Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Rovnosť neplatí: Ženy to schytávajú oveľa viac ako muži! TIETO sú najkritizovanejšie, vedie Čaputová

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Je ich výrazne menej, no atakov schytávajú viac ako ich mužskí kolegovia. Nedávny monitoring ukázal, že ženy sú v sledovanej vzorke najpopulárnejších príspevkov atakované v 88% príspevkov, pričom u mužov ide o 66%. Na rodovo podmienená nenávisť v predvolebnom období sa pozrel Globsec.

archívne video

Hlavnou témou Týždňa slovenských knižníc je boj proti dezinformáciám a hoaxom (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Ukázalo sa, že medzi útokmi dominovali tie, ktoré boli postavené na základe morálnych kritérií. U mužov aj žien pritom dominovali tie, ktoré hovoria o slúžení iným záujmom, ovládaní médií, obetovaní celého národa alebo aj anti-LGBTI naratívy. U žien  ktoré sa objavovali v 67% príspevkoch monitorovanej vzorky.  Ďalšie útoky u žien sú mierené na intelektuálne schopnosti (12%) a na treťom mieste boli útoky na základe ich zručností, skúseností a kompetencií (10%).

„Pre porovnanie, u mužov dominovali najmä dve kategórie. Podobne ako pri ženách, išlo o útoky na základe morálnych kritérií (50%), po ktorých nasledovali útoky na ich zručnosti, skúsenosti a kompetencie (20%). Ženy boli teda vo väčšej miere atakované na báze morálnych dôvodov ako muži, ale taktiež dominovali útoky na základe ich intelektuálnych schopností, čo sa u mužov vyskytovalo len v mizivej časti príspevkov (4%). Naopak, muži boli oveľa viac vyskytli aj útoky na základe mizogýnie a sexizmu (6%),“ uviedli autori.

V menšej miere sa v oboch skupinách vyskytovali aj útoky či výsmech na základe vzhľadu, rodových stereotypov, veku, ako aj prostredníctvom využívania sexizmu a mizogýnie.

„Medzi najviac atakované aktérky patrili v monitorovanom období novinárka Monika Tódová a prezidentka Zuzana Čaputová, pričom v skupine mužoch dominujú najmä súčasný premiér Ľudovít Ódor a bývalý premiér Eduard Heger,“ uviedli autori monitoringu. Tí však zaznamenávajú výrazne nižší počet útokov ako dve najpopulárnejšie ženské aktérky.

Rovnosť neplatí: Ženy to
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Globsec)

Spomedzi ženských aktérok sa viac ako v polovici monitorovaných príspevkov vyskytovali útoky smerované voči novinárke Monike Tódovej, a to v súvislosti s informáciami o jej blízkom vzťahu so sudkyňou Pamelou Záleskou. Druhou najviac atakovanou aktérkou v sledovanom období bola prezidentka Zuzana Čaputová, kritizovaná v 29% monitorovaných príspevkov. Treťou najčastejšie atakovanou aktérkou bola poslankyňa a bývala ministerka Veronika Remišová (22% príspevkov), pričom zásadná časť útokov mierila na jej intelektuálne schopnosti.

Rovnosť neplatí: Ženy to
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Globsec)

Podobne aj u mužov útoky na základe morálnych kritérií obsahovali naratív o tom, že adresáti útokov konajú na objednávku či pokyn niekoho iného, či to, že ich konanie nie je v prospech Slovákov, alebo že zapredali krajinu. „Vo veľkej časti príspevkov, v ktorých sa spomínali najviac atakovaní muži - Ľudovít Ódor a Eduard Heger) - sa vyskytuje prepojenie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Teda v príspevkoch, kde aj napriek tomu, že je kritizovaný súčasný alebo bývalý premiér, a teda muž, stále sú príspevky ukončené atakom na prezidentku Čaputovú,“ poukázali.

Rovnosť neplatí: Ženy to
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Globsec)

Kto najviac útočil?

 Z 30 príspevkov, ktoré SMER-SSD a jeho politickí aktéri venovali prezidentke Čaputovej v sledovanej vzorke, až 20 patrilo účtu Ľuboša Blahu na Telegrame.  "Časté útoky zo strany politika potvrdzujú zistenia predošlého volebného monitoringu, ktorý rovnako poukazuje zameranie politika na prezidentku vo svojich príspevkoch.7 Aj v prípade premiéra Ľudovíta Ódora a Eduarda Hegera v útokoch dominovali politici SMER-SSD čo nadväzuje na skutočnosť, že sú títo aktéri často atakovaní spolu, poprípade v súvislosti s prezidentkou Čaputovou,“ uviedli. Špecifickým prípadom je rozloženie aktérov útočiacich na novinárku Moniku Tódovú, ktorí sú výraznejšie diverzifikovaní a vysoké zastúpenie zaznamenávajú dezinformačné stránky (24%), ale aj strana SNS (6%) alebo Martin Daňo (6%) – autor videa, ktorého prípad okolo novinárky Tódovej dostalo do informačného priestoru.

Rovnosť neplatí: Ženy to
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Globsec)
Rovnosť neplatí: Ženy to
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Globsec)
Rovnosť neplatí: Ženy to
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Globsec)
Rovnosť neplatí: Ženy to
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Globsec)

Výsledky pochádzajú z predvolebného monitoringu slovenského informačného priestoru v období 1. júna až 1. septembra naprieč sociálnymi sieťami Facebook, Instagram, YouTube, Telegram a TikTok. Monitoring bol vykonaný prostredníctvom monitorovacieho nástroja spoločnosti Gerulata Technologies a to v dvoch skupinách – muži a ženy, ktorí sú v predvolebnom období z podstaty svojej práce výraznejšie politicky a spoločensky exponovaní.

Viac o téme: PoliticiŽenyMužiSociálne sieteInternet GlobsecAtaky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu