Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Jarné prázdniny klopú na dvere: Počasie však mnohých nepoteší! Odborník upozorňuje, čakajte veľkú zmenu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR – Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Už o pár dní sa školáci na západnom Slovensku dočkajú jarných prázdnin. Tie mnohí využívajú ako poslednú možnosť lyžovačky. Na horách a severe Slovenska je aktuálne situácia priaznivá aj vzhľadom na snehovú kalamitu spred týždňa. Aké počasie si však pre nás Perinbaba pripravila na prázdniny? Mnohých zrejme nepotešia.

Od 20. februára si žiaci západného Slovenska užijú pár dní voľna v podobe jarných prázdnin. Aj keď je v súčasnosti situácia ideálna na lyžovanie, keďže na horách je snehu požehnane, vyzerá to tak, že dlho sa neudrží. Podľa meteorológov sa na Slovensko blíži veľká zmena. 

Archívne VIDEO Lyžovačka v lyžiarskom stredisku Vrátna Malá Fatra 

Lyžovačka v lyžiarskom stredisku Vrátna Malá Fatra (Zdroj: TASR)

"Poveternostná situácia sa začína postupne meniť, studené severovýchodné prúdenie bude postupne vystriedané teplejším vzduchom od juhozápadu. Ten k nám začne na budúci týždeň prúdiť po zadnej strane tlakovej výše, ktorá sa bude presúvať zo západnej Európy smerom na východ. Výraznejšie sa oteplí hlavne na horách a rovnako sa zmiernia aj nočné mrazy. V nižších polohách bude oteplenie závisieť od toho, či sa budú tvoriť hmly a nízka oblačnosť. Tam, kde sa oblačnosť zmenší, môžu maximálne teploty vystúpiť aj nad 10 stupňov Celzia," priblížil pre Topky.sk meteorológ Pavel Matejovič. Ako dodal, podľa aktuálnych prognostických modelov by nás do konca februára nemalo prekvapiť žiadne výraznejšie ochladenie. Od západu by k nám mal prúdiť striedavo teplejší a chladnejší morský vzduch.

Na snímke pohľad z Lomnického štítu (2 634 metrov nad morom) na zasnežený svah v Lomnickom sedle vo Vysokých Tatrách
Zobraziť galériu (3)
Na snímke pohľad z Lomnického štítu (2 634 metrov nad morom) na zasnežený svah v Lomnickom sedle vo Vysokých Tatrách  (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

Aj keď sa na horách môže ešte vyskytnúť sneženie, v nižších polohách sa ho už zrejme nedočkáme a zrážky budú prevažne vo forme dažďa. "Počasie však bude mať prevažne anticyklonálny charakter, môžeme sa teda tešiť na viac slnečných dní. Teda okrem lokalít, kde bude hmla a nízka oblačnosť. Ak sa oblačnosť zmenší, môže maximálna teplota v poslednej februárovej dekáde vystúpiť až na 15 stupňov," dodal Matejovič. 

Jarné prázdniny klopú na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Vyzerá to teda tak, že sa zopakuje situácia z posledných rokov, kedy počasie koncom februára pripomínalo jar. Vysokým teplotám sa tak zrejme nevyhneme ani tento rok. Všetko sa ale môže zmeniť ešte v marci. "Zima môže dať o sebe vedieť ešte aj v marci. Vpády studeného, pôvodom arktického vzduchu, sa bežne vyskytujú hlavne v prvej polovici jari," uzavrel odborník. 

Viac o téme: SneženieOteplenieJarné prázdninyŠkolské prázdniny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu