Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší útok medveďa v tomto roku! Šelma napadla horára odzadu: Natrhnutý stehenný sval a škrabance

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: FB / Lesy)

OČOVÁ – Ďalší útok našej najväčšej šelmy! Štátny podnik Lesy Slovenskej republiky krátko popoludní informovali o tom, že neďaleko obce Očová napadla medvedica horára. Tá bola v spoločnosti mláďať. Horárovi, našťastie, nespôsobila vážnejšie zranenia. Lesníci ľuďom posielajú jasný odkaz!

Celé sa to udialo v pondelok predpoludním v katastri obce Očová pri Zvolene. Miestna medvedica zaútočila na jedného zo zamestnancov štátneho podniku. 33-ročný muž vykonával terénnu obhliadku miesta, ktoré sa malo zalesňovať. Išlo o lokalitu Jasle, asi 300 metrov od budovy bývalej lesnej správy Kyslinky, v blízkosti prístupovej cesty z Hrochote v smere na Zálomskú a Očovú,“ informovali Lesy na sociálnej sieti. Následne dodali, že na muža zaútočila odzadu a našťastie mu nespôsobila vážnejšie zranenia. Horár má natrhnutý stehenný sval, je poudieraný, na bedrách má škrabance.

Archívne VIDEO Kamera opäť zachytila medveďa, tentokrát blízko obce Obyce

Kamera opäť zachytila medveďa, tentokrát blízko obce Obyce (Zdroj: Facebook/Milan Garaj)

„Horár sa snažil vyhnúť priamemu kontaktu s medvedicou, tá ho však sotila na zem, revala, no v útoku už našťastie ďalej nepokračovala,ozrejmili. Ako vysvetlili, medvedica na mieste nebola sama – spoločnosť jej robili jej tri minuloročné mláďatá. Aj z toho dôvodu lesníci pripomenuli širokej verejnosti, že v súčasnosti je čas medvedej ruje, ktorá trvá od apríla do júna. V tomto období sú medvede najaktívnejšie a tým pádom je stretnutie s nimi pravdepodobnejšie. Okrem toho upozorňujú na to, že medvedice s mladými už opustili svoje brlohy, čo môže spôsobiť, že v prírode narazíme aj na skupinku viacerých medveďov pokope.

Medvedica, ako každá iná matka, môže byť pri obrane svojho potomstva nevyspytateľná. Zdôrazňujeme, že univerzálne pravidlo správania sa pri stretnutí s medveďom neexistuje, ale vychádzajúc zo skúseností ľuďom odporúčame pomaly cúvajúc opustiť toto miesto, v prípade, že nás medveď zvalí na zem, chrániť si hornými končatinami najmä oblasť hlavy a krku. Neodporúčame priamy očný kontakt," uviedli lesníci. 

 

🔘Zaznamenali sme druhý útok medveďa na horára v tomto roku ➡️Štátny podnik upozorňuje na medvediu ruju, jedince sú...

Posted by LESY Slovenskej republiky on Monday, May 9, 2022

Štátny podnik preto upozorňuje verejnosť, nielen návštevníkov, cyklistov, turistov či hubárov na Poľane, ale aj v iných pohoriach, aby sa po horách nepohybovali sami. „Dlhodobo upozorňujeme na potrebu regulácie populácie medveďa hnedého na Slovensku. Ich stavy už dnes považujeme za neúnosné. Je pravdepodobné, že stretnutí s človekom bude pribúdať,“ zdôraznila hovorkyňa inštitúcie Marína Debnárová. 

Druhý útok v tomto roku

Prípad z Očovej je tak druhým prípadom v tomto roku, kedy medvedica napadla horára. Prvý sa stal ešte 3. marca tohto roku v doline Tiefengrund v Strážovských vrchoch pri Nitrianskom Pravne. K napadnutiu horára došlo počas výkonu jeho pracovnej činnosti. „Išiel kontrolovať oplôtok, keď ho medveď napadol. Spôsobil mu viaceré poranenia, mal doškriabanú tvár a ruky, natrhnuté ucho, zahryznuté do ramena a bol v šoku. K horárovi sa dostali kolegovia, ktorí privolali záchranku. Zraneného muža previezli do bojnickej nemocnice,“ uviedla Debnárová.

Ďalší útok medveďa v tomto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/Bonneville Sophie)

Riaditeľ nemocnice Peter Glatz informoval, že muža ambulantne ošetrili a prepustili do domácej starostlivosti. Prípadom sa zaoberá Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. „Zistenia potvrdzujú, že išlo o obranný, a nie predačný útok šelmy na človeka,“ uviedla ŠOP s tým, že útočila medvedica a lesníka poranila počas výkonu jeho práce. „Útočila z húštiny v blízkosti svojho brlohu s medvieďatami,“ spresnili štátni ochranári. Lokalita podľa nich dlhodobo patrí medzi oblasti so zvýšeným výskytom populácie medveďa. Podľa Lesov SR je napadnutý horár do dnešného dňa práceneschopný.

 

 

Viac o téme: MedvedeMedvediceOčováTerénna obhliadka miestaZranený horárDruhý útok medveďa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu