Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dcéra nacistu (79) ubytovala utečencov: Kto má miesto, nech si zoberie aspoň jedného domov

Hilda Schrammová
Hilda Schrammová (Zdroj: Twitter/BBC)

BERLÍN - Hilda Schrammová, ktorej otec Albert Speer bol hlavným Hitlerovým architektom, zdieľa jednu kuchyňu aj kúpeľňu s dvomi mladými mužmi zo Sýrie. Svoj život totiž zasvätila kampani za mier a boju proti rasizmu a xenofóbii.

„Moji sýrski nájomníci si sem vodia priateľov zo Sýrie. Ostanú tu, kým sa nerozhodnú, čo ďalej,“ hovorí Hilda Schrammová pre BBC, ktorá už osem mesiacov žije v jednom dome s dvomi cudzincami zo Sýrie, Nizarom a Ahmadom. Utečenecké centrá sú preplnené a Schrammová považuje svoje konanie za potrebné a logické. „Ten, kto má priestor pre utečenca, mal by si vziať jedného k sebe domov,“ myslí si.

Spočiatku mala obavy

Hilda Schrammová žije vo veľkej vile. Jadro jej štvorpodlažného domu tvorí labyrint izieb. Práve jedno z jeho podlaží zdieľa s utečencami. V dome okrem nich žijú ešte ďalší ľudia, s ktorými tvoria komunitu. Bojovníčka za mier sa priznala, že spočiatku mala trocha obavy, ako sa s utečencami zžijú, ale prekvapilo ju, ako veľmi sa už počas prvých mesiacov mladí muži vypracovali. „Úprimne povedané, je to ohromujúce. Nemáme žiadne problémy,“  doplnila.

Riešenie migračnej krízy? Maďarský expremiér u seba necháva prespávať utečencov

Keď skončila druhá svetová vojna, Hilda Schrammová mala len deväť rokov a svojho otca, ktorý bol vrchným nacistickým architektom, sotva poznala. Odsúdili ho na 20 rokov väzenia a ona s ním viedla dlhú korešpondenciu, v ktorej sa snažila pochopiť ľudské motívy a konanie. Postupne sa začala angažovať v podpore Židov, v Strane zelených, ale aj v mierových kampaniach.

Pomáhajú jej s domácimi prácami

Podľa všestrannej altruistky jej Sýrčania pomáhajú so všetkým v domácnosti. „V prijímacom centre nie je čo robiť. Len sedieť a čakať. Nemôžete sa učiť nemecky, pretože tam nie je internet,“ opísal Ahmed, ako trávil dni v utečeneckom centre, kým začal viesť normálny život u Schrammovej.

Ahmed sa chcel stať zubárom, ale jeho štúdium bolo v dôsledku občianskej vojny v Damasku prerušené. Kým sa dostal do Nemecka a naučil sa jazyk, uplynuli tri roky. Doma zanechal chorého otca a matku. Rodinu už dva roky nevidel a nevie, kedy ju bude môcť uvidieť znova.

Nemci sú neskutočne láskaví

Pre Nizara nebol život v Nemecku nikdy cieľom. Chcel pracovať ako lekár v Perzskom zálive, ale kvôli zúriacej vojne bolo príliš nebezpečné zostať v Sýrii. Dve z jeho sestier sa momentálne nachádzajú v prijímacích centrách v rôznych častiach Nemecka a čakajú na uznanie ich žiadostí o azyl. Jedna z nich sa cez Stredozemné more doplavila s tromi deťmi, pričom najmenšie z nich malo len jeden rok. Bolo to veľmi nebezpečné, pretože veľa ľudí na ceste zomrelo priamo pred ich očami. Nizar opísal, že je ohromený láskavosťou ľudí, ktorých v krajine stretol, nielen Hilda, ale aj iní ľudia, ktorých sa sem-tam niečo spýta.

Pre Hildu Schrammovú sú jej noví spolubývajúci momentálne neoceniteľní, pretože začala trpieť bolesťami chrbta. Ich pomoc v kuchyni, nakupovaním a domácimi prácami je preto viac ako vítaná. „Sú ochotní pre mňa urobiť veľmi veľa. Až si musím dávať pozor, aby to nebolo priveľa,“ zasmiala sa penzistka.

Viac o téme: Hilda Schrammová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu