Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Lídri EÚ zmarili nádeje Ukrajiny na rýchle získanie členstva: Rýchla cesta neexistuje, je to dlhodobé

summit Európskej únie Zobraziť galériu (2)
summit Európskej únie (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler)

VERSAILLES - Lídri Európskej únie vo štvrtok zmarili nádeje Ukrajiny na rýchle získanie členstva v EÚ, keď na summite vo francúzskom Versailles riešili dôsledky ruskej invázie na Ukrajinu. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

Dvojdňovému neformálnemu summitu hláv štátov alebo vlád členských krajín EÚ, ktorý sa končí v piatok, dominovala vojna na Ukrajine a dodávky energií do EÚ. Slovensko na summite zastupuje premiér Eduard Heger. AFP konštatovala, že hoci ruská invázia na Ukrajinu viedla k nárastu podpory ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, lídri EÚ využili rozhovory na to, aby zopakovali, že rýchla cesta k členstvu nie je možná.

Lídri EÚ zmarili nádeje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler)

Vstup Ukrajiny do EÚ je niečo dlhodobé

"Nič také ako rýchla cesta neexistuje," povedal holandský premiér Mark Rutte. "Chcem sa zamerať na to, čo môžeme urobiť pre Volodymyra Zelenského dnes večer, zajtra, vstup Ukrajiny do EÚ je niečo dlhodobé, ak vôbec," dodal. Lídri EÚ sa v piatok pokúsia pokročiť v tom, ako môže Európa získať nezávislosť vo veľmi citlivých sektoroch vrátane polovodičov, výroby potravín a predovšetkým obrany, dodala AFP.
 

Viac o téme: ČlenstvoUkrajinaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu