Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

AKTUÁLNE Na Slovensku platí MIMORIADNA situácia: Naď varuje pred vážnym HOAXOM! Obrana východnej hranice sa posilní

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Na Slovensku nastane od soboty 12.00 h mimoriadna situácia. Vyhlásenie mimoriadnej situácie súvisí s hromadným prílevom cudzincov na územie SR pred vojnou na Ukrajine. Rozhodla o tom vláda na sobotnom rokovaní.

"Cieľom vyhlásenia mimoriadnej situácie je utvoriť podmienky na prijatie nevyhnutných opatrení na zamedzenie a zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky," uvádza vládny kabinet v materiáli. 

VIDEO Premiér Eduard Heger s ministrom obrany po rokovaní vlády

Na Slovensku platí MIMORIADNA situácia, SR rokuje aj o ukončení prevádzky ruských stíhačiek (Zdroj: Topky/Maarty)

Pozor na dezinformácie!

Minister obrany upozorňuje Slovákov, aby čerpali z oficiálnych zdrojov. "Prosím ľudí, aby nepodliehali klamstvám," povedal. Zaznemali totiž viacero príspevkov, že prebieha mobilizácia civilného aj na Slovensku a že Slováci budú povolávaní do vojny a ak odmietnu, hrozia tresty. "Je to klamstvo. Už vieme o niekoľkých ľuďoch, ktorí to šírili. Nič také nehrozí. Je to zámerné klamstvo, aby sa strašili ľudia," povedal. 

AKTUÁLNE Na Slovensku platí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Slovensko poskytne Ukrajine palivo a muníciu za vyše 10 miliónov eur

Slovensko poskytne Ukrajine pomoc za vyše desať miliónov eur. Ide konkrétne o desať miliónov litrov nafty, 2,4 milióna litrov leteckého benzínu a 12.000 kusov 120-milimetrovej munície, uviedol Naď. "My presne vieme, čo Ukrajina potrebuje a robíme také opatrenia, ktoré jej pomôžu," povedal Naď. Priblížil, že vojenským materiálom pomáha Ukrajine 27 krajín NATO z 30. Slovensko svojím darom podľa ministra ďaleko prekračuje to, čo by sa očakávalo od našej veľkosti.

Vojenský materiál by zo Slovenska mal na Ukrajinu odísť v najbližšej dobe. Rezort obrany momentálne rieši finálne veci, presný dátum Naď konkretizovať nechcel. "Uvedomujeme si naliehavosť celých procesov," poznamenal. Vláda v sobotu schválila darovanie vojenského materiálu, o ktorý požiadala Ukrajina.

Ministrovi obrany sa podarilo vyrokovať prítomnosť vojakov NATO v SR

Ministrovi obrany SR Jaroslavovi Naďovi sa podarilo vyrokovať prítomnosť vojakov NATO a zabezpečenie najmodernejšej vojenskej techniky na území Slovenska. Po sobotnom rokovaní vlády to oznámil premiér SR Eduard Heger. Na Slovensko by mohlo prísť celkovo 1200 vojakov NATO, oznámil minister Jaroslav Naď. O ich prítomnosti by mohli poslanci hlasovať už v marci. Ak návrh prejde, prvé jednotky by mohli začať prichádzať v nasledujúcich týždňoch. Obranu východnej hranice posilnia vojaci NATO z Nemecka a Holandska, uviedol minister obrany s tým, že táto nemecko-holandská jednotka prinesie aj systém protivzdušnej obrany Patriot.

AKTUÁLNE Na Slovensku platí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Slovensko rokuje o ukončení prevádzky ruských stíhačiek

Slovensko rokuje o ukončení prevádzky ruských stíhačiek Mig-29 na Sliači a poslaní ruských technikov späť do vlasti, informoval Naď. "Prebiehajú konkrétne rokovania, aby sme veľmi rýchlo ukončili prevádzku migov na Sliači, a technikov, ktorí tam sú, poslali naspäť do Ruska," povedal minister s tým, že debaty sú vo finálnej fáze. Definitívna dohoda podľa jeho slov ešte nie je, ale vzdušný priestor SR by mal byť po ukončení prevádzky stíhačiek Mig-29 chránený "geograficky blízkym spojencom".

"Poďakujeme technikom, ktorí tam sú a môžu sa vrátiť do Ruska," uviedol Naď. S kým Slovensko rokuje, nechcel Naď bližšie špecifikovať. "Uvedomujeme si však, že prítomnosť ruských technikov a závislosť SR od ruskej vojenskej techniky sú neprijateľné. Musíme realizovať rýchle opatrenia," vyhlásil.

Viaceré opatrenia

Členovia vlády a predsedovia ostatných ústredných orgánov štátnej správy by mali prijímať opatrenia civilnej ochrany obyvateľstva. Majú tiež vykonávať opatrenia na riešenie krízovej situácie tak, aby zamedzili ohrozeniu života, zdravia a majetku.

AKTUÁLNE Na Slovensku platí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR / AP, Milan Kapusta)

Vláda zároveň splnomocnila premiéra Eduarda Hegera a ako zástupcu ministra vnútra a predsedu Ústredného krízového štábu SR Romana Mikulca (obaja OĽANO). Majú riadiť záchranné práce, vydávať príkazy na záchranné práce a vykonávať opatrenia na riešenie krízových situácií.

Premiér Heger hovoril na hraniciach s Ukrajinou o vzájomnej solidarite (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Viac o téme: VládaMimoriadna situáciaUtečenciVyhlásenieVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu