Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

SaS podporí návrh na zrušenie kvóra, chce však zájsť aj ďalej

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana SaS podporí návrh OĽaNO na zrušenie 50-percentného kvóra pre platnosť referenda, volá však aj po zmenách v spôsobe vykonania plebiscitu a vo vyhlasovaní jeho výsledkov.

 Liberáli by privítali, keby sa referendum konalo vždy v deň celoštátnych volieb. "Či už parlamentných, samosprávnych, prezidentských alebo do Európskeho parlamentu. Spojenie volieb a konania referenda ušetrí nemalé finančné prostriedky," vysvetlil šéf klubu SaS Juraj Miškov.

Riešiť treba podľa neho aj záväznosť výsledkov referenda. "Ústava dnes stanovuje, že návrhy prijaté v referende vyhlási Národná rada SR rovnako ako zákon. Tu však narážame na problém hlasovania v parlamente," upozornil Miškov.

Zdôraznil, že pokiaľ sa nechceme dotknúť spôsobu výkonu poslaneckého mandátu, nie je možné donútiť poslancov hlasovať v súlade s prijatým výsledkom referenda. "Poslanci hlasujú podľa svojho vedomia a svedomia a nie je možné im v súvislosti s hlasovaním udeľovať príkazy," objasnil Miškov.

Poukázal na to, že aby boli teda výsledky referenda vyhlásené ako zákon, musí sa na tom parlament uzniesť. A to závisí od hlasovania, v ktorom každý poslanec hlasuje slobodne. Podľa Miškova by bolo potrebné upraviť aj túto oblasť. "Povedzme vyhlasovaním výsledkov referenda formou zákona automaticky v Zbierke zákonov a podobne," uviedol.

Komplexné riešenie problematiky referenda by malo podľa Miškova napomôcť sfunkčneniu tohto nástroja a dať tak ľuďom väčšiu možnosť podieľať sa na správe vecí verejných. "Našim spoločným cieľom by malo byť prinavrátenie dôvery občanov k politike, k politikom, posilnenie demokratického charakteru nášho štátu a intenzívnejšie zapojenie našich spoluobčanov do rozhodovania o správe vecí verejných," obrátil sa Miškov na poslancov OĽanO. "Dá sa diskutovať o znížení kvóra referenda, ale tento návrh ako je urobený, to nerieši," reagoval na návrh OĽaNO Anton Martvoň zo Smeru-SD.

Poslancovi by sa pozdávalo zavedenie povinnej účasti na referende, alebo motivovanie ľudí k účasti pomocou rôznych nástrojov. "Možno ísť cestou daňovej odpočítateľnej položky pre tých, ktorí sa zúčastnia na referende," uviedol príklad. Zároveň zdôraznil, že diskutovať o zmenách sa dá, ale treba dbať na to, aby sa neznížila dôležitosť referenda ako takého..

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu