Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

AKTUÁLNE zábery! Hrôza vo Veľkom Krtíši pokračuje: Viac ako 700 migrantov tam žije v neľudských podmienkach

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

VEĽKÝ KRTÍŠ - V jednej z hál súkromnej spoločnosti vo Veľkom Krtíši je aj naďalej vyše 700 nelegálnych migrantov. Po niekoľkých dňoch sa však situácia na mieste zhoršuje a nie sú v nej vhodné podmienky pre ľudí. Povedal to prednosta veľkokrtíšskeho mestského úradu Marián Balko.

archívne video

Hlas-SD si myslí, že vláda a polícia pri migrantoch zlyhávajú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ako ďalej uviedol, cudzincov však púšťajú do mesta, kde si môžu v obchodoch nakúpiť. Podľa jeho slov už mali v hale aj ľahké zranenia. "Začínajú sa búriť, sú nespokojní, pretože sú tam umiestnení už viac dní," objasnil. Doplnil, že podmienky v hale nie sú pre migrantov vyhovujúce, nespĺňa štandardy a nie je to podľa neho v poriadku. Týka sa to napríklad protipožiarnej ochrany, hygieny i toho, že priestor nemá podmienky pre ubytovanie veľkého množstva ľudí.

AKTUÁLNE zábery! Hrôza vo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

"Približne dve percentá z celkového počtu sú ženy s deťmi, zvyšok sú mladí muži," priblížil s tým, že na mieste už boli aj konflikty, ktoré museli riešiť. "Nikto nevie, ako dlho v tej hale budú," reagoval Balko. Zároveň potvrdil, že nemá informácie o tom, že by cudzinci robili v meste neporiadok. Mestu Veľký Krtíš sa umiestňovanie nelegálnych migrantov v jednej z hál v meste nepáči. Samospráva koncom augusta spustila petíciu, v ktorej žiada ministerstvo vnútra, aby upustilo od umiestňovania cudzincov, ktorí neoprávnene prekročili štátnu hranicu SR v rámci katastrálneho územia mesta. Okresný úrad vo Veľkom Krtíši vyhlásil v piatok (1. 9.) v regióne pre nárast neregulárnej migrácie mimoriadnu situáciu.

Obec Veľká Čalomija vo Veľkokrtíšskom okrese umiestňuje utečencov na ihrisku

Obec Veľká Čalomija vo Veľkokrtíšskom okrese umiestňuje nelegálnych utečencov na ihrisku, ktoré sa nachádza pri hlavnej ceste. Povedal to starosta Roman Pásztor s tým, že ich chceli umiestniť mimo obce a zároveň tak, aby nemuseli ostať v lese. Doplnil, že v uplynulých dňoch prichádzali do dediny z oboch strán skupiny cudzincov, 99 percent z nich boli muži. Vyskytujú sa však aj ženy a deti. "Pri ihrisku majú altánok, je tam aj pitná voda, môžu sa umyť a aj skryť pred dažďom," spresnil s tým, že k migrantom miestni obyvatelia pristupujú dvojako. "Niektorí im chcú pomáhať a iní ich zas vyhnať. Najhoršie je, že nevieme, čo sa stane a čo môžeme očakávať," objasnil.

AKTUÁLNE zábery! Hrôza vo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Dodal, že boli aj prípady, keď cudzinci rozhadzovali odpadky po obci. Nechávajú tiež za sebou veľa odpadu, topánky, oblečenie i spacie vaky. "My to po nich upratujeme, zatiaľ to vieme zabezpečiť. Ak sa to však začne zhoršovať, bude to vážny problém," reagoval. Podľa neho sú cudzinci rôzni. "Niektorí sú unavení, vyčerpaní a zničení, mladí sú zas usmiati a veľakrát aj arogantní. Snažíme sa, aby sme zachovali pokoj a nevznikali medzi nimi a našimi obyvateľmi konflikty," vysvetlil s tým, že zatiaľ sa však migranti vo Veľkej Čalomiji nepobili.

Starosta informoval, že samospráva sa im snaží zabezpečiť základné veci, sami si však v obchode nakúpia a spôsobia tým v dedine rozruch. Starosta obce Ipeľské Predmostie vo Veľkokrtíšskom okrese Viktor Lestyánszky potvrdil, že pohyb skupín migrantov zaznamenali počas uplynulých nocí. Dodal, že každý druhý až tretí deň sa v dedine objavujú skupiny desiatich až 15 ľudí. Poznamenal, že väčšinou sú to muži, bol však aj prípad, keď sa vyskytlo mesačné dieťa. Podľa neho prípady krádeže alebo provokovania miestnych občanov nezaznamenali.
 

AKTUÁLNE zábery! Hrôza vo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Viac o téme: KrízaMigrantiVeľký Krtíš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu