Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Mikloš čítal Gorilu až po tom, ako vláda odvolala Bubeníkovú

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) si prvýkrát prečítal spisy Gorila až deň po tom, ako sa v stredu (11.1.) na rokovaní vlády postavil proti odvolaniu predsedníčky Výkonného výboru Fondu národného majetku (FNM) Anny Bubeníkovej.

Práve podozrenia, ktoré vyplývali z údajných spisov tajnej služby, pritom viedli ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS), aby návrh na Bubeníkovej odvolanie predložil na rokovanie kabinetu.

Mikloš v rozhovore pre denník SME priznal, že o existencii spisov vedel už predtým, a to od predsedu SaS Richarda Sulíka. "Rozprával mi, že má ísť o prepisy odpočúvania, ktoré majú byť dôkazmi o korupcii pri privatizácii. Pani Bubeníkovej, ktorú poznám dlhé roky, som sa opýtal, čo o tom vie. Povedala, že vie a na základe nich bola opakovane vypočúvaná a poprela ich pravosť," priblížil šéf rezortu financií. Pri hlasovaní vlády sa podľa vlastných slov opieral aj o zistenia policajného prezídia, ktoré po prešetrení vo veci nezačalo trestné stíhanie.

Napriek tomu, že podpredseda SDKÚ-DS bol po prečítaní spisu "zhrozený", popiera, že by sa snažil osobne si overovať informácie, ktoré obsahuje, u straníckeho pokladníka Igora Kuceja, hoci sa jeho meno objavilo v Gorile niekoľkokrát. "Ja mám robiť vyšetrovateľa? Nie, nebudem to robiť," reagoval stručne Mikloš.

Samotný minister vierohodnosť spisov spochybňuje. Nepozdáva sa mu napríklad, ako vykresľuje plánovanú privatizáciu letiska. "Viem, že keď sme sa rozhodovali o privatizácii, neboli sme ovplyvnení nikým a ničím, len verejným záujmom," povedal. Na otázku, či SDKÚ-DS niekedy brala provízie z privatizácie, odpovedal, že o tom nevie.

Razantnejšie sa voči Gorile ohradil jeden zo spolumajiteľov Penty Eduard Maták. Spis je podľa neho "znôška klamstiev na hollywoodsky spôsob".

Pripustil pritom, že sa zástupcovia finančnej skupiny stretávajú s politickými predstaviteľmi všetkých parlamentných strán, osobne menoval aspoň šéfa SaS Richarda Sulíka a ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS). "Nevidím na tom nič zlé. Všetky parlamentné strany majú s nami aktívny osobný vzťah," povedal pre denník SME. Akékoľvek podozrenia z vyplácaní provízií však poprel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu