Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Polícia v Istanbule počas zákazu demonštrácií zadržala desiatky osôb

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ISTANBUL - Turecká polícia, ktorá v Istanbule dohliada na dodržiavanie zákazu prvomájových demonštrácií, v stredu použila slzný plyn a gumené projektily a zadržala desiatky osôb.

Polícia voči demonštrantom zasiahla neďaleko mestskej radnice, kde slzný plyn a gumové projektily použila, aby im zabránila prelomiť zátarasy. Predpoludním bolo zadržaných najmenej 150 ľudí, úrady však tieto údaje nepotvrdili, píše AFP.Niektoré osoby boli zadržané na námestí Taksim, kde platí zákaz demonštrácií. Najmenej 30 demonštrantov zaistili aj v štvrti Besiktas a ďalších 30 v štvrti Sisli.

Turecká polícia v utorok námestie Taksim v centre Istanbulu uzavrela, aby zabránila akémukoľvek zhromaždeniu, ktoré sa tam 1. mája zvykli konať. Cestné komunikácie v Istanbule boli pre dopravu uzavreté a prevádzka verejnej dopravy vrátane metra i trajektov bola pozastavená.Do ulíc Istanbulu bolo nasadených viac než 40.000 policajtov a okolo námestia Taksim rozmiestnili zátarasy.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP)

Hlavná turecká opozičná Republikánska ľudová strana (CHP) v pondelok prostredníctvom svojho predsedu Özgüra Özela vyzvala vládu, aby sprístupnila námestie Taksim na zhromaždenia pri príležitosti Sviatku práce. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však v utorok varoval pred akýmikoľvek provokáciami.

Prvomájové oslavy sa na námestí Taksim zvykli konať až do roku 1977, keď počas protestov prišlo o život najmenej 34 ľudí, píše AFP. Úrady námestie pre takéto podujatia opätovne otvorili v roku 2010. Protestné zhromaždenia však opäť zakázali v roku 2013, keď sa tu konali demonštrácie proti vláde prezidenta Erdogana, pripomína AFP.

 

Viac o téme: DemonštráciePolícia TureckoIstanbul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu