Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Európska komisia poskytne Turecku vyše 780 miliónov eur na podporu migrantov

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan (vpravo) si podáva ruku s komisárom EÚ pre susedstvo a rozšírenie Oliverom Varhelym.
Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan (vpravo) si podáva ruku s komisárom EÚ pre susedstvo a rozšírenie Oliverom Varhelym. (Zdroj: SITA/Yavuz Ozden/dia images via AP)

BRUSEL- Európska komisia (EK) v stredu podpísala s Tureckom zmluvu, na základe ktorej poskytne ďalších 781 miliónov eur na podporu najzraniteľnejších skupín migrantov žijúcich na tureckom území.

Oznámila to v stredu diplomatická služba EÚ, podľa ktorej ide o vôbec najväčší jednotlivý kontrakt podpísaný medzi Bruselom a Ankarou. Novopodpísaná zmluva je podľa eurokomisára pre susedstvo a rozširovanie Olivéra Várhelyiho "dôkazom pokračujúcej solidarity Európskej únie a vytrvalej podpory Turecka pri prijímaní najväčšej utečeneckej komunity na svete".

Archívne video

Spoločná hliadka slovenských a maďarských policajtov zadržala unikajúce vozidlo s migrantami (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Na základe novej zmluvy EÚ poskytne Turecku prostriedky, z ktorých bude môcť v priebehu nasledujúcich troch rokov čiastočne financovať základné potreby približne dvoch miliónov utečencov, čo zároveň podporí aj miestnu ekonomiku. Na slávnostnom podpise zmluvy v Ankare sa okrem komisára Várhelyiho zúčastnila aj turecká ministerka sociálnych vecí a rodiny Mahinur Özdemirová a prezidentka Tureckého červeného polmesiaca Fatma Meričová Yilmazová.

Z peňanzí financovali aj pomoc po zemetraseniach

EÚ od roku 2011 poskytla Ankare už takmer desať miliárd eur na pomoc utečencom a miestnym hostiteľským komunitám. Tieto finančné prostriedky boli využité na humanitárnu pomoc, podporu vzdelania či zdravotníckej starostlivosti pre migrantov. Z časti peňazí sa financovala aj pomoc po ničivých zemetraseniach v Turecku z februára 2023.

V Turecku aktuálne žijú viac než štyri milióny utečencov; z toho vyše 3,3 milióna predstavujú registrovaní utečenci zo Sýrie - čo je viac, než v ktorejkoľvek inej krajine. V úzkej spolupráci s Tureckým červeným polmesiacom EÚ poskytuje oprávneným utečencom pravidelné mesačné finančné príspevky, ktoré im umožňujú pokrývať časť ich základných potrieb.

Viac o téme: PodporaMigrantiMigráciaTureckoEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu