Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ministerstvo školstva pomôže pri začleňovaní žiakov z Ukrajiny, tvrdí šéf rezortu Gröhling

Šéf rezortu školstva Branislav Gröhling Zobraziť galériu (2)
Šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR bude poskytovať metodickú a psychologickú pomoc pri začleňovaní žiakov z Ukrajiny. Komunikuje s predsedami samosprávnych krajov, starostami a riaditeľmi jednotlivých škôl v pohraničí. Na sociálnej sieti to uviedol šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS). 

Priblížil, že ministerstvo zverejní metodickú podporu pre učiteľov pri reflexii prebiehajúceho vojnového konfliktu. Rovnako usmernenie k prijímaniu detí utečencov do škôl a informácie, ako pracovať s deťmi pri ich začlenení. 

"Poskytovať budeme aj výjazdový tím psychológov a špeciálnych pedagógov. Budú určení prioritne pre žiakov, ktorí môžu prísť z Ukrajiny a v tíme bude vždy k dispozícii aj odborník, ktorý hovorí po ukrajinsky," doplnil minister. Ak bude škola tím potrebovať, kontaktuje regionálny úrad školskej správy.

Ministerstvo školstva pomôže pri začleňovaní žiakov z Ukrajiny, uviedol Gröhling (Zdroj: Topky/Maarty)

Gröhling počíta s tým, že ukrajinské deti budú automaticky prijímané do slovenských škôl. "Momentálne komunikujeme s učiteľmi, ktorí ich majú sprevádzať prvé týždne a následne budem riešiť aj financovanie," poznamenal pred nedeľným rokovaním vlády. Ministerstvo zároveň využije šesť ukrajinských učiteľov, ktorí prišli na Slovensko. 

Ministerstvo školstva pomôže pri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V niektorých školách, ktoré pomáhajú utečencom, bude na východe Slovenska pár dní riaditeľské voľno. Inak sa vyučovanie neplánuje prerušiť, povedal šéf rezortu. Gröhling zároveň prosí ľudí, aby si overovali informácie. Slovensko podľa neho podlieha dezinformáciám najviac zo všetkých krajín v Európe. 

Viac o téme: PomocŽiaciUkrajinaMinisterstvo školstvaBranislav GröhlingZačleňovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu