Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vládu Smeru, Hlasu a SNS už máme za rohom, myslí si Grendel z OĽaNO: Iná koalícia nemôže fungovať, už dnes sa hádajú

Smer-SD Zobraziť galériu (3)
Smer-SD (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Väčší potenciál dohodnúť sa na vytvorení koalície má určite trojica Smer-SD, Hlas-SD a SNS ako štvorica PS, Hlas-SD, SaS a KDH. V diskusnej relácii TA3 V politike to skonštatoval podpredseda Národnej rady SR Gábor Grendel, ktorý v septembrových voľbách úspešne kandidoval za koalíciu OĽANO a priatelia.

Grendel argumentuje komunikáciou oboch táborov. "Kým prvá trojica ticho rokuje a podľa mňa speje k dohode, na tej druhej strane si vymieňajú odkazy cez médiá a hovoria, kto aké ministerstvo by mal dostať, a kto komu by ho mal prenechať," upozornil Grendel. "Ako môže takáto koalícia fungovať, keď má medzi sebou takúto komunikáciu ešte predtým, ako vôbec vznikla," poznamenal. Očakáva, že vznikne vláda v zložení Smer-SD, Hlas-SD a SNS.

VIDEO

Beňová reaguje na to, aká vznikne vláda po septembrových voľbách (Zdroj: tip čitateľa, repro JOJ)

Poslanec Tomáš Taraba, ktorý vo voľbách uspel na kandidátnej listine SNS, verí, že vznikne vláda, ktorá bude presadzovať kresťanské, sociálne a národné hodnoty. "To, či bude súčasťou tejto vlády aj SNS, sa bude odvíjať od toho, akú úlohu budeme môcť mať v takejto vláde," uviedol Taraba. Zopakoval však slová straníckeho šéfa Andreja Danka, že SNS podporí aj vládu, ktorej by národniari neboli súčasťou s podmienkou, že ju povedie predseda Smeru-SD Robert Fico a bude presadzovať rovnaké hodnoty ako SNS. "Je to znak toho, že si uvedomujeme, aké je dôležité vytvoriť stabilnú vládu a čo najrýchlejšie ukončiť mandát tej súčasnej," zdôraznil.

Vládu Smeru, Hlasu a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Mali by sa stretnúť lídri Smeru-SD, Hlasu-SD a SNS

Naznačil, že na začiatku nového týždňa by sa mali stretnúť lídri Smeru-SD, Hlasu-SD a SNS na spoločnom rokovaní. "Bola by to politická samovražda, ak by niekto z týchto persón chcela zabrániť vzniku vlády, ktorá vymení Ódorov kabinet," upozornil Taraba. Uistil, že poslanecký klub SNS bude jednotný.

Grendel avizoval, že OĽANO chce byť v novom parlamente konštruktívnou opozíciou, ktorá bude prichádzať s vlastnými návrhmi a podporí i dobré návrhy iných. "Budeme hlasom ľudí, ktorí sa nechcú so založenými rukami pozerať na likvidovanie spravodlivosti, ja osobne chcem byť aj hlasom maďarskej národnostnej menšiny, ktorá nebude mať v parlamente politického reprezentanta," dodal.

Vládu Smeru, Hlasu a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Obaja diskutujúci nevidia problém v tom, aby funkciu podpredsedu parlamentu dostalo hnutie PS v prípade, že skončí v opozícii. "To miesto by im podľa zvyku ako najsilnejšej opozičnej strane patrilo," pripomenul Taraba. Grendel poznamenal, že PS už s týmto postom zrejme predbežne ráta. "Boli si už obzrieť kancelárske priestory v Národnej rade, vrátane mojich," dodal.

Viac o téme: DohodaKoalíciaSmer-SDSNSTA3OĽANOHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu