Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Minister Gröhling by veľmi rád zostal: Tvrdí, že s Igorom Matovičom sa fungovať nedá

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

MALACKY – Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) veľmi rád zostane a s celým tímom bude pokračovať ďalej vo všetkým reformách a opatreniach, ale nemôže fungovať s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO). Uviedol to v prvý deň školského roka 2022/2023 v Malackách, ktorý je zároveň dňom jeho demisie. Tú podá počas pondelka.

"Nemôžeme neustále žiadať o finančné prostriedky, ktoré sú potrebné pre školstvo, nedostávať ich a potom počúvať, že o ne vôbec nežiadame," povedal minister školstva. Zároveň v pondelok ráno nevedel povedať, čo by sa malo udiať, aby zo svojho postu neodstúpil. Gröhling potvrdil, že v nedeľu (4. 9.) telefonoval s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). Ten mu podľa jeho slov potvrdil, že minister financií zostáva a nepodá demisiu. "Dnes, keď otvoríme školský rok, pôjdem do prezidentskej podateľne a následne podám svoju demisiu," priblížil.

ARCHÍVNE VIDEO Premiér Heger nechcel prezradiť meno možného nástupcu Sulíka, najskôr chce nomináciu ukázať prezidentke

Premiér Heger nechcel prezradiť meno možného nástupcu Sulíka, najskôr chce nomináciu ukázať prezidentke (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Spor v koalícii trvá už niekoľko týždňov

To, že končí na poste šéfa rezortu školstva a podá demisiu, je podľa neho "veľmi zvláštny pocit". "Je to zmiešanie všetkého, čo človek dokáže absorbovať. Je tam čiastočne aj hnev, že kvôli jednému človeku, ktorý nejakým spôsobom traumatizuje celú spoločnosť a školstvo ako také, musí prestať rozvoj a pokračovanie v rámci modernizácie školstva," povedal Gröhling. Ako dodal, zároveň je pre neho nepochopiteľné, že na základe rozhodnutia jedného človeka, ktorý prináša nápady, ako si zmyslí a ako sa ráno zobudí, ich ďalej presadzujú aj poslanci v Národnej rade SR.

ARCHÍVNE VIDEO Premiér Heger je z reakcie SaS sklamaný, akoby im vraj nešlo o ľudí, ale len o hľadanie si zámienky na útek

Premiér Heger je z reakcie SaS sklamaný, akoby im vraj nešlo o ľudí, ale len o hľadanie si zámienky na útek (Zdroj: Úrad vlády SR)

"Nie aby sa pozreli na výkonnosť celej vlády a uľahčili to aj premiérovi tejto krajiny," uzavrel ešte aktuálne stále platný minister školstva. Spor v koalícii trvá už niekoľko týždňov. SaS oznámila odchod z koalície, žiada odstúpenie Matoviča z vlády, čo OĽANO odmietlo. V stredu (31. 8.), keď mali ministri SaS podať demisiu, prišlo OĽANO na rokovanie vlády s opatreniami na riešenie energetickej krízy. Ak ich SaS podporí, Matovič má z vlády odísť.

Minister Gröhling by veľmi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

SaS je ochotná o návrhoch rokovať, ale až po Matovičovom odchode. Šéf SaS Richard Sulík podal v stredu ráno demisiu z funkcie ministra hospodárstva. Ostatných ministrov za SaS požiadal, aby demisie nepodávali v stredu a počkali do pondelka. Dodal, že Matovičovi tak dávajú čas na to, aby odstúpil.

Viac o téme: DemisiaKoaličná krízaIgor MatovičBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu