Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Matovič a Krajniak vybuchli od hnevu, vážne nechal Sulík Slovákov v tejto kaši?! Líder SaS je zatiaľ na dovolenke

Krajniak a Matovič ostali z prístupu Sulíka ako obarení. Zobraziť galériu (5)
Krajniak a Matovič ostali z prístupu Sulíka ako obarení. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Maarty)

BRATISLAVA - Tak toto nevyzerá na koniec vládnej a už vôbec nie na koniec energetickej krízy, ktorá čoskoro zasiahne celú Európu. Vládny štvorlístok má zrejme za sebou jedno z posledných stretnutí, kde sa mali rozoberať rázne opatrenia pre rastúce ceny energií. Ministri Igor Matovič (OĽaNO) a Milan Krajniak (Sme rodina) však zostali po dnešnom rokovaní ako mechom buchnutí a ich hnev pramenil z údajného "bačovania" zrejme končiaceho ministra rezortu hospodárstva. Richard Sulík (SaS) pritom za seba poslal len štátneho tajomníka Karola Galeka, keďže je na dovolenke, čo tiež líder OĽaNO patrične "ocenil".

VIDEO Štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek o cene elektriny:

Štátny tajomník rezortu hospodárstva oznámil, že ceny elektriny budú zastropované na dva roky (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Situáciu chcel upokojiť Galek tým, že ľudia vraj dostanú lacnú elektrinu a lacný plyn

Slovenská vláda sa v piatok zaoberala cenami energií, no neschválila žiadne uznesenie ani inú legislatívu. Rokovania by mali pokračovať budúci pondelok (5. 9.), informoval po rokovaní vlády štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Karol Galek. Či pôjde o rokovanie vlády alebo iba na úrovni expertnej skupiny, nespresnil.

Matovič a Krajniak vybuchli
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

"Máme riešenie pre domácnosti, to znamená lacná elektrina, lacný plyn na budúci rok," povedal Galek. Vývoj trhových cien elektriny a plynu by sa podľa neho nemal premietnuť do cien pre domácnosti. Vláda podľa neho hľadá riešenie pre podnikateľov a verejnú správu.

Po týchto slovách to na balkóne nad Galekom vyzeralo všelijako a minister Matovič neskôr priznal, že im "vyplo obraz aj zvuk".

Matovič a Krajniak vybuchli
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Matovič nerozumie prístupu Sulíkovho rezortu pri cenách energií, napriek tomu ho volá späť, aby si "dorobil robotu" (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Neviem, kde zoženieme miliardu a pol, zalamuje rukami Matovič

Zo "zmrazených" cien elektriny pre domácnosti na budúci rok sú po piatkovom rokovaní vlády zrazu dvojnásobné. Po zasadnutí kabinetu to uviedol minister financií Igor Matovič (OĽaNO) v súvislosti s informáciami predstavenými rezortom hospodárstva. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) rovnako vyhlásil, že zdraženie elektriny v budúcom roku o 101 % a plynu o 55 % je neprijateľné.

Matovič a Krajniak vybuchli
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Domácnosti podľa Matoviča za podmienok predstavených v piatok Ministerstvom hospodárstva (MH) SR zaplatia budúci rok len za elektrinu o 1,5 miliardy eur viac. Minister financií podotkol, že domácnosti "nemôžeme nechať v štichu". "Ja neviem, kde teraz máme zrazu len tak nájsť 1,5 miliardy eur, aby sme pomohli tým domácnostiam pri položke, s ktorou sme absolútne nepočítali," pripustil.

Namiesto zmrazenia vyše stopercentný nárast

Namiesto zmrazenia podľa ministra financií domácnosti budúci rok budú platiť o 101 % viac v prípade elektriny a pri plyne o 55 %. Verejný prísľub ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) bol podľa Matoviča v prípade elektriny 186 eur za megawatthodinu, pričom teraz je to už 281 eur do 85 % spotreby z roku 2020 a nad 85 % až 904 eur. Vyčíslil, že do 85 % spotreby je tak nárast ceny elektrickej energie pre domácnosti 51 %, nad 85 % je nárast 386 % a vážený priemer tak predstavuje nárast o 101 %. "My sme tam mnohí stratili zvuk aj obraz, nechápali sme, čo sa deje, čo sa to dozvedáme," komentoval Matovič piatkové rokovanie vlády.

Musíme sa zobudiť a uvedomiť si, v akej dobe žijeme, hnevá sa minister práce

Krajniak zároveň zdôraznil, že Slovensko musí pripraviť "neštandardné" opatrenia, ktoré majú ísť až na hranu európskej legislatívy. "Naozaj sa treba zobudiť a uvedomiť si, v akej dobe fungujeme," apeloval minister práce. Poukázal na to, že aj ostatné štáty prijímajú opatrenia v prípade energií a pýtal sa, kedy ich urobí Slovensko. V piatok sa to podľa vlastných slov nedozvedel, lebo nič nie je pripravené. "My nemôžeme ísť do zimy s tým, že uvidíme," vyhlásil. "Je to absolútne neakceptovateľné. My nemôžeme ísť do zimy s tým že "uvidíme, uvidíme"," povedal Krajniak s tým, že sa ani na jednu zo štyroch otázok nedozvedel adekvátnu odpoveď a vraj nie sú "vyriešené" ani školy či sociálne zariadenia.

Matovič a Krajniak vybuchli
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Rozčúlený Krajniak je z riešení, ktoré ponúka rezort hospodárstva na boj s cenami energií sklamaný (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pre domácnosti by podľa Galeka malo naďalej platiť, že cena silovej elektriny zostane v nasledujúcich dvoch rokoch na úrovni 61,21 eura za megawatthodinu (MWh), no nevylúčil zvýšenie súvisiacich poplatkov. Galek však v stredu (31.8 .) uviedol, že táto cena sa bude týkať domácností iba do 85 % ich spotreby z roku 2020. Za spotrebu nad týmto limitom by mal odberateľ zaplatiť cenu stanovenú na základe aktuálnych trhových cien regulačným úradom.

Viac o téme: Ministerstvo hospodárstvaKritikaIgor MatovičSaSRichard SulíkOĽaNOMilan KrajniakKarol GalekEnergetická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu