Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Poľský minister Sikorski odsúdil podpaľačský útok na varšavskú synagógu

Radek Sikorski
Radek Sikorski (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

VARŠAVA - Poľský minister zahraničných vecí v stredu odsúdil pokus o podpaľačský útok na varšavskú synagógu. Na sociálnej sieti X s odvolaním sa na hlavného rabína krajiny napísal, "niekto sa pokúsil podpáliť Nozykovu synagógu molotovovým kokteilom". "Vďaka Bohu, že sa nikomu nič nestalo," dodal minister. Informuje o tom agentúra AFP.

Reportér agentúry AFP synagógu navštívil a cez okno videl čiernu škvrnu, ktorú zrejme spôsobili plamene. K väčším škodám na synagóge však nedošlo. Poľského hlavného rabína Michaela Schudricha sa nepodarilo bezprostredne kontaktovať. Varšavská polícia uviedla, že na mieste má vyšetrovateľov.

Sikorsky na sieti X neuviedol, kto by mohol byť za útokom proti synagóge na 20. výročie vstupu Poľska so Európskej únii. "Možno tí istí, ktorí načmárali Dávidove hviezdy v Paríži?" dodal. Francúzski prokurátori začali vyšetrovanie po tom, čo bolo v októbri na budovách v Paríži načmáraných niekoľko desiatok židovských symbolov v dôsledku vojny Izraela proti Hamasu v Pásme Gazy. Oficiálny francúzsky zdroj sa domnieva, že za vandalizmom boli ruské bezpečnostné služby, ale Rusko akúkoľvek účasť poprelo.

Viac o téme: SynagógaPoľskoRadek Sikorski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu