Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Starosta pobúril svojimi výrokmi o utečencoch: Týmito slovami si poštval proti sebe politikov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA, Lekári bez hraníc)

DUISBURG - Nemecký starosta pobúril výrokmi o utečencoch. Radšej Sýrčanov ako Východoeurópanov! Nemec si nebral servítku pred ústa. Vytočil ho prístup európskych štátov v prístupe k utečeneckej kríze. Netrvalo však dlho a za svoje výroky sa už kajá.

Sociálny demokrat (SPD) a starosta Duisburgu Sören Link musel čeliť tvrdej kritike za svoje komentáre. Východoeurópanov by vymenil za Sýrčanov, píšu Novinky.cz. "Rád by som tu mal dvojnásobok Sýrčanov, keby som za nich mohol dať preč pár Východoeurópanov. Je mimo akejkoľvek pochybnosti, že v Duisburgu vítame všetkých uchádzačov o azyl, bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzajú," povedal Link podľa stredajšieho vydania denníka Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Starosta onedlho slová miernil. "Nechcel som sa nikoho dotknúť. Narozdiel od iných miest tu momentálne žije dvanásť a pol tisíc Bulharov a Rumunov, ktorí prichádzajú v rámci volného pohybu Únie. Väčšina z nich nemá žiadnu prácu a kvôli neznalosti nemčiny majú len malú šancu si nejakú nájsť," dodal.

Český portál píše, že nemecké mesto Duisburg sa ocitlo na titulných strnách novín kvôli vysokej zločinnosti vo štvrti Marxloh. Tam "úradujú" zločinecké gangy z juhovýchodnej Európy a motorkársky gang Black Jackets, ktorý predáva drogy.

Link sa s polu s ďalšími starostami sťažoval na nedostatok peňazí od spolkovej vlády v otázke zabezpečovanie potrieb pre utečencov.  Predsedu SPD Sigmara Gabriela jeho slová zaskočili. Kritizovali ho aj Piráti, Zelení či Kresťanskí demokrati. Podľa hovorkyne CDU (kresťanskí demokrati) v krajskom sneme Severného Porýnia-Vestfálska sú tieto výroky opovrhujúce ľuďmi a neprijateľné.

Viac o téme: StarostaUtečenciBerlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu