Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

ŠOK mladej mamičky v Prešove: Za vyšetrenie dieťaťa musela platiť desiatky eur! Tvrdá kritika poisťovne

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Dohodli sa. Reč je o Zväze ambulantných poskytovateľov a Aliancii všeobecných lekárov Slovenska, ktorí podpísali po dlhých rokovaniach zmluvy s ambulantnými lekármi dohody o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Po dlhých dňoch až týždňoch neistoty tak pacientom nehrozí, že by im lekári poskytovali len akútnu zdravotnú starostlivosť. Na sociálnej sieti sa však objavil príbeh mladej mamičky z Prešova. Jej slová zdvihnú tlak mnohým!

Celé sa to udialo ešte začiatkom tohto týždňa. Mladá mamička spolu so svojim dvojmesačným dieťaťom išla k špecialistovi zaoberajúci sa gastroenterológiou pre deti a dorast. Dôvod bol prostý - jej novorodeniatko má silné kŕče a potrebovala zistiť, čo mu spôsobuje také problémy. Ako poistenka štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne si myslela, že všetky problémy po podpise dodatkov medzi poisťovňou a lekármi sú zažehnané. To však netušila, čo ju u gastroenterológa čaká. 

ŠOK mladej mamičky v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: VšZP)

"Prišla som k dverám, a tam vylepený odkaz. Zaklopala som sestre, a tá, že nás ošetria ale za sumu 50€. Ak by šlo o mňa, oželiem to, prídem, keď sa to znova "dá do poriadku". Lenže sa jedná o moje malé 2-mesačné bábo, ktoré sa mi od narodenia zvíja v kŕčovitych bolestiach a ja mu často neviem pomôcť. Tak povedzte, kto z Vás by tých blbých 50 eur neobetoval? Len aby som vedela, že je všetko v brušku ok, a že sa to nezhoršuje?" pýta sa mladá mamička, ktorá svoj príbeh zverejnila na sociálnej sieti.

ŠOK mladej mamičky v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / Nekŕmte nás odpadom)

Odkaz, ktorý bol na dverách, upozorňoval poistencov štátnej poisťovne, že od 25. apríla nie je poisťovňa zmluvným partnerom ambulancie a tým pádom im môžu poskytovať len neodkladnú zdravotnú starosltivosť, prípadne starostlivosť v rámci cenníka ako samoplatcom. Ako dodala, nebola jediná, ktorá išla na kontrolu a vyšetrenie k lekárovi. Podľa jej slov bola v ambulancii aj ďalšia mamička, evidentne s trojičkami. Ak by bola poistenkou v štátnej poisťovni, znamenalo by to 150-eurový škrt cez rozpočet. 

ŠOK mladej mamičky v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / Nekŕmte nás odpadom)

"Stále nedokážem nájsť slova, do frasa, veď sa jedná o zdravie DETÍ! Ako poistenec Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ďakujem za špičkové vys... sa na na moje dieťa a už sa neviem dočkať septembra, kedy svoje malé dieťa prehlásim do inej konkurenčnej poisťovne. Spolu s dieťaťom pôjdeme aj my s manželom..ešte raz, veľká vďaka všeobecná zdravotná poisťovňa," napísala nahnevane mamička. 

ŠOK mladej mamičky v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / Nekŕmte nás odpadom)

Vo veci sme oslovili aj samotnú poisťovňu. Tá uviedla, že ambulancia patrí pod Zväz ambulantných poskytovateľov, s ktorým sa nedávno podarilo vyrokovať dohodu o pokračovaní zmluvného vzťahu. Avšak, samotná ambulancia sa rozhodla vo vlastnom mene nepokračovať v dohode so štátnou poisťovňou, a to aj napriek tomu, že bol o vyrokovaných podmienkach informovaný. 

"VšZP by mu aj v tomto prípade uhradila poskytnutú zdravotnú starostlivosť, ak by ju poisťovni vykázal. Mohol využiť túto možnosť a nemusel od poistenky žiadať priamu úhradu, čo však nespravil. VšZP uvedenú situáciu monitoruje a pripravuje kroky pre zabezpečenie komfortu dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre svojich poistencov u iných zmluvných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby sa táto situácia viac neopakovala," uzavrela hovorkyňa manažérka oddelenia komunikácie Eva Peterová. 

Viac o téme: PoistnéPoistenciVšeobecná zdravotná poisťovňaMamička s dieťaťomAmbulantní lekári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu