Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Reakcie na rozhodnutie Británie: Koordinátor EP pre brexit znovuotvorenie dohody odmieta

Guy Verhofstadt
Guy Verhofstadt (Zdroj: SITA/Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Dolná snemovňa britského parlamentu schválila v utorok večer pomerom hlasov 317 k 301 návrh konzervatívneho poslanca Grahama Bradyho žiadajúci opätovné otvorenie dohody o brexite a zmenu tzv. írskej poistky (backstop) a jej nahradenie bližšie nešpecifikovanými "alternatívnymi opatreniami". Premiérka Theresa Mayová nariadila poslancom Konzervatívnej strany, aby hlasovali za tento pozmeňujúci návrh, informovala spravodajská stanica BBC.

Krátko nato však hovorca predsedu Európskej rady Donalda Tuska podľa agentúry DPA oznámil, že Európska únia neobnoví rokovania s Britániou s cieľom prepracovať dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie, pretože je to najlepšia a jediná cesta k riadenému brexitu. Tusk zároveň nevylúčil v prípade "odôvodnenej žiadosti" odklad termínu brexitu, ktorým je 29. marec. 

Koordinátor Európskeho parlamentu (EP) pre brexit Guy Verhofstadt odmietol v utorok večer možnosť znovuotvorenia dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Informovala o tom agentúra AP.  Reagoval tak na predchádzajúce rozhodnutie Dolnej snemovne britského parlamentu, ktorá odsúhlasila návrh žiadajúci opätovné otvorenie dohody o brexite. Návrh konkrétne požaduje zmeny týkajúce sa tzv. írskej poistky a jej nahradenie bližšie nešpecifikovanými "alternatívnymi opatreniami".

Koordinátor EP pre brexit však "znovuotvorenie alebo oslabenie" dohody medzi Londýnom a Bruselom vylúčil. Podľa neho by sa pre takýto krok v rámci EÚ nenašla väčšinová podpora. Verhofstadt zdôraznil, že dohoda je výsledkom viac ako rok a pol trvajúcich náročných rokovaní. Na jej opätovné otváranie a prerokovávanie otázky írskej hranice na základe nových britských podmienok preto nevidí žiaden dôvod. Guy Verhofstadt naopak privítal druhý z návrhov schválených v utorok britskými poslancami, ktorý odmieta možnosť brexitu bez dohody. 

Európska únia (EÚ) si stojí za dohodou o brexite, ktorú sa jej podarilo vyrokovať s Veľkou Britániou. Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier uviedol, že "inštitúcie Európskej únie zostávajú jednotné. Stojíme si za dohodou, ktorú sme vyrokovali s Veľkou Britániou, rozhodne nie proti Veľkej Británii". Barnier sa tak vyjadril po krátkom stretnutí s najvyššími predstaviteľmi Európskeho parlamentu, ktoré sa konalo v súvislosti s utorňajším hlasovaním britského parlamentu.

Dohodu o brexite nie je možné zvovu otvoriť, tvrdí Írsko aj Francúzsko

Írska vláda aj úrad francúzskeho prezidenta sa v reakcii na dianie v britskom parlamente pripojili k vyhláseniu Európskej rady a upozornili, že "rozvodovú" dohodu Británie s Európskou úniou nie je možné opäť diskutovať. Írska štátna tajomníčka pre európske záležitosti Helen McEnteeová upozornila, že britská premiérka svojím rozhodnutím usilovať o novej rokovaní o dohode o brexitu poprela záväzky, ktoré jej vláda pri vyjednávaní s EÚ predtým sama dala.

"Dohoda predstavuje starostlivo dohodnutý kompromis, ktorý nachádza rovnováhu medzi britskými postojmi ohľadne ciel a jednotného trhu (na strane jednej) a odvrátením pevnej hranice a ochranou integrity únijného bezcolného priestoru a jednotného trhu (na strane druhej)," citoval hovorcu írskeho premiéra Lea VARADKAR denník The Guardian. "Najlepším spôsobom, ako zabezpečiť usporiadaný odchod (Británia z EÚ), je ratifikovať túto dohodu," odkázala írska vláda.

"Dohoda o odchode (Británia z EÚ) a poistka boli v novembri prijaté spoločne britskou vládou aj dvadsaťsedmičkou. O tejto dohode nie je možné jednať znova. V tejto veci má EÚ jasno," uviedol úrad francúzskeho prezidenta. Diskusiu o podobe ďalších vzťahov medzi EÚ a Britániou je vraj ale únia otvorená. "V každom prípade je nevyhnutné, aby Spojené kráľovstvo vyjasnilo svoje zámery a pripravilo presvedčivé návrhy," dodal Elyzejský palác.

Írska štátna tajomníčka pre európske záležitosti britskej vláde vyčítala, že v zásadnom bode zmenila svoje vlastné stanovisko. "V tejto chvíli je to veľmi znepokojujúce, pretože dohoda bola prerokovaná s Britániou, podpísaná Britániou a premiérkou - a teraz to vyzerá, že dnes večer sa k nej obracia chrbtom a popiera záväzky, ktoré už boli prijaté," povedala McEnteeová stanicu RTÉ.

Británia chce novú dohodu

Britská Dolná snemovňa schválila z celkovo siedmich pozmeňovacích návrhov ešte jeden, podľa ktorého parlament odmieta brexit bez dohody. Návrh konzervatívnej poslankyne Caroline Spelmanovej a labouristického poslanca Jacka Dromeyho bol schválený pomerom hlasov 318 k 310, pre vládu však nie je právne záväzný. Termín odchodu Británie z EÚ 29. marca 2019 je už zakotvený v platnom zákone o vystúpení.

Premiérka Mayová po hlasovaniach uviedla, že rokovania s EÚ nebudú ľahké, ale poslanci dali jasne najavo, čo by sa malo v dohode o brexite zmeniť, aby v parlamente prešla. Povedala, že vláda teraz zdvojnásobí svoje úsilie dosiahnuť dohodu, ktorá by mala podporu snemovne a vyzvala lídra opozície na prediskutovanie ďalšieho postupu. Líder labouristov Jeremy Corbyn uviedol, že je pripravený sa s ňou stretnúť, keďže brexit bez dohody bol odmietnutý.

Britská premiérka predtým ešte v rozprave vyzvala poslancov, aby ju podporili v jej snahe o "právne záväznú" zmenu írskej poistky, ktorú by mali nahradiť nešpecifikované "alternatívne opatrenia". Podľa nej je jasné, že "táto snemovňa chce zmeny v írskej poistke" a ona sa chce "vrátiť do Bruselu s čo najjasnejším mandátom". Dúfa, že sa jej podarí dosiahnuť tieto zmeny a do parlamentu sa vráti s upravenou dohodou, kde ju už poslanci 15. januára zamietli.

Spojené kráľovstvo by na základe írskej poistky malo zostať v colnej únii s EÚ na neurčité obdobie, ak sa nenájde iný spôsob, ako sa vyhnúť obnoveniu "tvrdej hranice" medzi britským Severným Írskom a nezávislou Írskou republikou, ktorá aj po brexite zostane členskou krajinou EÚ.

Viac o téme: Európsky parlamentTheresa MayováGuy VerhofstadtBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu