Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štát stále nemá plán pomoci tým, ktorí pomáhajú utečencom z Ukrajiny: Slováci sa búria, musíte konať

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Polícia Slovenskej republiky/Facebook)

BRATISLAVA - Vojna na Ukrajine trvá už dva týždne a odvtedy sa mnohí Ukrajinci rozhodli odísť z krajiny do okolitých štátov. Na Slovensko do dnešného dňa prišlo vyše 165-tisíc utečencov, mnohí z nich v krajine aj ostali a požiadali o azyl či dočasné útočisko. Štát však ani za dva týždne nepripravil do finálnej podoby tzv. lex Ukrajina, ktorý má upravovať potrebné usmernenia pre rôzne subjekty. V akom stave je?

Slováci od začiatku vojny na Ukrajine ukázali obrovskú dávku solidárnosti a mnohí poskytli pomoc tým, ktorí sa rozhodli utiecť pred vojnou do bezpečia. A to napríklad nakúpením potravín, zabezpečením rôznych diek či matracov a oblečenia, ale poskytnutia ubytovania. Solidárnosť ukázali aj hotelieri, ktorí poskytli svoje ubytovacie zariadenia na ubytovanie pre utečencov.

Archívne VIDEO Odmietam kategorizovanie štátov za nepriateľské, agresorom je Rusko, uviedol šéf diplomacie Ivan Korčok

Odmietam kategorizovanie štátov za nepriateľské, agresorom je Rusko, uviedol šéf diplomacie Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) ešte v sobotu 26. februára oznámil, že štát poskytne finančný príspevok komukoľvek, kto ubytuje ukrajinských utečencov. Navrhoval pritom, aby to bolo mesačne vo výške 100 eur na dieťa a 200 eur na dospelého. "Ktokoľvek znamená či už fyzickú, súkromnú osobu alebo majiteľa penziónu, hotela alebo samosprávu, charitu, cirkev. Ktokoľvek, kto sa rozhodne ubytovať utečenca z Ukrajiny," konštatoval. Evidovať týchto ľudí a preplácať prostriedky budú podľa neho samosprávy, čiže obce a mestá. "Samozrejme, že kompletné náklady s tým spojené im preplatíme z ministerstva financií," dodal Matovič. 

Matovič však v stredu po rokovaní vlády ozrejmil, že poskytovanie príspevkov za ubytovanie pre majiteľov hotelov a penziónov bude mať na starosti rezort dopravy, riešiť bude aj ubytovanie v štátnych inštitúciách. Ministerstvo vnútra bude mať pod sebou prenájom bytov súkromnými osobami. Priblížil, že samospráva si bude viesť evidenciu a bude vyplácať súkromným poskytovateľom ubytovania príspevky za ubytovanie, ale manažment a kontrolu výkazov, ktoré poskytnú samosprávy, bude riešiť rezort vnútra. Príspevok sa podľa jeho slov bude dať uplatniť aj sedem dní pred dátumom získania štatútu dočasného útočiska.

Chýbajúce informácie a usmernenia

Avšak, ešte na začiatku vojny premiér Eduard Heger (OĽaNO) skonštatoval, že štát spolu so samosprávami musí urýchlene zlepšiť koordináciu pomoci, aby sa dostala včas k tým, ktorí ju potrebujú. Rovnako štát deklaroval pripraviť tzv. Lex Ukrajina, ktorý by obsahoval usmernenia pre ľudí, samosprávy či ubytovacie zariadenia, ktoré poskytnú Ukrajincom útočisko. Doteraz však tento zákon chýba. 

 

JE TO STRAŠNÁ TRAGÉDIA Stretnutie s matkami, ktoré utekajú s deťmi pred vojnou, patrí k mimoriadne smutným chvíľam...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Friday, February 25, 2022

Podľa prezidenta Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martina Harbuľáka na situáciu zareagovali prakticky ihneď. "Celkovo sme doposiaľ vyčlenili približne tisíc päťsto lôžok, na dennej báze komunikujeme s organizátormi iniciatívy a stav kapacít aktualizujeme. V tomto smere však akútne chýba zastrešenie a koordinácia celého procesu ubytovania zo strany štátu,“ vysvetľuje Harbuľák.

Zároveň uisťuje, že hotely a penzióny sú schopné svoje ubytovacie kapacity, v prípade potreby, navýšiť, avšak potrebujú jasnú informáciu od štátu ako chce k tejto situácii z dlhodobejšieho hľadiska pristupovať: „Rozumieme, že na túto situáciu nebol pripravený nikto, avšak aj po takmer dvoch týždňoch vojnového konfliktu nemáme stále jasné inštrukcie a mnoho nezodpovedaných otázok. Aj keď minister financií predstavil svoj zámer poskytnúť určité formy kompenzácií, žiadna legislatívna úprava, ktorá by to umožňovala, nebola do dnešného dňa schválená.“

Archívne VIDEO Premiér Heger hovoril na hraniciach s Ukrajinou o vzájomnej solidarite

Premiér Heger hovoril na hraniciach s Ukrajinou o vzájomnej solidarite (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Viaceré ubytovacie zariadenia vo Vysokých Tatrách už poskytli azyl pre ukrajinských utečencov. „Ide o chaty, veľkokapacitné chaty, malé penzióny a priváty či apartmány. Hotel v Hornom Smokovci a popradský akvapark napríklad poskytli zamestnanecké byty,“ uviedla Výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lucia Blašková s tým, že v súčasnosti je v regióne umiestnených približne 250 Ukrajincov. 

"Tí, ktorí mali v pláne iba prechádzať, vo veľkej miere už odišli. Prichádzajú ľudia, ktorí reálne nemôžu ostať na Ukrajine a hľadajú miesto pre dočasný život,“ dodala Blašková s tým, že ide o mamičky s deťmi, občas sa objavia seniori, ktorí odišli so svojou rodinou. Títo ľudia podľa nej automaticky prejavili záujem aj pracovať a postarať sa o seba sami. „Sú si vedomí, že zrejme sa domov tak skoro nevrátia. Nemáme doteraz žiadnu negatívnu skúsenosť, práve naopak,“ upozornila Blašková. 

Ukrajinskí migranti v Rumunsku
Zobraziť galériu (5)
Ukrajinskí migranti v Rumunsku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru)

Pri koordinácii získavajú miestni najviac informácií od Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. „Najviac bojujeme s chaosom týkajúceho sa príchodu ľudí. Predpokladáme, že toto nie je ešte úplne vyriešené. Títo ľudia v panike rozhodia siete a prichádzajú, kam sa rozhodnú najskôr. Potom ich iní ubytovatelia čakajú pripravení a nakoniec neprídu alebo sa neozvú. To je pomerne častý a dôležitý logistický problém,“ objasnila Blašková a dodala, že by naozaj veľmi pomohlo zriadiť lokálne registračné miesta cudzineckej polície. „Výborná je spolupráca mesta Poprad a Červeného kríža, ktorí začali zvážať utečencov autobusmi. Ak bude vojnových utečencov pribúdať, toto bude dôležité vyriešiť,“ skonštatovala. 

Štát stále nemá plán
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

Dodatočný čas

Tzv. Lex Ukrajina mal byť pôvodne na vládu predložený ešte v piatok 4. marca, napokon však ani začiatkom týždňa ešte nebol prerokovaný. Rovnako tak nebol doteraz prerokovaný ani nápad ministra financií o podpore tým subjektom, ktoré poskytnú utečencov útočisko. Ministerstva financií sme sa preto pýtali, v akom stave je balík opatrení, s ktorými prišiel minister financií. "Predmetné opatrenie bude súčasťou komplexnej legislatívy Lex Ukrajina, ktorú Vláda SR v súčasnosti finalizuje," uviedlo tlačové oddelenia rezortu. Minister financií Matovič po stredajšom rokovaní vlády skonštatoval, že jeden z koaličných partnerov si vypýtal dodatočných 48 hodín na preštudovanie lex Ukrajina.

Matovič pôvodne chcel, aby sa materiál prerokoval na vláde a v parlamente ešte tento týždeň. To však už zrejme nestihne. Po schválení vládou bude parlament lex Ukrajina prerokovávať v skrátenom legislatívnom konaní. Platná by mala byť aj spätne od začiatku marca. 

Ukrajinci čakajúci na vlakovej stanici v Lvove.
Zobraziť galériu (5)
Ukrajinci čakajúci na vlakovej stanici v Lvove.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

Okrem toho sa však mnohí zamestnávatelia sťažovali na to, že utečenci, ktorí prišli na Slovensko, majú záujem o prácu. Narážajú však na mnohé problémy, najmä v prípade práce pre gastrosektor. Ľudia so sebou vo väčšine prípadov totiž nemajú potrebné doklady, ktoré vyžadujú slovenské kontrolné orgány, napríklad pre prácu a manipuláciu s potravinami a pokrmami. Ide predovšetkým o získanie certifikátu o odbornej spôsobilosti, bez ktorého sa ľudia v slovenskom gastre a hotelierstve jednoducho zamestnať nemôžu.

Polícia na hraniciach s Ukrajinou vybavila od vypuknutia konfliktu viac ako 100-tisíc osôb.
Zobraziť galériu (5)
Polícia na hraniciach s Ukrajinou vybavila od vypuknutia konfliktu viac ako 100-tisíc osôb.  (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Ministerstvo práce však dnes prišlo s novou informáciou - zamestnávatelia môžu poskytnúť prácu odídencom z Ukrajiny zjednodušeným procesom vďaka statusu dočasného útočiska. "Svoje pracovné ponuky môžu uverejňovať na portáli voľných pracovných miest sluzbyzamestnanosti.gov.sk. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zabezpečuje ich preklad do ukrajinského jazyka. Pre odídencov z Ukrajiny vytvárame také prostredie, aby sa čo najrýchlejšie dostali k relevantným informáciám a vhodným pracovným ponukám podľa ich odborných vedomostí a spôsobilostí," upozornili. Rezort práce poznamenal, že podľa zákona o azyle sa osobám utekajúcim pred vojnou po požiadaní udeľuje dočasné útočisko. Na základe tohto statusu získajú doklad o tolerovanom pobyte s označením odídenec.

 

Vďaka statusu dočasného útočiska môžu zamestnávatelia poskytnúť prácu odídencom z Ukrajiny zjednodušeným procesom. Svoje...

Posted by Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky on Thursday, March 10, 2022

Zamestnávateľ môže v zmysle zákona o službách zamestnanosti následne odídenca zamestnať bez povolenia na zamestnanie. Nevyžaduje sa ani potvrdenie o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta.  Obyvatelia Ukrajiny tak získajú rovnaký prístup k pracovnému trhu ako občania Slovenskej republiky (s výnimkou štátnozamestnaneckých miest). Zamestnávatelia môžu odídencov z Ukrajinyzamestnávať na pracovnú zmluvu alebo formou dohody.

Ministerstvo práce spresnilo, že k 10. marcu 2022 eviduje na portáli sluzbyzamestnanosti.gov.sk 82.103 voľných pracovných miest od 6581 zamestnávateľov. K týmto pracovným miestam majú rovnaký prístup občania SR, ako aj odídenci z Ukrajiny pokiaľ spĺňajú kritériá a požiadavky na vykonávanie danej pozície, ktoré požaduje  zamestnávateľ. Rezort práce dodal, že štátni príslušníci Ukrajiny tvoria dlhodobo takmer 50 % všetkých pracovníkov z tretích krajín. V januári 2022 ich pracovalo na Slovensku viac ako 19 300, z toho bolo viac ako 13 000 mužov.

Viac o téme: Humanitárna pomocIgor MatovičEduard HegerUsmerneniaAsociácia hotelov a reštaurácií SlovenskaUkrajina v krízeVojna na UkrajineLex Ukrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu