Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE V Záhrebe sa zrútil dron sovietskej výroby s otáznym pôvodom: Poplach v NATO, zlyhala protivzdušná obrana?

Výbuch dronu v Chorvátsku zalarmoval NATO aj tamojších obyvateľov Záhrebu. Zobraziť galériu (6)
Výbuch dronu v Chorvátsku zalarmoval NATO aj tamojších obyvateľov Záhrebu. (Zdroj: Profimedia)

ZÁHREB - V noci na piatok sa na predmestí chorvátskeho hlavného mesta Záhreb zrútil neznámy lietajúci objekt. Jeho dopad spôsobil silný výbuch, avšak pri incidente sa nikto nezranil, informovala v piatok miestna polícia, ktorú citovala agentúra AP. Kompetentné služby teraz pátrajú po pôvode bezpilotného lietadla, aj keď Ukrajinci tvrdia, že nejde o ich stroj.


  • Vo štvrtok po 23:00 sa podľa všetkého v hlavnom meste Chorvatska v Záhrebe zrútil neidentifikovaný objekt
  • Ukrajnci tvrdia, že nejde o ich lietadlo
  • oblasťou otriasol výbuch, no nikto sa, našťastie, nezranil
  • Chorvatsko je oficiálne od roku 2009 členským štátom severoatlantickej aliancie NATO

Aktualizované 12:52

Bezpilotné lietadlo, ktoré sa v noci na piatok zrútilo na predmestí Záhrebu, bolo ruskej výroby. Incident nebol namierený voči Chorvátsku a úrady začali vyšetrovanie. Informáciu je získaná z agentúry HINA, ktorá sa odvoláva na vyjadrenia chorvátskeho prezidenta a premiéra. "Lietajúci objekt letel nad Maďarskom viac ako 40 minút a v chorvátskom vzdušnom priestore strávil menej ako sedem minút," povedal prezident Zoran Milanovič. Úrady podľa jeho slov záležitosť vyšetrujú.

Aktualizované 12:00

Poradca ukrajinského ministra obrany Markijan Lubkivskyj pre chorvátsky portál Jutarnji.hr povedal, že lietadlo, ktoré sa zrútilo v Záhrebe, nebolo ukrajinské. Okrem iného tiež uviedol to, že sa očakáva oficiálne vyhlásenie ukrajinského ministerstva zahraničných vecí v spolupráci s generálnym štábom ukrajinskej armády. Lubkjivski vraj tiež požiadal chorvátskych partnerov, aby vykonali vyšetrovanie s cieľom zistiť, komu lietadlo patrilo a ako sa dostalo do Záhrebu, kde stroskotalo. Nateraz sú však všetky informácie kusé a nedá sa nič potvrdiť.

Pád dronu v Záhrebe
Zobraziť galériu (6)
Pád dronu v Záhrebe  (Zdroj: Profimedia)

"Našli sme na mieste dva padáky,” povedal jeden zo svedkov pre Jutarni list. "Bolo cítit podivný zápach. Veľmi to smrdelo, človeku sa robilo mdlo,” pokračoval svedok.

Na mieste zrejme pre veľký motor stoja vznikol asi meter hlboký a tri metre široký kráter. Trosky svedčia o tom, že ide o dron sovietskeho pôvodu Tu-141 Striž, ktorý má vo svojej zbrojárskej zásobe práve Ukrajina.

Potvrdili, že ide o stroj z Ukrajiny, tá to však najskôr poprela

"Ano, priletel z Ukrajiny,” povedal pre Chorvátsky list nemenovaný expert, ktorý sa zaoberal troskami stroja. "Hovoril som s prezidentom Milanovičom, maďarským premiérom Orbánom a všetkými príslušnými službami. Podľa toho, čo mi povedal premiér Orbán, lietadlo vstúpilo do maďarského vzdušného priestoru z Rumunska, bolo vyrobené v Rusku, ale v tejto chvíli si nie sme istí, komu patrí,“ píše v tweete premiér chorvátskej vlády na Andrej Plenković.

Hodinu pred polnocou nastal výbuch a ostal tam len kráter s padákmi

Podľa chorvátskej tlačovej agentúry HINA sa objekt zrútil vo štvrtok o 23.00 h miestneho času. Polícia v piatok našla na mieste dopadu kráter a dva padáky.

Pád dronu v Záhrebe
Zobraziť galériu (6)
Pád dronu v Záhrebe  (Zdroj: Profimedia)

Na fotografiách, ktoré publikovali miestne médiá, bolo vidieť kovové kusy trosiek a niečo, čo vyzeralo ako časť krídla. Podľa portálu The War Zone mohlo ísť o ukrajinské prieskumné bezpilotné lietadlo sovietskej výroby typu Tu-141. Táto informácia sa však nedala bezprostredne overiť.

Kyjev po ruskej invázii uviedol do prevádzky vysokorýchlostné drony zo sovietskej éry

"(Dron) musel vážne zlyhať a preletieť z Ukrajiny do Chorvátska cez celé Maďarsko alebo časti susedných krajín. Ukrajinské hranice sú od Záhrebu vzdialené 350 míľ (563 kilometrov)," uviedol americký portál, ktorý pripomenul, že Kyjev po ruskej invázii uviedol do prevádzky vysokorýchlostné drony zo sovietskej éry. Ukrajina je jediným známym súčasným prevádzkovateľom dronov typu Tu-141.

Pád dronu v Záhrebe
Zobraziť galériu (6)
Pád dronu v Záhrebe  (Zdroj: Profimedia)

"Tu-141 je fascinujúci kus techniky zo sovietskej éry, ktorý Ukrajina vylepšila a využívala po (ruskej) anexii Krymu v roku 2014. Stroj je skôr riadenou strelou ako tradičným dronom. Raketa štartuje z prívesu (vozidla) a lieta po vopred určenej trase transsonickou rýchlosťou (okolo 1000 km/h) a zbiera rôzne formy údajov. Potom pristane pomocou padáka. Potom sa dá resetovať a znova použiť," vysvetlil portál The War Zone.

Pád dronu v Záhrebe
Zobraziť galériu (6)
Pád dronu v Záhrebe  (Zdroj: Profimedia)

Vážne otázky o pripravenosti protivzdušnej obrany krajín NATO 

Podľa autora článku Tylera Rogowaya tento incident môže vyvolať vážne otázky o pripravenosti protivzdušnej obrany krajín Severoatlantickej aliancie (NATO), ak sa potvrdí, že ukrajinský stroj naozaj preletel cez vzdušný priestor viacerých krajín.

Pád dronu v Záhrebe
Zobraziť galériu (6)
Pád dronu v Záhrebe  (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: VýbuchZrútenieZáhrebUkrajinaDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu