Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalší útok medveďa v Strážovských vrchoch! Napadol pracovníka v lese, skončil v nemocnici: Jasný odkaz kompetentných

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

STRÁŽOVSKÉ VRCHY - Ďalší útok medveďa na človeka! Tentoraz sa opäť udial v Strážovských vrchoch, kde naša najväčšia šelma napadla zamestnanca Lesov. Muža s viacerými zraneniami museli previezť do nemocnice. Celé sa to udialo za bieleho dňa. Napadnutý lesník okrem toho priblížil, ako k útoku došlo.

Celé sa to malo stať ešte v pondelok krátko po 16. hodine pri obci Domaniža. Na 39-ročného lesného projektanta, ktorý práve v Strážovských vrchoch vykonával svoju prácu, zaútočil medveď. K útoku došlo asi len 200 metrov od rodinných domov. Ako prvý o tom informoval portál tvnoviny.sk, podľa ktorého mužovi šelma vytrhla kus stehna. Rovnako má zlomený prst, keď mu ho pri bránení sa nechtiac strčil do papule. Muž po útoku šelmy skončil s mnohými zraneniami v nemocnici v Považskej Bystrici. 

Archívne VIDEO Poľovnícky referent OZ Poľana: Slovensko sa nafúknuť nedá, medveďov je tu veľa

Poľovnícky referent OZ Poľana: Slovensko sa nafúknuť nedá, medveďov je tu veľa (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Ako vysvetlil, najskôr počul, ako medveď zareval. Následne, keď bol iba pár metrov od neho, začal pomaly cúvať. Šelma sa však rozbehla oproti nemu, napadnutý preto začal utekať pomedzi stromy a kričať o pomoc. Napadnutý mal mať so sebou aj sprej proti medveďom, no ten ani nestihol použiť, tvrdí jeho šéf Ján Marko. "Teraz ho dávajú dokopy v nemocnici, bol v poriadnom šoku," povedal. 

Detaily útoku priblížil aj samotný lesný projektant. „Ako som kľučkoval pomedzi stromy, po chvíli ma dobehol a ako som sa bránil rukami, tak mi dohrýzol ruky, do pleca, potom ma zvalil na zem a uhryzol v oblasti pása,“ priblížil napadnutý muž. 

Podľa Marka ide už o druhý prípad, kedy medveď napadol jeho zamestnanca. „Ten prvý sa zaobišiel bez zranení, ten dnešný však nedopadol dobre,“ povedal. 

Starosta: Obyvatelia majú strach

Podľa starostu obce Františka Matušíka ide o lokalitu, kde pravidelne chodia turisti na bicykloch a za prírodou. "Taxátori sa pohybovali v teréne rozdelení. Medveď sa nachádzal v redšom lese. Od taxátora, ktorý bol približne 20 metrov od neho, bol najskôr chrbtom. Medveď sa potom na neho otočil a zbadal lesného projektanta, ktorý začal cúvať, aby nenarušil jeho teritórium," opísal Matušík. 

Medveď sa však podľa neho na muža rozbehol, začal ho hrýzť a škriabať, pohrýzol mu stehno, doškriabal brucho, muž mal tržné rany, utrpel i zlomeninu na ruke. Útok trval približne štyri minúty. Muž začal kričať, čo zalarmovalo jeho kolegov. Ako ležal na zemi, medveď sa vrátil, už však nezaútočil. Zavolal si záchranku, presunul sa dole k ceste, kde ho našli kolegovia, doplnil starosta. Na záchranku čakali priamo v obci. Lesný projektant mal pri sebe aj bezpečnostný sprej, podľa Matušíka ho však pri rýchlom útoku nedokázal použiť.  

"Išlo o druhý útok medveďa za posledný rok v Domaniži a okolí. V poslednej dobe máme dosť stretnutí s medveďom, pred dvoma týždňami došlo k stretu medvedice a jedného z lesných zamestnancov v lokalite strelnice. Čoraz viac je to bližšie k obydliam, je ich podstatne viac, ako tomu bývalo v minulosti. Nejde o medveďov, ktorí by chodili do dediny do odpadových nádob, pohybujú sa na kraji lesa," zdôraznil Matušík s tým, že obyvatelia majú strach. Zásahový tím pre medveďa hnedého by mal podľa informácií starostu do obce prísť ešte v utorok. 

Vyjadrenie Štátnej ochrany prírody

K celej veci sa už vyjadrila aj Štátna ochrana prírody. Tá priblížila, že ku kolízii  došlo počas výkonu práce -  mapovaní lesných porastov v časti Hodoň. "Medveď spôsobil lesnému pracovníkovi  rany, poškriabania a tiež zlomeninu prsta. Bezpečnostný sprej proti medveďom, ktorý mal muž pri sebe, nestihol použiť. Zranenému potom prišli na pomoc kolegovia, ktorí pracovali v tejto oblasti. Muž bol ambulantne ošetrený  a prepustený do domácej liečby," uviedla hovorkyňa štátneho podniku Kristína Bocková. Ako dodala, nepotvrdilo sa, že by medveď vytrhol poškodenému kus stehna. Podľa jej slov má napadnutý muž nárok na náhradu škody, keďže ide o živočícha, určeného zákonom o ochrane prírody a krajiny.

Ďalší útok medveďa v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ŠOP)

"Zásahový tím ŠOP SR vykonal obhliadku miesta kolízie spolu so starostom obce Domaniža. Miesto sa nachádza v blízkosti horárne, niekoľko kilometrov vzdialenej od obce. Oblasťou prechádza lesná cesta, no nejedná sa o turistický chodník. Územie je v 1. stupni ochrany prírody a krajiny. Pracovníci Správy Chránenej krajinnej v tejto oblasti (tzn. Strážovské vrchy) v minulosti upozorňovali  na nesprávne zabezpečený komunálny odpad, ktorý bol uskladnený vo vykopanej jame neďaleko horárne. Po nahlásení došlo v spolupráci s obcou k urýchlenej náprave, no medvede sa už do oblasti horárne naučili chodiť," dodala hovorkyňa.

Aj z toho dôvodu apeluje Štátna ochrana prírody na obozretnosť, najmä v lesnom teréne. Pripomenula, že naďalej platí výzva, aby občania pri zaregistrovaní medveďov, ktorí sa vyskytujú blízko ľudských obydlí, túto situáciu ohlásili na linky tiesňového volania 158 / 112 / 159 / alebo Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR: 0903 201 879. Informácie o tom, ako sa správať pri strete s medveďom, sú dostupné na webe zásahového tímu pre medveďa hnedého: http://zasahovytim.sopsr.sk/.

Ďalší útok medveďa v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ŠOP)

Druhý útok v Strážovských vrchoch

Prvý prípad útoku na lesníka v Strážovských vrchoch sa stal ešte 3. marca tohto roku v doline Tiefengrund v Strážovských vrchoch pri Nitrianskom Pravne. K napadnutiu horára došlo počas výkonu jeho pracovnej činnosti. „Išiel kontrolovať oplôtok, keď ho medveď napadol. Spôsobil mu viaceré poranenia, mal doškriabanú tvár a ruky, natrhnuté ucho, zahryznuté do ramena a bol v šoku. K horárovi sa dostali kolegovia, ktorí privolali záchranku. Zraneného muža previezli do bojnickej nemocnice,“ uviedla hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová.

Celkovo sa od začiatku roka do dnešného dňa udialo osem útokov medveďa, aj s vážnejšími následkami. Ďalší, kedy mala medvedica pri Donovaloch v stredu 15, júna navečer napadnúť horského záchranára, ktorý sa počas služby vracal po turistickom chodníku z Novej hole, Štátna ochrana prírody označila ako hoax. Rovnako ako hoax označilo ministerstvo životného prostredia aj ďalší útok. Išlo o stret medveďa so ženou na bicykli, ktorá mala utrpieť zranenia ramena a pleca. Správu šíril aj poslanec parlamentu Filip Kuffa. Podľa envirorezortu k žiadnemu zraneniu nedošlo a nešlo ani o klasický útok medveďa.

Viac o téme: útok medveďaDomanižaStrážovské vrchyútok na lesníkaLesný projektant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu