Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Potvrdenie o zotrvaní by polícia po novom už nemala vydávať každému cudzincovi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Polícia by už nemala vydávať potvrdenie o zotrvaní na území Slovenska každému cudzincovi. Z povinnosti by sa mala stať iba možnosť. Dostávať by ho nemali najmä tí, ktorí cez Slovenskú republiku iba migrujú do iného štátu. Vyplýva to z novely zákona o pobyte cudzincov, ktorú v stredu schválila vláda. Parlamentu ju navrhuje prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. V reakcii na zvyšujúcu sa nelegálnu migráciu predkladá aj ďalšie opatrenia týkajúce sa administratívneho vyhostenia nelegálnych migrantov.

V súčasnosti policajný útvar musí v určených prípadoch potvrdenie vydať štátnemu príslušníkovi tretej krajiny, ktorého pre prekážku jeho administratívneho vyhostenia nie je možné vyhostiť. Podľa rezortu to pôsobí ako "pull faktor" (motivujúci faktor) na nelegálnych migrantov putujúcich po balkánskej trase.

VIDEO Podľa Ódora treba hľadať európske riešenia nelegálnej migrácie

Podľa Ódora treba hľadať európske riešenia nelegálnej migrácie (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Návrhom zákona sa tiež ustanovuje, kedy sa nezačne formálne správne konanie vo veci administratívneho vyhostenia. "Ide o prípady, keď sa rozhodnutie o administratívnom vyhostení nemôže reálne vykonať, napríklad z dôvodu prekážok administratívneho vyhostenia," vysvetlil predkladateľ. Cieľom je znížiť počet správnych konaní a uvoľnenie kapacít na boj proti nelegálnej migrácii.

Potvrdenie o zotrvaní by
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Miroslav Košírer)

Administratívne vyhostenie by sa už viac nemalo odkladať počas trvania krízovej situácie. Opatrenie sa zaviedlo po vypuknutí pandémie COVID-19. "V súčasnej dobe je pandemická situácia priaznivá a umožňuje cestovanie bez obmedzení. Z toho vyplýva aj zvýšený prílev cudzincov na naše územie a taktiež aj počet vydaných rozhodnutí o administratívnom vyhostení, ktoré však nie je možné vykonať. Aj z tohto dôvodu je neúčelné a neefektívne naďalej odsúvať výkon administratívneho vyhostenia," zdôvodnil rezort.

Zákon má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia

Rezort vnútra zdôvodňuje potrebu opatrení pokračujúcim rastom nelegálnej migrácie. "V období od januára 2023 do júla 2023 bolo na území Slovenskej republiky zadržaných 17.529 cudzincov, čo v porovnateľnom období roku 2022 predstavuje nárast o 15.611 zadržaných cudzincov," priblížil. Naďalej dominuje nelegálna sekundárna tranzitná migrácia zo západobalkánskej trasy, kde zaznamenali nárast o 1062 percent, 16.934 zadržaných cudzincov.Zákon má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia.

Zmena pri vydávaní potvrdení pre cudzincov podľa Sulíka nie je dobrým riešením

Zmenu vydávania potvrdenia o zotrvaní na území Slovenska cudzincom z povinnosti na možnosť nepovažuje šéf SaS Richard Sulík za dobré riešenie. Dôsledkom podľa neho bude stúpajúci počet prichádzajúcich migrantov. Zdôraznil, že každá krajina musí vedieť ochrániť svoju štátnu hranicu. Sulík sa obáva, že keď sa dnešná povinnosť vydávania potvrdení zdobrovoľní, efekt, ktorý priťahuje migrantov, bude ešte vyšší a ich počet neklesne. Myslí si, že o cudzincoch potom nebude mať Slovensko evidenciu.

Richard Sulík
Zobraziť galériu (4)
Richard Sulík  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ak polícia kapacitne nestíha chrániť hranicu, treba podľa neho nasadiť armádu a ďalšie silové zložky. Sulík by bol aj za uzavretie hranice. "Myslím si, že by pomohlo uzavrieť hranicu z dôvodu, že nefunguje schengenská zmluva. Keby fungovala, maďarsko-srbská hranica by už bola chránená, uzavretá, tak aby nedochádzalo k ilegálnej migrácii. To sa nedeje," povedal na stredajšej tlačovej konferencii.

Vláda v stredu odobrila novelu zákona o pobyte cudzincov, z ktorej vyplýva, že polícia by už nemala vydávať potvrdenie o zotrvaní na území Slovenska každému cudzincovi. Z povinnosti by sa mala stať iba možnosť. Dostávať by ho nemali najmä tí, ktorí cez Slovenskú republiku iba migrujú do iného štátu. Vláda tak reaguje na zvyšujúcu sa nelegálnu migráciu. Parlamentu navrhuje materiál prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Poslanci Smeru-SD nepodporia zmeny pri vydávaní potvrdení cudzincom

Poslanci Smeru-SD nepodporia novelu, ktorá má priniesť zmeny vo vydávaní potvrdenia o zotrvaní na území Slovenska cudzincom. Na stredajšej tlačovej konferencii to povedal šéf Smeru-SD Robert Fico. Smer-SD nesúhlasí ani s tým, aby parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Smer-SD označil vydávanie potvrdení za protizákonný postup. Fico tvrdí, že polícia akceptovala od nelegálnych migrantov falošné údaje. Zmenu zákona považuje za výhovorku. Odkázal šéfovi polície Štefanovi Hamranovi, prezidentke Zuzane Čaputovej i premiérovi Ľudovítovi Ódorovi, že zlyhali v prístupe k nelegálnym migrantom. Receptom na nelegálnu migráciu je podľa Fica nasadenie armády, hliadok i techniky.

Podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák označil návrh novely za obchádzanie problému. Vláda sa podľa neho týmto krokom chce vyhnúť zadržiavaniu migrantov. Cudzinci by podľa neho už dnes nemali dostávať potvrdenie o zotrvaní. Pokiaľ sa migranti na územie Slovenska dostanú, treba ich podľa neho okamžite zadržať.

Viac o téme: PotvrdeniePolícia VydávanieZotrvanieCudzinci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu