Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kotlebov konkurent a vodca hnutia SHO: Profil kandidáta Róberta Šveca

Róbert Švec Zobraziť galériu (4)
Róbert Švec (Zdroj: Foto: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Prezidentské voľby už klopú na dvere. V rozmedzí kandidátov sa nachádzajú aj menej zvučné mená. Róbert Švec ohlásil kandidatúru na prezidenta ešte v máji minulý rok. Už približne 15 rokov je predsedom Slovenského hnutia obrody (SHO). Predstavujeme vám jeho profil.

Róbert Švec sa narodil 21. augusta 1976 v Nitre. Momentálne je predsedom občianskeho združenia SHO. Vyštudoval Trnavskú univerzitu v odbore politológia. Momentálne sa venuje občianskym aktivitám.

Róbert Švec
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Kontroverzné názory hnutia

Slovenské Hnutie Obrody je nacionálne orientované občianske združenie. Hnutie, podobne ako  strana ĽS-NS Mariana Kotlebu, neskrýva nadšenie k vojnovému Slovenskému štátu, majú nadefinovanú jasnú euroskeptickú ideológiu a požadujú aj odchod Slovenska z euroatlantických štruktúr. Švec o hnutí na sociálnej sieti napísal: "Nikdy som nezapochyboval o myšlienkach a zásadách na ktorých stojí naše občianske hnutie a čas dokazuje, že môj postoj bol správny. Výsledky našej práce sú tou najlepšou vizitkou nášho snaženia a činnosti."


Slová chvály o táboroch pre Židov ho môžu výjsť draho: Polícia si podala Kotlebovho konkurenta


Róbert Švec
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Kandidatúra na prezidenta

Švec 27. mája 2018 médiám formou tlačovej správy oznámil, že začína kandidovať na post prezidenta Slovenskej republiky a iniciuje zber podpisov. „Rozhodol som sa vypočuť výzvu členov občianskeho združenia Slovenské Hnutie Obrody a veľkého množstva zodpovedných občanov našej vlasti a budem kandidovať na prezidenta Slovenskej republiky. Na prezidenta nášho štátu budem kandidovať ako občiansky kandidát s podporou Slovenského Hnutia Obrody,“ informoval.

Kotlebov konkurent a vodca
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Braislav Bibel)

26. novembra Švec informoval, že 15-tisíc podpisov má už zozbieraných s tým, že so zbieraním mieni pokračovať aj ďalej. „Som presvedčený o tom, že po dlhých rokoch, keď bol Prezidentský palác v rukách neslovenských elementov, je potrebné zabezpečiť, aby bolo sídlo prezidenta nášho štátu opäť v rukách slovenských vlastencov. Slovensko potrebuje viac Slovenska, naša vlasť potrebuje slovenskú cestu,” uviedol šéf SHO.


Róbert Švec odovzdal podpisy, uchádza sa o post prezidenta


Švec 28. januára odovzdal potrebné podpisy, ktorých konečných počet sa podľa neho pohybuje nad 18-tisíc. „Kandidujem preto, aby Slováci dostali možnosť voliť vlasteneckého kandidáta. Kandidáta, ktorý mal vždy na prvom mieste Slovensko," odkázal Švec médiám.

Viac o téme: Prezidentské voľbyRóbert Švec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu