Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Británia si robila nádeje, vtom prišla Merkelová: Totálne schladenie, z leta priamo do mrazov

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemecko v stredu schladilo nádeje Veľkej Británie, že presvedčí Brusel, aby prepracoval dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

"Otvorenie dohody o odchode nie je na programe," uviedol hovorca kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert. Vyjadril sa tak deň po tom, ako britskí poslanci odhlasovali, že podporia iba takú dohodu o brexite, z ktorej bude odstránená sporná klauzula o írskej "poistke". Vďaka nej by zostala hranica medzi Írskou republikou a Severným Írskom otvorená, pripomenula agentúra AFP.

Podľa Seiberta je teraz na britskej premiérke Therese Mayovej, aby poskytla konkrétne vysvetlenie v tejto záležitosti vyjednávačovi EÚ o brexite Michelovi Barnierovi a predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi.

Opätovné vyjednávanie s Britániou v utorok zamietol aj írsky premiér Leo Varadkar. Odvolal sa na utorkové vyjadrenie predsedu Európskej rady Donalda Tuska, že "neponúkame žiadne opätovné prerokovanie" dohody. "Na organizovanie mimoriadneho summitu nie je dôvod," uviedol v írskom parlamente. Nové rokovania s Britániou o brexitovej dohode už odmietli mnohí vrcholní predstavitelia EÚ. Tusk však nevylúčil - v prípade "odôvodnenej žiadosti" - odklad termínu brexitu, ktorým je 29. marec.

Priame vyhlásenie Junckera

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v stredu vyhlásil, že dohoda o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie "sa nebude opätovne prerokúvať". Informovala o tom agentúra AP. Juncker v pléne Európskeho parlamentu varoval, že rozhodnutie britského parlamentu požadujúce zmeny v dohode o brexite zvýšilo riziko chaotického odchodu Británie z EÚ bez dohody.

"Včerajšie (utorňajšie) hlasovanie zvýšilo riziko neriadeného odchodu. Musíme byť pripravení na všetky scenáre vrátane toho najhoršieho," konštatoval Juncker s tým, že EK "zrýchlila" prípravy na brexit bez dohody.

Ďalej zdôraznil, že existujúca dohoda o brexite zostáva to najlepšou a jedinou možnou. Samotný brexit označil za "zlé rozhodnutie". Dodal však, že je stále ochotný hovoriť s britskou premiérkou Theresou Mayovou. "Vypočujem si jej myšlienky, ale dám tiež jasne najavo, aký je postoj Európskej únie," uviedol predseda EK.

Britskí poslanci v utorok odhlasovali, že podporia iba takú dohodu o brexite, z ktorej bude odstránená sporná klauzula o írskej "poistke". Vďaka nej by zostala hranica medzi Írskou republikou a Severným Írskom otvorená, pripomína agentúra AFP.

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu