Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mayová hľadá riešenia, stojí pred dôležitým rozhovorom: Vláda zatiaľ nič nevymyslela

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP/House of Commons)

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk a britská premiérka Theresa Mayová sa dohodli na telefonickom rozhovore, ktorý sa uskutoční v stredu o 17.45 h. Podľa agentúry Reuters to oznámil Tuskov tlačový úrad.

Témou ich rozhovoru bude najnovší vývoj udalostí okolo brexitu po tom, ako v utorok britskí zákonodarcovia vyzvali Mayovú na opätovné prerokovanie dohody o brexite a zmenu tzv. írskej poistky (backstop), ktorá by mala byť nahradená bližšie nešpecifikovanými "alternatívnymi opatreniami".

Hovorca predsedu Európskej rady však ešte v utorok večer, po hlasovaní v dolnej komore britského parlamentu oznámil, že Európska únia neobnoví rokovania s Londýnom s cieľom prepracovať dohodu o vystúpení Británie z Európskej únie. Podľa jeho vyjadrenia je dohoda medzi britskou premiérkou a lídrami ostatných 27 členských krajín Únie, podpísaná 25. novembra, "tou najlepšou a jedinou cestou k riadenému brexitu".

Nevôľu znovu otvoriť dohodu o brexite vyjadril v stredu aj predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. Podľa jeho slov je zvyšných 27 členských štátov "stále jednotných ohľadom dohody o riadenom brexite" a tieto krajiny nebudú o nej vyjednávať.

Poslanci EP sa otázkam brexitu venujú v stredu popoludní v reakcii na utorňajšie hlasovanie dolnej komory britského parlamentu. Na rozprave, v rámci ktorej vystúpi jeden poslanec za každú politickú skupinu v EP, sa zúčastnia aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a hlavný vyjednávač Únie pre brexit Michel Barnier.

Vláda zatiaľ nevie, ako chce zmeniť dohodu

Britská premiérka Theresa Mayová v stredu v parlamente vyhlásila, že jej vláda ešte nerozhodla, ako presne sa bude pokúšať zmeniť dohodu o brexite vyrokovanú s Európskou úniou, aby sa tak odstránili obavy z írskej poistky. 

Mnohí zákonodarcovia Spojeného kráľovstva sa obávajú, že "poistka" spôsobí, že Británia zostane zviazaná s obchodnými pravidlami Európskej únie. Poistka má totiž zabezpečiť, aby hranica medzi Írskom a Severným Írskom zostala otvorená, bez colných kontrol, vysvetľuje tlačová agentúra AP.

Keď Mayová v stredu v Dolnej snemovni britského parlamentu dostala otázku, aké alternatívy Británia namiesto poistky navrhuje, premiérka odpovedala, že "je množstvo návrhov, ako sa to dá urobiť". Uviedla, že medzi zvažovanými opatreniami je aj jednostranný mechanizmus pre odchod Británie, časové obmedzenie v platnosti "poistky" a "vzájomné uznanie a dôveryhodné obchodné schémy". EÚ trvá na tom, že o dohode o vystúpení Británie z Únie už nemôže znovu rokovať.

Dohoda s EÚ je najlepším a jediným riešením

Dohoda o brexite, vyrokovaná britskou premiérkou Theresou Mayovou a Európskou úniou, je tým "najlepším a jediným riešením" pre riadený odchod Spojeného kráľovstva z EÚ. V stredu to vyhlásil nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas a zdôraznil, že Únia nenechá Írsko izolované.

Maas však dodal, že Berlín je ochotný ešte ďalej rokovať s Britániou. "Náš postoj je jasný: súčasná dohoda o odchode je tým najlepším a jediným riešením pre usporiadané vystúpenie Británie z EÚ," povedal Maas pre významnú nemeckú mediálnu spoločnosť Funke po tom, čo britskí poslanci v utorok večer hlasovali za nové rokovania o dohode Mayovej.

Britskí poslanci totiž v utorok prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu odhlasovali, že podporia iba takú dohodu o odchode svojej krajiny z EÚ, z ktorej bude odstránená sporná klauzula o írskej "poistke". Vďaka nej by zostala hranica medzi Írskou republikou a Severným Írskom otvorená, pripomenula v stredu tlačová agentúra AFP.

Maas vyhlásil, že stále nie je jasné, čo chce britská vláda zmeniť na doterajšej, už vyrokovanej dohode. "Britský kabinet musí urýchlene povedať, čo chce, pretože času je málo," dodal šéf nemeckej diplomacie. Maas však zdôraznil, že Nemecko a EÚ stoja v tejto záležitosti pevne za Írskom. "Nedovolíme, aby bolo Írsko v tejto otázke izolované," dodal.

Tvrdí zástancovia brexitu v Konzervatívnej strane premiérky Mayovej zastávajú názor, že "poistka" zviaže Britániu s obchodnými pravidlami EÚ na neurčitý, neobmedzený čas.    

Viac o téme: Donald TuskTheresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu