Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

TOP tému týždňa hodnotia odborníci: Matovič stratí možno 10 až 15 tisíc hlasov!

Igor Matovič
Igor Matovič

BRATISLAVA – Predvolebný boj politických strán sa vyostruje a kampaň k blížiacim sa voľbám čoraz viac odborníkov hodnotí ako neštandardnú. Uplynulý týždeň je toho jasným dôkazom, keď hnutie Igora Matoviča Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti náhle opustili dve strany spolu s výraznými nezávislými lídrami kandidátky, medzi nimi Martin Mojžiš, Eugen Korda a Štefan Bučko.

Dôvodom pre takýto krok bola Matovičova verejná výzva, aby sa lídri strán OKS Peter Zajac a KDS Vladimír Palko, ktorí kandidovali za OĽaNO, podrobili detektoru lži s otázkou, či vzali niekedy úplatok. Absolvovať detektor lži však odmietli a opustili kandidátku OĽaNO.

Prečítajte si hodnotenie TOP témy uplynulého týždňa z pohľadu politológa a prezidenta Inštitútu pre verejné otázky Grigorija Mesežnikova a sociológa a riaditeľa agentúry MVK Pavla Haulíka.

„Z pohľadu možnej podpory Obyčajných ľudí to bol veľmi riskantný krok, z pohľadu zástupcov OKS a KDS zase neprimeraný nátlak na nich. Kandidovanie zástupcov týchto dvoch strán s Obyčajnými ľuďmi od začiatku nieslo riziko rozporu. To sa potvrdilo, keďže kandidátka sa rozpadla ešte pred voľbami,“ uviedol pre Topky Mesežnikov, ktorý myšlienku takejto očisty ako demonštrácie nastavenia boja proti korupcii považuje do istej miery za pochybnú.
 

Odborníci: Odchod členov KDS a OKS vo voľbách Matovičovi nepomôže
 

„Ako straník musí rátať s tým, že práve tie skupiny voličov, ktoré chceli podporovať „bežné strany“, ktorých zástupcov mal na kandidátke, svoje rozhodnutie asi zmenia,“ myslí si Haulík, no z hľadiska preferencií to podľa neho zostane neutrálne.

Mesežnikov sa domnieva, že odchod členov OKS a KDS z kandidátky Matovičovcom nepomôže a skôr by ich mohol oslabiť. „Stratí možno zopár tisíc hlasov práve tých, ktorí by podporili kandidátov OKS a KDS. Nie je ich síce veľa, ale 10-15 tisíc hlasov by to mohlo priniesť,“ tvrdí Mesežnikov.
 

Haulík: Je krajne neštandardné ťahať detektor lži do politiky
 

Sociológ Haulík považuje Matovičovo otvorenie témy detektora lži za marketingový ťah, ktorý však nerieši problém. „Z Matovičovho hľadiska to splnilo pravdepodobne účel. Hoci ja si myslím, že detektor lži do politiky nepatrí. Ak má volič problém s nejakým politikom, musí to odhaliť štandardným spôsobom, nie na detektore lži,“ tvrdí, pričom si myslí, že sa nájdu aj takí, ktorých takéto riešenie situácie znechutí.

Mesežnikov označil snahu využiť detektor lži v prípade politikov za zlý krok. „Viem si to predstaviť napríklad v polícii, v bezpečnostných zložkách, v prípade nejakých konkrétnych káuz. Detektor lži má buď potvrdiť alebo vyvrátiť podozrenie. No tak teraz budeme každého poslanca, každého kandidáta na poslanca hnať na detektor lži? Nezdá sa mi to ako správne,“ dodal.

Nadchádzajúci týždeň budú podľa Mesežnikova opäť rezonovať občianske protesty a diskusie okolo ich požiadaviek. Haulík skôr očakáva témy okolo predvolebnej kampane, ktorú považuje za nekonvenčnú. „Ťahajú sa tam nepekné veci, často aj podpásovky,“ myslí si, pričom sa domnieva, že kampani chýbajú klasické a štandardné témy, ako pomenovanie a riešenie konkrétnych problémov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu