Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Matovič chce znížiť počet podpisov na prerokovanie na polovicu

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) by spolu s mimovládnymi organizáciami privítali zníženie počtu podpisov potrebných na prerokovanie petície v Národnej rade SR.

"Dnes máme kvórum 100 tisíc podpisov na to, aby bola petícia prerokovaná v pléne Národnej rady. Považujeme toto číslo za nehorázne vysoké," povedal predseda klubu obyčajných Jozef Viskupič, ktorý by chcel znížiť súčasné kvórum na polovicu. "To by malo stačiť," uviedol.
      
Juraj Rizman z Greenpeace je tiež za zníženie. "Myslíme si, že kvórum, ktoré je dnes stanovené na prijatie a prerokovanie petície, je postavené veľmi vysoko," povedal. Pripomenul svoje skúsenosti s petíciou proti ťažbe uránu, o ktorej plénum napokon rokovalo. O tom, na akú hranicu by sa malo kvórum znížiť, treba podľa neho diskutovať. Upozornil, že päťmiliónové Slovensko má rovnaké kvórum ako krajiny s podstatne vyšším počtom obyvateľov, ako sú Poľsko a Nemecko. Jeho slová potvrdil aj Viskupič. Poukázal tiež na to, že "inštitút občianskej iniciatívy na európskej úrovni sa deje pod 9750 podpismi".
      
OĽaNO ani mimovládkam sa nepozdáva ani to, že petícia v parlamente končí prerokovaním a vzatím na vedomie. "Toto je podľa nás nastavené trošku chybne," poznamenal Rizman. Zdôraznil, že niektoré petície, ako aj táto, majú konkrétne požiadavky a len samotné vzatie na vedomie preto možno nestačí. Viskupič by bol rád, keby petícia bola spúšťačom legislatívneho procesu. Podľa Rizmana treba aj o tomto diskutovať. Rovnako ako o možnostiach prezentácie petície v parlamente.
      
Upozornil, že ak petičný výbor vyzbiera potrebných 100 tisíc podpisov a petícia sa dostane na rokovanie parlamentu, prednesie ju poslanec a nie tí, ktorí ju iniciovali. "Reprezentant petičnej akcie by mal v pléne predniesť petíciu aj s požiadavkami a prípadne odpovedať na otázky poslancov," myslí si Rizman. Verí, že reprezentant petičnej akcie by vlastnú petíciu odprezentoval fundovanejšie ako poslanec, ktorý ju dostane na odprezentovanie v pléne. Rizman by aj o tejto téme privítal diskusiu. Téma petície, ale aj ďalšie vrátane vzájomnej spolupráce, zamestnali účastníkov okrúhleho stola, ktorý iniciovala strana Igora Matoviča. Na rokovaní sa zišli zástupcovia viac ako 30 mimovládnych organizácií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu