Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výsledky prezidentských volieb: Čaputová jasným víťazom! Presvedčila všetky kraje, Šefčovič stráca

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (11)
Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Zuzana Čaputová podľa neoficiálnych výsledkov prvého kola prezidentských volieb dominovala vo všetkých samosprávnych krajoch. Po sčítaní výsledkov zo všetkých volebných okrskov mala najväčšiu podporu v Bratislavskom kraji, kde získala takmer 60 percent hlasov hlasov, naopak, najmenšiu mala v Prešovskom kraji, a to niečo vyše 30 percent.

Kompletné VÝSLEDKY si môžete pozrieť TU

Rovnako v každom z ôsmich krajov za Zuzanou Čaputovou nasleduje kandidát Maroš Šefčovič, ktorý však na Čaputovú stráca takmer pol milióna hlasov. Ten zase najväčšiu podporu získal v Trenčianskom kraji a naopak, najmenej hlasov dostal od voličov v Bratislavskom kraji, a to niečo vyše 13 percent. 

MAPA VÝSLEDKOV v jednotlivých krajoch: Čaputová jasne dominovala

 

MAPA VÝSLEDKOV v jednotlivých krajoch: Na druhom mieste skončil v každom kraji Šefčovič

 

V prvom kole vyhrala suverénne Zuzana Čaputová so ziskom vyše 40 %. Druhým postupujúcim je Maroš Šefčovič, ktorého volilo necelých 19 %. Druhé kolo sa bude konať o dva týždne.


MIMORIADNY ONLINE Slovensko rozhodlo: Čaputová jasne vyhrala prvé kolo, stretne sa so Šefčovičom


Bratislavský kraj

Zuzana Čaputová získala v Bratislavskom kraji v prvom kole prezidentských volieb takmer 60 % hlasov. Podľa neoficiálnych výsledkov po sčítaní všetkých okrskov v kraji jej volebný zisk dosiahol 59,65 %. S výrazným odstupom nasledoval Maroš Šefčovič, ktorého podporilo 13,57 % voličov.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Tretí najvyšší volebný výsledok v Bratislavskom kraji dosiahol Štefan Harabin s podielom 10,22 %. Nasledoval František Mikloško s 4,9 %, Marian Kotleba s 4,65 %, Eduard Chmelár s 2,69 %, Milan Krajniak s 1,84 % a Béla Bugár s 1,22 %. Menej ako percento platných hlasov získali Martin Daňo, Juraj Zábojník, Ivan Zuzula, Róbert Švec a Bohumila Tauchmannová. Niekoľko hlasov získali aj kandidáti, ktorí odstúpili. Účasť v prvom kole prezidentských volieb v Bratislavskom kraji dosiahla 58,87 %. 

Výsledky prezidentských volieb: Čaputová
Zobraziť galériu (11)

Trnavský kraj

V Trnavskom kraji získala Čaputová niečo vyše 45 % platných hlasov. Po sčítaní všetkých okrskov v kraji nasledoval s odstupom takmer 30 percentuálnych bodov Maroš Šefčovič. Podobne ako v iných krajoch však voliči odovzdávali hlasy aj kandidátom, ktorí z boja o prezidentský post odstúpili. Volebná účasť v prvom kole prezidentských volieb v Trnavskom kraji pritom dosiahla 47,16 %. Oficiálne výsledky zverejní Štatistický úrad SR (ŠÚ) v nedeľu 17. marca o 12:00.

Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Nitriansky kraj

V Nitrianskom samosprávnom kraji prvé kolo jednoznačne vyhrala Zuzana Čaputová. Podľa neoficiálnych výsledkov po sčítaní hlasov všetkých okrskov v kraji získala takmer 40 %. Šefčovič získal okolo 19 % hlasov. Zaujímavosťou je, že Zuzulu a Tauchmanovú predbehli kadidáti Robert Mistrík a József Menyhárt, ktorí sa svojej kandidatúry vzdali. Mistríkovi napriek tomu odovzdalo svoj hlas 0,17 % oprávnených voličov a Menyhártovi 0,15 % voličov. Účasť v prvom kole prezidentských volieb v Nitrianskom kraji dosiahla 43,62 %. 

Štefan Harabin
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

Trenčiansky kraj

V Trenčianskom kraji zvíťazila Zuzana Čaputová so ziskom takmer 37 % hlasov. Na druhom mieste skoncil Maroš Šefčovič so ziskom 22,49 % hlasov. Účasť v prvom kole prezidentských volieb v Trenčianskom kraji dosiahla 53,51 %. 

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Žilinský kraj

Aj v Žilinskom kraji ovládla prvé kolo volieb Zuzana Čaputová so ziskom 33,82 % hlasov. Druhý v poradí Maroš Šefčovič získal niečo vyše 20 % hlasov. Účasť v prvom kole prezidentských volieb v Žilinskom kraji dosiahla 53,63 %. 

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Banskobystrický kraj 

Svoju dominanciu potvrdila Čaputová aj v Banskobystrickom kraji, kde ju volilo 37,5 % občanov Slovenska. Druhú najväčšiu podporu v kraji získal Maroš Šefčovič so ziskom 20,7 %. Aj tu dostali hlasy kandidáti, ktorí z boja odstúpili. Účasť v prvom kole prezidentských volieb v Banskobystrickom samosprávnom kraji dosiahla 45,77 %.

Výsledky prezidentských volieb: Čaputová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Prešovský kraj

V Prešovskom samosprávnom kraji zvíťazila Zuzana Čaputová pred Marošom Šefčovičom so ziskom 30,28 % hlasov. Šefčoviča volilo 20 % voličov. Účasť v prvom kole prezidentských volieb v Prešovskom kraji dosiahla 46,3 %. 

Výsledky prezidentských volieb: Čaputová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Košický kraj

Zuzana Čaputová vyhrala prvé kolo volieb aj v Košickom kraji. Podľa neoficiálnych výsledkov po sčítaní hlasov všetkých okrskov v kraji získala takmer 39 % hlasov. Druhý v poradí skončil Maroš Šefčovič so ziskom 18,12 % hlasov. Účasť v prvom kole prezidentských volieb v Košickom kraji dosiahla 42 %. 

Viac o téme: Prezidentské voľbyMaroš ŠefčovičZuzana ČaputováVolby2019
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu