Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Podľa Matoviča by mali strany vrátiť 6,9 milióna za voľby

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Líder OĽaNO Igor Matovič sa nevzdáva myšlienky, aby strany, ktoré dostali peniaze za voľby v rokoch 2010 aj 2012, časť z nich vrátili štátu. Navrhuje, aby sa vzdali tohtoročného príspevku za hlasy očisteného o náklady na predvolebnú kampaň.

Štát by takto mohol ušetriť takmer 6,9 milióna eur. Matovič zdôraznil, že vďaka predčasným voľbám strany získali po necelých dvoch rokoch prostriedky, ktoré sú podľa neho určené na celé štvorročné funkčné obdobie parlamentu. Matovičovho hnutia by sa návrh nedotkol, pretože v roku 2010 ešte neexistovalo a teda ani nekandidovalo vo voľbách.

"Je nefér, aby politická strana, ktorá dostane príspevok de facto na štyri roky, aby ho dostala znova po necelých dvoch rokoch," vysvetlil svoj postoj s tým, že štát sa neustále zadlžuje na úkor budúcich generácií a v súčasnej situácii treba vážiť každú korunu. Poznamenal, že jeho myšlienka je v rovine úvah a zatiaľ nemá podobu návrhu zákona. "Nemôžu si politické strany urobiť de facto zárobkový biznis z konania predčasných volieb," dodal.

Ak by líder obyčajných svoj návrh presadil, doplatila by naň predovšetkým najsilnejšia parlamentná strana Smer-SD. Sociálni demokrati do kampane v roku 2012 investovali 3,3 milióna a vzhľadom na získaný počet hlasov majú nárok na 8,9 milióna, vrátiť by teda museli 5,6 milióna eur. KDH by do štátnej kasy v súlade s Matovičovou myšlienkou vrátili 716-tisíc, Most-Híd 239-tisíc a SMK 317-tisíc. SDKÚ-DS, SaS a SNS by štátu peniaze tiež vrátiť nemuseli, pretože na kampaň minuli viacej, ako od štátu dostanú za hlasy. "Určite im teraz nebudeme doplácať, je to ich hlúposť, že minuli viacej," podotkol.

Opätovné vyplácanie peňazí za úspech vo voľbách Matovič kritizoval už v novembri 2011. Do parlamentu vtedy predložil návrh na zmenu financovania strán, ktorým chcel krajine za štyri roky ušetriť približne desať miliónov eur. Jeho prijatie presadzoval aj prespávaním pod holým nebom na bratislavskom námestí a jeho podporou podmieňoval hlasovanie za rozpočet na rok 2012.

Politické strany majú v závislosti od volebného výsledku od štátu nárok až na tri druhy príspevkov. Prvým je jednorazový príspevok za hlasy pre strany, ktoré získali aspoň tri percentá hlasov. Za každý dostanú jedno percento z priemernej mzdy za uplynulý rok. Pre príspevok na činnosť platia rovnaké pravidlá, vypláca sa však postupne počas celého funkčného obdobia. Parlamentné strany majú k tomu nárok aj na príspevok na mandát, odvíja sa od počtu získaných parlamentných kresiel a tiež sa vypláca postupne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu