Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vláda v boji s nelegálnou migráciou pritvrdzuje! Polícii môže denne pomáhať 500 vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: MO SR)

BRATISLAVA - Do spoločných hliadok s políciou môže byť denne nasadených do 500 profesionálnych vojakov. Pomáhať majú pri zabezpečovaní strážených objektov a logistickej podpore spojenej s dopravou osôb v súvislosti s nelegálnou migráciou. Návrh v stredu schválila vláda s platnosťou do konca roka.

"V ostatnom období je evidovaný výrazný nárast sekundárnej tranzitnej migrácie, pričom ide o počty, ktoré už od roku 2021 výrazne presahujú stav sekundárnej tranzitnej migrácie počas tzv. migračnej krízy v roku 2015," zdôvodnil predkladateľ. Sily a prostriedky Policajného zboru podľa neho nepostačujú.

VIDEO Podľa Ódora treba hľadať európske riešenia nelegálnej migrácie

Podľa Ódora treba hľadať európske riešenia nelegálnej migrácie (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Profesionálni vojaci vyčlenení do podriadenosti Policajného zboru počas výkonu policajnej služby podliehajú organizátorskej,riadiacej a kontrolnej činnosti príslušného služobného orgánu polície podľa miesta služobného zaradenia profesionálneho vojaka.

Štátny tajomník ministerstva obrany Marian Majer nechcel špekulovať o tom, prečo neprišlo k vyčleneniu vojakov skôr. Upozornil na to, že takémuto rozhodnutiu musí predchádzať oficiálna dohoda vlády. "Prišlo k nej teraz," dodal. Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko avizoval, že v najbližších hodinách očakáva spresňujúcu požiadavku od vedenia polície.

HLAS: VLÁDA MUSÍ VYUŽIŤ ĎALŠIE MOŽNOSTI BOJA PROTI NELEGÁLNEJ MIGRÁCII 

Vláda musí využiť aj ďalšie možnosti boja proti nelegálnej migrácii, ktoré zatiaľ ležia bez povšimnutia na stole, hoci HLAS na ne úradníckeho premiéra Ľudovíta Ódora upozornil. „HLAS včera odporučil predsedovi vlády, aby boli nelegálni migranti zaistení, kým sa dôkladne nepreverí ich totožnosť. Asi je veľmi málo pravdepodobné, aby 90 percent migrantov bolo zo Sýrie, volalo sa Abdul a narodilo sa v ten istý deň. Preto ich treba zadržať a náležite overiť, či nepredstavujú pre Slovensko a celú Európsku úniu riziko. Toto riešenie ležalo na stole a leží na ňom aj po dnešnom rokovaní vlády,“ uviedol líder HLASu Peter Pellegrini. 

 HLAS vníma, že vláda začala konečne situáciu s nelegálnymi migrantmi riešiť, ale túto prácu treba aj dokončiť. „Navrhli sme úradníckemu premiérovi, aby zrušili mimoriadnu situáciu kvôli Covidu, o ktorom dnes niet ani chýru, ani slychu. Táto mimoriadna situácia je totiž dôvodom, prečo nemôžeme vrátiť nelegálnych migrantov tam, odkiaľ prišli. Namiesto tohto jednoduchého riešenia, ktoré dnes mohlo byť hotové, prichádza vláda so zmenou zákona, ktorú sama urobiť nevie. Vládni úradníci prehadzujú horúci zemiak do rozvráteného parlamentu. Teší ma však aspoň prísľub pána Ódora, že do niekoľkých týždňov by mimoriadna situácia mohla byť konečne zrušená,“ poznamenal Peter Pellegrini. HLAS oceňuje vypočutie svojho návrhu, aby sa vláda konečne rozhodla poslať na hranice armádu. „Polícia situáciu nezvláda a vojaci musia kolegom pomôcť. Ibaže polícia nebude situáciu zvládať, kým ju bude riadiť neschopný policajný prezident Hamran, ktorý zbiera vyznamenania v Maďarsku a Slovákom odporúča, aby si na migrantov zvykli,“ dodal Peter Pellegrini. 

 HLAS preto vyzýva prezidentku a premiéra, aby vláda neostávala pri dnes avizovaných opatreniach, ale pokračovala v ochrane ľudí na Slovensku pred následkami nelegálnej migrácie. „Nečakajme, kým nám zasa Rakúšania a Česi zavrú hranice a budú nám vracať každého nelegálneho migranta,“ zdôraznil Peter Pellegrini. Aj migračná kríza podľa HLASu ukazuje, že Slovensko potrebuje po voľbách vládu, ktorá má odvahu, zodpovednosť a odbornosť riešiť problémy krajiny okamžite. „HLAS je pripravený byť jej silnou a stabilnou súčasťou,“ uzavrel Peter Pellegrini.

Nelegálna migrácia nepredstavuje bezprostrednú hrozbu pre Slovensko

Nelegálna migrácia nepredstavuje pre Slovensko bezprostrednú hrozbu. Situácia je pod kontrolou. Po rokovaní vlády to povedal premiér Ľudovít Ódor s tým, že nezaznamenali žiadne vážne incidenty. Mimoriadna situácia vyhlásená v súvislosti s ochorením COVID-19, ktorá obmedzuje niektoré úkony polície, by sa podľa neho mohla zrušiť na budúci týždeň. Štátny tajomník ministerstva vnútra Martin Královič tvrdí, že pracujú na zásadnom znížení počtu migrantov v záchytnej hale vo Veľkom Krtíši. V utorok (5. 9.) ich tam bolo približne 700. "V priebehu stredy sa veľké množstvo ľudí podarilo odviesť a distribuovať po oddeleniach cudzineckej polície po celom Slovensku," povedal.

Premiér Ľudovít Ódor predstavil balík opatrení reagujúce na migračnú situáciu na Slovensku

Premiér Ľudovít Ódor predstavil balík opatrení reagujúce na migračnú situáciu na Slovensku (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V okrese Veľký Krtíš v spolupráci so Slovenským Červeným krížom zabezpečujú od stredy suchú stravu trikrát denne a pitnú vodu. "Podmienky tam zlepšujeme," podotkol štátny tajomník. Deklaroval, že tranzitujúci migranti na Slovensku nechcú ostať. Ideálne by podľa Královiča bolo zrušenie potvrdenia o zotrvaní na Slovensku, ktoré odsúhlasila vláda. Zmena ešte musí prejsť Národnou radou SR. Premiér je preto v kontakte s niektorými parlamentnými stranami. "Ak by sa otvorila nejaká schôdza vo štvrtok (7. 9.) a niekto by sa stotožnil s vládnym návrhom, tak nebudeme protestovať," skonštatoval.

"Dovtedy, kým sa to podarí, budeme oveľa rýchlejšie vydávať papiere. Kapacity cudzineckej polície sa nám podarí posilniť aj vďaka nasadeniu Ozbrojených síl SR," poznamenal Královič. Predseda vlády povedal, že v súvislosti s nelegálnou migráciou budú robiť s Úniou miest Slovenska a Združením miest a obcí Slovenska vzdelávaciu kampaň.

Viac o téme: PomocVládaVojaciPolícia Nelegálna migrácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu