Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obrovský zvrat v útoku medveďa na záchranára? Muž si zranenia spôsobil sám, Kollár už však stihol zvoziť Budaja!

Je v prípade poraneného muža medveďom všetko inak? Zobraziť galériu (4)
Je v prípade poraneného muža medveďom všetko inak? (Zdroj: Facebook/HZS, Gettyimages, Topky/Maarty, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prípad, ktorý je zaujímavejší každým dňom. Presne tak by sa dal charakterizovať včera medializovaný a údajný útok medveďa na záchranára. Po dnešných novinkách sa totiž ukazuje, že k žiadnemu priamemu fyzickému útoku medveďa na muža nedošlo a celý prípad sa tak dostáva na úplne inú koľaj. To, čo sa však už stalo, je kritika predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý doslova vyhrešil ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO) v statuse.

archívne video

Kollár po rokovaní s odborármi: Klub Sme rodina stojí na strane odborárov a pedagógov! Zvýšenie platov treba veľmi rýchlo (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Do prípadu vniesla svetlo Štátna ochrana prírody (ŠOP). Ten bol ešte včera na oficiálnej stránke na Facebooku Horskej záchrannej služby, ktorá popísala, že záchranár po strete s medveďom skončil s tržnými poraneniami na hlave. "Záchranár počas útoku utrpel tržnú ranu na hlave a bol transportovaný do nemocnice v Banskej Bystrici na nevyhnutné ošetrenie," píšu záchranári v statuse.

Obrovský zvrat v útoku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba)

Obrovský zvrat, muž sa vraj zranil sám a medveď je v tom nevinne

Zásahový tím pre medveďa hnedého stret záchranára s medvedicou však nepovažuje za útok, ale za incident a majú na to jednoduché vysvetlenie. "V stredu 15.6. v oblasti Národného parku Veľká Fatra zahnala medvedica, v snahe ubrániť svoje dve mláďatá, záchranára Horskej Záchrannej služby (HZS) z turistického chodníka. Záchranár pri úteku spadol a utrpel poranenie hlavy. Priebeh incidentu ale nemožno považovať za útok, ktorého dôsledkom bola doškriabaná tvár záchranára," uviedli napokon na pravú mieru štátni ochranári.

Záchranár medvedicu vyrušil

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (Zásahový tím ŠOP SR) ihneď po udalosti prešetroval incident vo Veľkej Fatre. "Záchranár vyrušil medvedicu v lesnom teréne, prirodzenom biotope medveďa hnedého. Stret s našou najväčšou šelmou je pre človeka nebezpečný a nie je cieľom situáciu zľahčovať. Napriek tomu upozorňujeme na zámerné skresľovanie  informácií a nepodložené šírenia paniky v spoločnosti," dodali.

Kollár už Budaja stihol vyhrešiť v statuse

Prípad však už okamžite po zverejení komentoval kriticky ku Budajovi predseda hnutia Sme rodina. "Dokedy budete otáľať? Kým ´vegetariáni´ zabijú prvé dieťa? Poprípade aj s jeho mamou? Je to vaša priama zodpovednosť a za tento stav či skôr ničnerobenie nesiete aj priamu politickú zodpovednosť a ak k takému niečomu príde, verte mi, že vás nebudeme držať," odkázal Kollár Budajovi na sociálnej sieti. Ten narážal na jeho televízne vystúpenie, kde označil medveďov za vegetariánov a že riziko poranenia pri strete s nimi je menšie ako medzi poľovníkmi.

Obrovský zvrat v útoku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Boris Kollár,)

Budaj sa k jeho slovám nevyjadril. Skutočné dôsledky záchranarových zranení však mierne upravujú kontext celého prípadu a s tým aj súvisiacu kritiku Kollára.

Budaj nemieni reagovať na Kollárov status

Minister životného prostredia Ján Budaj mal dnes na túto tému aj tlačový brífing. Na ňom povedal, že sa nechce vyjadrovať k statusu Borisa Kollára, no je ochotný si s ním sadnúť za jeden stôl a vysvetliť tieto veci.

Minister Ján Budaj nemieni reagovať na status Borisa Kollára, vraj si s ním vie sadnúť osobne a vydiskutovať si to (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kollár víta podanú ruku šéfa envirorezortu. "Je to vážna vec a som rád, že si to uvedomuje aj minister," povedal. Kollár chce problém s medveďmi riešiť ich reguláciou. Mohol by to podľa neho robiť štát a nemusel by sa robiť odstrel prostredníctvom povoleniek. "Ja nepotrebujem podporovať poľovníctvo alebo strieľanie medveďov zo zábavy. Musíme regulovať stav, počty medveďa. Regulácia každý rok," skonštatoval šéf parlamentu.

Boris Kollár
Zobraziť galériu (4)
Boris Kollár  (Zdroj: Topky/Maarty)

Viac o téme: ZáchranárMedveďútok Ján BudajBoris KollárOĽaNOSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu