Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Matovičovci by vraj chceli za šéfa ÚVO človeka z tretieho sektora

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti by vraj radi obsadili kreslo šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) človekom z tretieho sektora. O túto funkciu majú záujem aj iné opozičné strany, ktoré sa doteraz nedohodli na rozdelení postov v kontrolných orgánoch. Otázku by chceli vyriešiť v priebehu aktuálnej parlamentnej schôdze. Opozícia by sa mala zísť opäť tento týždeň v parlamente.

Opoziční lídri si už niekoľko týždňov delia posty, ktoré im ponúkol vládny Smer-SD. Tvrdia, že sa chcú dohodnúť. Doteraz sa im to však nepodarilo. Viacerí sa zhodujú, že je to na dobrej ceste. KDH pripúšťa, že kvôli dohode je ochotné ustúpiť od požiadavky obsadiť post šéfa NKÚ, o ktorý má záujem aj SaS. Najpravdepodobnejším kandidátom na tento post je Kamil Krnáč (nominant SaS). V prípade KDH sa spomínali mená bývalého šéfa Štatistického úradu (ŠÚ) SR Petra Macha alebo expodpredsedu NKÚ Emila Kočiša. V opozícii sa hovorí, že predseda KDH Ján Figeľ by rád niekam "upratal" Macha.
      
Lídri opozície sa dohadujú aj na tom, kto obsadí kreslo viceguvernéra Národnej banky Slovenska (NBS), šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), jedno miesto v novovznikajúcej Fiškálnej rade, ako aj miesta v Dozornej rade Fondu národného majetku, v Správnej rade Slovenského pozemkového fondu či v Rade pre vysielanie a retransmisiu. O osobách vraj naposledy, keď sa zišli (piatok 4.5.), nehovorili.
      
V súvislosti s viceguvernérom NBS sa najčastejšie spomína Ján Tóth, ktorý bol hlavným ekonómom a šéfom Inštitútu finančnej politiky (IFP) na Ministerstve financií (MF) SR pod vedením Ivana Mikloša (SDKÚ-DS). V súčasnosti pôsobí v rezorte ďalej ako zástupca šéfa IFP. Šéfom ÚVO by sa mal stať odborník, ktorého meno ešte nie je známe. V prípade jedného z troch členov novovznikajúcej Fiškálnej rady sa najčastejšie hovorí o Ľudovítovi Ódorovi, bývalom poradcovi expremiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), ktorý radil aj Smeru-SD. To niektorým predstaviteľom opozície prekáža.
      
Predstavitelia opozície sa zhodujú, že je dôležité dohodnúť sa. "Dúfam, že počas tejto schôdze sa dohodneme na všetkom," povedal šéf klubu Mostu-Híd László Solymos. Záujem deklaruje aj podpredseda klubu KDH Pavol Abrhan. "Rokovania prebiehajú. Som presvedčený, že sa dohodneme. Budeme pre to robiť všetko," uviedol. Podľa šéfa klubu SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka "sa to vyvíja sľubne". Dohodnúť sa chcú aj obyčajní a SaS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu