Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNE z PALÁCA Prezidentka dodržala sľub! Šéfa Smeru poverila zostavením vlády: Čas beží, dostal limit

Robert Fico prišiel do Prezidentského paláca Zobraziť galériu (10)
Robert Fico prišiel do Prezidentského paláca (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Politické dusno trvá, aj keď je už po voľbách. Spočíva to v tom, že kreovanie vlády začína dnešným dňom, kedy sa po rokoch odohrá stretnutie roka. Už dlho sme totiž nemali príležitosť vidieť Zuzanu Čaputovú po boku Roberta Fica. Dochádza k nemu po rokoch práve dnes, kedy víťazovi volieb prezidentka odovzdáva poverenie na zostavenie vlády. Ide pritom o významných politických nepriateľov na našej scéne, čo toto stretnutie činí o to zaujímavejšie. Nech je to už však ako chce, dnešným dňom šéf Smeru Robert Fico rozbieha rokovania o budúcej koalícii.

VIDEO Robert Fico u prezidentky:

Robert Fico sa stretáva s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorá ho poverila zostavením vlády. (Zdroj: Topky/Maarty)


  • parlamentné voľby vyhral Smer-SD so ziskom 22,94%
  • prezidentka Zuzana Čaputová dnes odovzdala Robertovi Ficovi poverenie na zostavenie vlády, Fico má teraz 14 dní na to, aby prezidentke požadovanú vládnu väčšinu priniesol
  • hlava štátu sa dnes stretla aj s lídrom Progresívneho Slovenska Michalom Šimečkom a zajtra sa stretne s predsedom Hlasu-SD Petrom Pellegrinim
  • uvažuje sa, ako bude finálna vládna koalícia vyzerať, každopádne o nej rozhodne predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini, ktorého strana získala 14,70%

Aktualizované 16:38

"Vedieme teraz neformálne diskusie so stranami, ktoré sme nevylúčili zo spolupráce. Zisťujeme, či je možné vytvoriť alternatívnu väčšinu k tej, ktorú vytvára Robert Fico. Rešpektujem, že víťaz volieb Robert Fico dostal poverenie. On bude viesť tie formálne rokovania o zostavení vlády. Ak Robert Fico vládu zostaví, sme pripravení ísť do opozície a budeme pripravení brániť proeurópsku politiku a hodnoty," povedal novinárom Šimečka po rokovaní s Čaputovou. Ten potvrdil, že už komunikoval s viacerými stranami.

Michal Šimečka po stretnutí so Zuzanou Čaputovou (Zdroj: Topky/Maarty)

"Poprosím vás o trochu trpezlivosti, keďže ide o neformálne stretnutia. Tie formálne vedie Robert Fico," povedal Šimečka a avizoval, že je pripravený splniť sľub a vzdať sa funkcie europoslanca.

Aktualizované 15:26

Zuzana Čaputová sa stretáva s Michalom Šimečkom z Progresívneho Slovenska.

Michal Šimečka sa stretáva s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. (Zdroj: Topky/Maarty)

Michal Šimečka a Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (10)
Michal Šimečka a Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Maarty)

Michal Šimečka a Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (10)
Michal Šimečka a Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 15:26

"Zuzana Čaputová mi dala 14 dní, ktoré budem mať k dispozícii na zostavenie vlády. Ak dovolíte, ja som povedal, že teraz by Slovensko potrebovalo trošku kľud, pokiaľ ide o rokovania. Asi by bolo zlé, keby som oznámoval cez médiá, kto bude prvý a kto bude druhý. Nebude to ľahký proces, ale urobíme všetko pre to, aby vznikla vláda SR. V tomto okamihu sa sústreďte na to, že mi prezidentka dala 14 dní," povedal novinárom líder Smeru.

Robert Fico má na zostavenie vlády 14 dní, povedal to po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 15:19

Predseda Smeru-SD Robert Fico prišiel do prezidentského paláca. Prezidentka Zuzana Čaputová Ficovi odovzdala časovo obmedzené poverenie na zostavenie vlády. Toto obmedzenie bude, tak ako u predchádzajúcich víťazov volieb v histórii Slovenska, v lehote 14 dní. Po jeho uplynutí a neúspešnom zložení vlády sa tak zrejme opäť chytí iniciatívy hlava štátu.

Robert Fico
Zobraziť galériu (10)
Robert Fico  (Zdroj: Topky/Maarty)

MIMORIADNE z PALÁCA Prezidentka
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Smer-SD ako víťaz volieb avizoval, že rokovania začne až po poverení od prezidentky Zuzany Čaputovej. "Verím, že politické strany, ktoré získali vo voľbách dôveru verejnosti, si uvedomujú svoj diel zodpovednosti a budú sa ich snažiť zmierniť. Najväčšiu zodpovednosť za budúci vývoj, samozrejme, nesie víťaz volieb, pretože vzbudil najväčšie očakávania vo verejnosti, a je dôležité, aby ich napĺňal v prospech všetkých občanov Slovenska," povedala Čaputová.

MIMORIADNE z PALÁCA Prezidentka
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Voľby označila za slobodné

Predčasné parlamentné voľby boli podľa nej slobodné, demokratické a vytvorili reálny obraz spoločnosti. Vysoká volebná účasť svedčí o tom, že budúcnosť Slovenska nie je ľuďom ľahostajná, skonštatovala. Poukázala na to, že úsilie o spravodlivú, demokratickú a dobre spravovanú spoločnosť bude pokračovať aj po voľbách. "Predvolebná kampaň, ktorá sa už, našťastie, skončila, vytvorila rany na spoločenskej atmosfére, na vzťahoch medzi ľuďmi a na celkovej dôvere v politiku a demokraciu," podotkla prezidentka.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (10)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Maarty)

Víťazom predčasných parlamentných volieb sa stal Smer-SD. Nasleduje Progresívne Slovensko a Hlas-SD. Do parlamentných lavíc sa dostali aj koalícia OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí a tiež KDH, SaS a SNS.

Vyjadrenie prezidentky Zuzany Čaputovej k výsledku parlamentných volieb. (Zdroj: Topky/Maarty)

Čaputová sa ešte dnes stretne aj so Šimečkom a zajtra s Pellegrinim

Ústavnou tradíciou podľa Čaputovej je na Slovensku poveriť zostavením novej vlády predsedu strany, ktorá získala vo voľbách najvyšší počet hlasov voličov. "Úlohou hlavy štátu je rešpektovať výsledok demokratických volieb a zároveň zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. Z tohto dôvodu dnes poverím zostavením vlády predsedu strany Smer Roberta Fica. Tak, ako bolo zvykom pri každom jednom poverovaní doposiaľ, aj toto poverenie bude časovo ohraničené. O svojom postupe budem informovať aj ďalších lídrov politických strán a verejnosť. Ešte dnes sa okrem Roberta Fica stretnem aj s predsedom hnutia Progresívne Slovensko Michalom Šimečkom a zajtra ráno s predsedom strany Hlas Petrom Pellegrinim. V nasledujúcich dňoch budú pokračovať stretnutia s ďalšími lídrami," konštatuje Čaputová vo svojom vyhlásení k voľbám.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (10)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Maarty)

Viac o téme: VládaPoverenieRobert FicoSmer-SDZuzana ČaputováParlamentné voľby 2023Voľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu