Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Za posledné týždne bolo množstvo útokov medveďa: Ľudia sa boja! SUMÁR, kde ich bolo najviac

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA - Celkovo sedem útokov a dve údajne poplašné správy. To je sumár útokov medveďov na človeka na Slovensku za niekoľko posledných týždňov. Začalo sa to ešte na prelome zimy a jari a pokračuje to až dodnes. Mnohé útoky sa skončili s vážnymi zraneniami či inými následkami na ľuďoch. Kde sa útoky odohrali a kde sa medvede najviac vyskytujú?

Prvý útok medveďa na človeka sa odohral ešte 3. marca tohto roku v doline Tiefengrund v Strážovských vrchoch pri Nitrianskom Pravne. K napadnutiu horára došlo počas výkonu jeho pracovnej činnosti. „Išiel kontrolovať oplôtok, keď ho medveď napadol. Spôsobil mu viaceré poranenia, mal doškriabanú tvár a ruky, natrhnuté ucho, zahryznuté do ramena a bol v šoku. K horárovi sa dostali kolegovia, ktorí privolali záchranku. Zraneného muža previezli do bojnickej nemocnice,“ uviedla hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová.

Červenou sú na obrázku znázornené útoky medveďov na Slovensku v tomto roku. Bordovou farbou je znázornený hoax z Liptovských Kľačian
Zobraziť galériu (5)
Červenou sú na obrázku znázornené útoky medveďov na Slovensku v tomto roku. Bordovou farbou je znázornený hoax z Liptovských Kľačian  (Zdroj: Topky.sk, google)

Druhý útok hlásili začiatkom mája. Štátny podnik Lesy Slovenskej republiky 9. mája krátko popoludní informovali o tom, že neďaleko obce Očová napadla medvedica horára. Tá bola v spoločnosti mláďat. Horárovi našťastie nespôsobila vážnejšie zranenia. Celé sa to udialo v katastri obce Očová pri Zvolene. Miestna medvedica zaútočila na jedného zo zamestnancov štátneho podniku.

 

🔘Zaznamenali sme druhý útok medveďa na horára v tomto roku ➡️Štátny podnik upozorňuje na medvediu ruju, jedince sú...

Posted by LESY Slovenskej republiky on Monday, May 9, 2022

33-ročný muž vykonával terénnu obhliadku miesta, ktoré sa malo zalesňovať. Išlo o lokalitu Jasle, asi 300 metrov od budovy bývalej lesnej správy Kyslinky, v blízkosti prístupovej cesty z Hrochote v smere na Zálomskú a Očovú,“ informovali Lesy na sociálnej sieti. Dodali, že na muža zaútočila odzadu a našťastie mu nespôsobila vážnejšie zranenia. Horár mal natrhnutý stehenný sval, bol poudieraný, na bedrách mal škrabance.

Tretí útok sa stal v Podpoľaní a do pamäti Slovákov sa zapísal najviac. Dvoch mužov pri Hriňovej v polovici mája napadla medvedica. Stretnúť sa s ňou podľa hasičov mali v blízkosti hotela Poľana na turistickom chodníku v ťažko dostupnom teréne. Jeden z nich bol zranený ľahšie, druhý bol s ťažšími zraneniami prevezený do nemocnice. "Ťažšie zraneného turistu stabilizovali priamo na mieste a pripravujú ho na prevoz k sanitke. Tá ho odviezla do Hriňovej, odkiaľ bol transportovaný do nemocnice vrtuľníkovou záchrannou zdravotnou službou," priblížili hasiči. 

 

Turistov pri Hriňovej napadla medvedica ⚠ Dnes po šiestej hodine večer bola na linku tiesňového volania prijatá žiadosť...

Posted by Hasičský a záchranný zbor on Wednesday, May 11, 2022

Viac informácií k útoku priniesli leteckí záchranári. Tí sa na miesto presunuli vrtuľníkom z Banskej Bystrice. "Po rekognoskácii terénu bol lekár priamo k miestu nešťastia vysadený pomocou palubného navijaka. Jeden z nich (45) utrpel vážne poranenia v oblasti tváre a hrudníka. Primárne ošetreného, v umelom spánku si ho od posádky rýchlej lekárskej pomoci prevzal lekár leteckých záchranárov do svojej starostlivosti a pripravil ho na evakuáciu z miesta pomocou lanovej techniky," informovali záchranári s tým, že počas medzipristátia bol pacient preložený na palubu vrtuľníka a transportovaný do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

 

Záchranársky vrtuľník z Banskej Bystrice bol včera večer vyslaný na pomoc do k.o. Hriňová, kde boli v lesnom teréne...

Posted by Air - Transport Europe, letecká záchranná služba on Thursday, May 12, 2022

V piatok 10. júna došlo neďaleko Kremnice k ďalšiemu útoku medveďa na človeka. Miestny obyvateľ podľa všetkého vyrušil medvedicu s mláďatami, a tá ho napadla. Utrpel vážne poranenia tváre a hlavy. Päťdesiaťosemročný Marián išiel ráno do práce peši do Kopernice. Krátko po tom, ako vyrazil, však zrejme prekvapil medvediu rodinu. Keďže nablízku boli aj mláďatá, medvedica naňho zaútočila a spôsobila mu poranenie hlavy a tváre. Muž sa ešte sám dokázal vrátiť domov, odkiaľ mu už privolali sanitku. Tá ho previezla do banskobystrickej nemocnice. Marián skončil na oddelení plastickej chirurgie. 

Staršieho muža napadol v pondelok 13. júna dopoludnia pri kaplnke v Porube v okrese Prievidza medveď. Muž utrpel poranenia ruky, previezli ho do nemocnice. Uviedol to starosta Poruby Tomáš Tóth, udalosť potvrdila i hovorkyňa Štátnej ochrany prírody SR Kristína Bocková. "Pán bol dohryzený, previezli ho do nemocnice, podľa mojich informácií má byť v stabilizovanom stave," povedal Tóth.

K útoku podľa neho došlo v blízkosti kaplnky, približne 200 až 300 metrov nad zastavaným územím obce. "Je to najvyhľadávanejšie miesto v obci, keďže sa tam nachádza kaplnka, liečivý prameň. Cez víkend tam chodia stovky ľudí," priblížil. Starostu podľa svojich slov útok medveďa prekvapil i znepokojil. "Nestalo sa ešte, aby bol medveď tak blízko k dedine," podotkol.

Posledný útok sa mal stať pri Donovaloch v stredu 15, júna navečer. Medvedica mala napadnúť horského záchranára, ktorý sa počas služby vracal po turistickom chodníku z Novej hole. "Inštinktívne sa mu podarilo vyškriabať sa na strom, odkiaľ zavolal pomoc. Okamžite za ním odišli dvaja kolegovia z Donovál aj so služobným psom, ktorí zranenému záchranárovi pomohli. Počas útoku utrpel tržnú ranu na hlave a transportovali ho do nemocnice v Banskej Bystrici na nevyhnutné ošetrenie," uvádza HZS.

 

Útok medveďa na horského záchranára - aktualizácia Aktualizácia 16.06.2022 Dňa 15. 6. 2022 v poobedňajších hodinách...

Posted by Horská záchranná služba on Wednesday, June 15, 2022

Štátna ochrana prírody napokon uviedla, že to je celé inak. Zásahový tím pre medveďa hnedého nepovažuje stret záchranára s medvedicou za útok, ale za incident a majú na to jednoduché vysvetlenie. "V stredu 15.6. v oblasti Národného parku Veľká Fatra zahnala medvedica, v snahe ubrániť svoje dve mláďatá, záchranára Horskej Záchrannej služby (HZS) z turistického chodníka. Záchranár pri úteku spadol a utrpel poranenie hlavy. Priebeh incidentu ale nemožno považovať za útok, ktorého dôsledkom bola doškriabaná tvár záchranára," uviedli napokon na pravú mieru štátni ochranári.

V posledných týždňoch hlásili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR / Lukáš Mužla)

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (Zásahový tím ŠOP SR) ihneď po udalosti prešetroval incident vo Veľkej Fatre. "Záchranár vyrušil medvedicu v lesnom teréne, prirodzenom biotope medveďa hnedého. Stret s našou najväčšou šelmou je pre človeka nebezpečný a nie je cieľom situáciu zľahčovať. Napriek tomu upozorňujeme na zámerné skresľovanie  informácií a nepodložené šírenia paniky v spoločnosti," dodali.

Aj hoax

Médiá včera obletela správa o ďalšom útoku medveďa. Ten mal prísť do stretu so ženou na bicykli, ktorá mala utrpieť zranenia ramena a pleca. Správu šíril aj poslanec parlamentu Filip Kuffa. Ministerstvo životného prostredia ju označilo za hoax. Podľa nich k žiadnemu zraneniu nedošlo a nešlo ani o klasický útok medveďa. Tento incident sme v mapke zaznačili tmavobordovou guľôčkou. 

"V lokalite Liptovských Kľačian nešlo o útok medveďa. Osoba nepotvrdila, že došlo k zraneniam ramena a pleca v dôsledku napadnutia medveďom," uvádza rezort. "K stretu nedošlo v intraviláne obce Liptovské Kľačany, ale na poľnej ceste 10 km od dediny v lese. Cyklistka sa presúvala na bicykli so psom. Na krátku vzdialenosť uvidela medveďa. Zachovala však duchaprítomnosť, ihneď zosadla z bicykla a potichu si ľahla na zem. Ležiaca osoba nepredstavovala pre medveďa nebezpečenstvo a odišiel," dodalo ministerstvo. 

Výskyt šelmy na Slovensku

Topky.sk si od Štátnej ochrany prírody vyžiadali mapy, ktoré znázorňujú výskyt medveďa na Slovensku. Z obrázkov, ktoré nám štátna inštitúcia zaslala, je zrejmé, že najviac jedincov našej najväčšej šelmy je na strednom Slovensku - a teda od juhu až po sever. Populácia medveďov sa však nachádza aj na východe Sloveska v okolí Slovenského raja. Dáta sú z roku 2013 a aktuálne sa uskutočnuje odborníkmi nariadené sčítanie medveďov. Výsledky tohto výskumu by mali byť známe na jeseň alebo v zime tohto roku. 

V posledných týždňoch hlásili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ŠOP)
V posledných týždňoch hlásili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ŠOP)

 

Viac o téme: Medvede na Slovenskuútoky medveďovútoky medveďov na SlovenskuMapa výskytu medveďov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu