Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Legendárny športový komentátor: Túžil byť hercom, ale... Za všetkým hľadaj ženu!

Gabo Zelenay Zobraziť galériu (4)
Gabo Zelenay (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - Legendárny Gabo Zelenay sa už v útlom veku venoval herectvu a neskôr réžii, zakladateľ slovenského profesionálneho divadla Janko Borodáč ho dokonca označil za svojho nástupcu. Lenže potom sa Zelenay zaľúbil...

Gabo Zelenay, ktorý sa narodil 26. novembra 1922 v Bánovciach nad Bebravou, bol nielen reportér, publicista, spisovateľ, ale aj aktívny športovec a tréner. Založil prvé dievčenské družstvo v basketbale na území Slovenska. V hokeji pôsobil ako brankár prvoligového celku VŠ Bratislava, na špičkovej úrovni hral basketbal, trénoval atlétov aj basketbalistov. 

Od siedmich rokov však vystupoval aj na javisku a neskôr aj sám režíroval. Ako spomenul v dokumente Tráva je zelená a obloha modrá, najkrajší kompliment dostal kedysi od Janka Borodáča, ktorý ho označil za svojho nástupcu. „Nie, nestal som sa nástupcom, vôbec nie, skôr túžil som v tomto smere pokračovať,” uviedol. 

Ján Cikker a Gabo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Osud to však zariadil inak. „Reportérom som sa stal tak, že som sa strašne zaľúbil. Na farmácii, tak 76 nás bolo, jedenásť chlapcov, ostatné boli dievčatá, jedna krajšia ako druhá. A keď má človek 20 – 21 rokov, nič múdrejšie nevie vymyslieť, ako to, že sa ožení. Ale k tomu bolo treba aj mať niečo, ani byt sme nemali, ani peniaze sme nemali... Tak som začal hľadať, kde by som našiel zamestnanie, aby som sa mohol oženiť. A v novinách bol veľký inzerát na konkurz, že hľadá Slovenský rozhlas športového reportéra,” prezradil. 

Konkurz do Československého rozhlasu vyhral v roku 1946. V roku 1948 ho vylúčili z vysokoškolského štúdia, tesne pred štátnicami a v roku 1951 z politických dôvodov aj z Československého rozhlasu. Po štyroch rokoch sa vrátil a stal sa legendou rozhlasovej žurnalistiky.

Neobyčajná novinárska húževnatosť Gaba Zelenaya sa premietla aj do viacerých písaných seriálov, ktorými obohacoval športové strany, napríklad v Roľníckych novinách. Písal tiež pre denníky Slovenská republika a Nový deň. Mal v nich svoju pravidelnú rubriku, ktorú denne vypĺňal glosami.

Legendárny športový komentátor: Túžil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: RTVS)
Nezabudnuteľné sú aj jeho reportáže zo zlatej jazdy krasokorčuliara Ondreja Nepelu na zimných olympijských hrách v japonskom Sappore 1972 a z roku 1969 z bazilejského finále futbalového Pohára víťazov pohárov (PVP), keď Slovan Bratislava triumfoval nad FC Barcelona. Hoci sa venoval hlavne futbalu a hokeju, dokázal komentovať aj šach a šerm, čo mnohí jeho kolegovia považovali za nekomentovateľné športy. Gabo Zelenay svoj vzťah k mládeži dokumentoval aj založením Pionierskej olympiády.

Gabriel Zelenay získal za svoju bohatú reportérsku činnosť veľa vysokých vyznamenaní. Pri príležitosti jeho 80. narodenín dostal v januári 2003 od prezidenta Slovenskej republiky Rudolfa Schustera Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy v oblasti športovej žurnalistiky. V tom čase získal aj Zlaté pero Združenia Slovákov vo Švajčiarsku. Držiteľom Ceny za rozvoj humanizmu a žurnalistickej etiky v slovenskom masmediálnom prostredí Aliancie za etiku novinárov sa stal v apríli 2003.

Legendárny športový komentátor: Túžil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Jeden zo zakladateľov športovej rozhlasovej reportáže zomrel po krátkej ťažkej chorobe 3. augusta 2003 v Bratislave vo veku nedožitých 81 rokov.

Jeho obľúbenosť dokumentuje aj to, že bola po ňom nazvaná odroda gladioly so zelenkastým nádychom v bielom kvete prezentovaná na výstave v roku 2004.

Viac o téme: Gabo Zelenay
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu