Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ján Budaj vyzval na zmeny zdola

Ján Budaj
Ján Budaj

BRATISLAVA - Na zmenu zdola vyzvala dnes občanov Demokratická únia Slovenska. Protagonista Novembrovej revolúcie a líder únie Ján Budaj na tlačovej besede v nadväznosti na nadchádzajúce parlamentné voľby apeloval na ľudí, aby svojimi hlasmi odmietli politické strany, ktoré sú zapletené do korupčných škandálov a straníckeho klientelizmu, súvisiacich najmä so škandálom okolo kauzy Gorila.

Podľa Budaja program únie Zmena zdola je cestou ako sa zbaviť korupcie a straníckeho klientelizmu vo verejnej správe. "Spoliehame sa najmä na občianskych aktivistov, ktorým sa už v minulosti podarilo zvrhnúť komunistický režim, dokázali sa úspešne postaviť proti balkánskemu modelu mečiarizmu a teraz by sa mali postaviť proti štátnej korupcii, aby sme spoločne dokázali naplniť idey právneho štátu," uviedol Budaj.

Bývalý predseda zrušeného Úradu pre štátnu službu Ľubomír Plai doplnil, že "žijeme v skorumpovanom štáte a nie je nikto, kto by s tým urobil poriadok. Stranícky klientelizmus a permanentný konflikt záujmov sústavne vytvárajú pôdu pre štátnu korupciu".

Budaj pripomenul, že so súčasnými straníckymi lídrami SDKÚ-DS ho spája dlhá politická minulosť. "Ale po zverejnení informácií o rozkrádaní v kauze Gorila sa postavili za šéfku Fondu národného majetku a odmietli ju stiahnuť z funkcie, čo každého demokrata, ktorý stál za ponovembrovými zmenami a dúfal v reformy, musí sklamať. Mikuláš Dzurinda zaberá politický priestor, ale hodnoty, ktoré tento priestor reprezentujú, už dávnejšie opustil."

Ján Budaj v úvode kritizoval volebnú kampaň, ktorá sa rozbehla mesiac pred zákonom stanoveným termínom. "Vyjadrujem sklamanie nad tým, že veľké politické strany nerešpektujú zákon a naplno robia volebnú kampaň v uliciach, na billboardoch, dokonca aj v elektronických médiách. Prispievajú tým k pocitu, že právo, zákony a predpisy v tomto štáte platia len dovtedy, kým niekomu z mocných neprekážajú," povedal Budaj.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu