Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lengvarského KONIEC: Opozícia prekvapila! Tvrdé slová na jeho obranu, vinu hádžu na Hegera a Matoviča

Vladimír Lengvarský Zobraziť galériu (4)
Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Zvyčajne sme svedkami toho, ako opoziční politici členov vlády kritizujú, nie raz sa dokonca snažia dosiahnuť ich odvolanie. V prípade Vladimíra Lengvarského je však zdá sa všetko inak. Potom, ako oznámil, že je pripravený skončiť v kresle ministra zdravotníctva, mu stranu paradoxne chytili politici iných strán, vrátane tých opozičných.

Hoci o prípadnom konci Lengvarského sa špekulovalo už dlho, jeho oznam po včerajšom rokovaní vlády mnohých zaskočil. „Vzhľadom k situácii a niektorým pochybnostiam pri výkone mojej práce som oznámil pred chvíľou pánovi premiérovi, že som pripravený podať žiadosť o ukončení môjho poverenia,“ povedal stručne.

Už dnes by sa mal v prezidentskom paláci stretnúť so Zuzanou Čaputovou. Ešte predtým ide k hlave štátu aj poverený premiér Eduard Heger. Podľa našich informácií je Lengvarského koniec už hotová vec a jeho odchod je už dohodnutý aj s prezidentkou.

Video: Lengvarský oznámil, že je pripravený skončiť vo funkcii 

Lengvarský oznámil, že je pripravený skončiť vo funkcii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Na jeho obranu sa postavila Cigániková aj ďalší

Paradoxne, na obranu odchádzajúceho ministra sa postavili viacerí opoziční politici. Bývalá šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) tvrdí, že ju Lengvarského oznam neprekvapil. „Od svojho nástupu mu totiž ľudia zo strany, ktorá ho nominovala, hádžu polená pod nohy, otvorene sa proti nemu od začiatku staval Igor Matovič aj Kresťanská únia s bývalým ministrom, ktorého ľudia aktívne pracovali na tom, aby podryli ministra Lengvarského a rehabilitovali Mareka Krajčího,“ uviedla. Podľa nej bolo však práve Krajčího manažovanie pandémie katastrofálne, dokonca malo na svedomí ľudské životy.

Lengvarského KONIEC: Opozícia prekvapila!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

„Tlak na odvolanie ministra zdravotníctva sa enormne zvýšil po tom, čo si Lengvarský dovolil podpísať usmernenie navrhnuté odborníkmi, týkajúce sa tranzícií,“ tvrdí. „Moje vedomosti o tom, ako to teraz vyzerá na ministerstve a vláde, sú také, že ľudia, ktorých pretlačilo OĽaNO, sabotovali plán obnovy, brzdili procesy, aby potom ukazovali na ministra, že je neschopný,“ uviedla. „Zároveň mu celé týždne stoja nominácie na úrade vlády a nikto s nimi nehýbe, nikto sa neráči ich posunúť na schválenie pani prezidentke. Minister tak má síce zodpovednosť, no zároveň nemá možnosť nahradiť neschopných ľudí nominovaných OĽaNO-m, schopnými,“ dodala.

„Súčasný stav plnenia míľnikov plánu obnovy a prípadné odstúpenie ministra je priamym dôsledkom presvedčenia ľudí z OĽaNO, že len oni môžu Slovensko zachrániť, že účel svätí prostriedky a toho, že Edo Heger sa ani po rozkole nedokázal zbaviť veľmi silného vplyvu Igora Matoviča a spol.,“ uzavrela.

Lengvarského KONIEC: Opozícia prekvapila!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Cigániková nebola jediná opozičná politička, ktorá chybu nevidela u Lengvarského. Stranu mu v tomto chytil aj šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini. "Boli sme svedkami toho, ako mu táto neschopná vláda pri každej možnej príležitosti hádzala polená pod nohy," uviedol. "Je úplne logické, že minister, ktorý nemá podporu vlastnej politickej strany, ministra financií, predsedu vlády, nemôže vykonávať zodpovedne túto funkciu, preto si myslím, že pán minister urobil dobre, ale mal toto gesto urobiť oveľa skôr," povedal. Lengvarského rozhodnutie podľa neho len potvrdzuje, že zdravotníctvo nikdy nebolo prioritou lídra OĽANO Igora Matoviča, ani dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera.

 

ODVOLANIE LENGVARSKÉHO BUDE VÍŤAZSTVOM MATOVIČA 🔴 Zámer odobrať poverenie ministrovi zdravotníctva Vladimírovi...

Posted by Ondrej Dostál on Thursday, March 2, 2023

Poslanec Ondrej Dostál zasa označil zámer odobrať poverenie ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému za zlý. "Nech už sú deklarované, či skutočné dôvody tohto rozhodnutia premiéra Eduarda Hegera akékoľvek, ťažko sa ubrániť podozreniu, že tento krok bude vlastne len vyvrcholením dlhodobej snahy predsedu OĽaNO Igora Matoviča zbaviť sa Vladimíra Lengvarského a dostať ho z vlády preč," povedal. "Igor Matovič dlhodobo útočil na ministra Lengvarského, urobil si z neho jeden zo svojich obľúbených terčov, ako minister financií mu hádzal polená pod nohy," uviedol.

Predsedu Sme rodina Boris Kollár zasa Lengvarského rozhodnutie mrzí. Odborná verejnosť s ním podľa jeho slov bola spokojná. Predpokladá, že k tomuto kroku bol dotlačený okolnosťami a situáciou. "Neočakával som takýto krok zo strany ministra. Má našu plnú dôveru a podporu," uviedol. Kollár tvrdí, že odborníci, lekári a riaditelia nemocníc boli s prácou Lengvarského spokojní. "Z tohto pohľadu ma mrzí, že sa minister rozhodol k tomuto kroku, ale asi bol k tomu dotlačený okolnosťami alebo situáciou," doplnil.

Lengvarského KONIEC: Opozícia prekvapila!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Jano Boccacio Zemiar)

Naopak, zo strany, ktorá ho do funkcie nominovala, zaznieva kritika. Nie je žiadnym tajomstvom, že Lengvarského dlhodobo kritizoval šéf OĽaNO Igor Matovič. Ten o jeho konci hovoril už v minulosti. Dokonca priznal, že túto možnosť opakovane naznačil aj premiérovi Eduardovi Hegerovi. Ten včera uviedol, že  sú niektoré oblasti, v ktorých rezort pod vedením Lengvarského zlyháva. 

Poslanec OĽaNO Peter Kremský v súvislosti s Lengvarského odchodom včera dokonca poznamenal, že „konečne.“ „Len to sa dá povedať na správu o tom, že z funkcie má odísť minister zdravotníctva Vladimír Lengvarsky. Tento človek mešká so všetkými možnými prípravami Nemocnice Razsochy, médiá skoro každý deň zverejnia nejakú jeho kauzu,“ uviedol.

„Svojím konaním akoby náhodou nepriamo pomáhal finančným skupinám, ktoré v zdravotníctve podnikajú. Nebude asi náhoda, že nová nemocnica Bory skupiny Penta ťahá ľudí zo štátnych nemocníc a tie smerujú do kolapsu. Dlhé mesiace neriešil zadlženosť zdravotníctva, čo vyplynulo do štrajku lekárov,“ tvrdí.

„Tento človek nereprezentuje OĽANO, ani slušnú politiku, naopak škodí im. Nečudujem sa, že sa ho hneď zastal Peter Pellegrini, tomu vyhovuje, keď ministerstvo vedie niekto, koho možno každý deň kritizovať a špiniť vládu. Prvý raz som ministra Lengvarskeho vyzval na odstúpenie už v júni. Som rád, že sa v ňom konečne niečo ozvalo a poberie sa do Ománu alebo kade ľahšie,“ dodal.

Viac o téme: KoniecMinister zdravotníctvaFunkciaVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu