Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Verejná podpora Ruska vo vojne? V Česku si koledujete o problém: Trestný čin, hrozí aj väzenie!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak)

BRATISLAVA/PRAHA – Väčšina sveta odsúdila násilný čin Ruska voči Ukrajine. U našich východných susedov totiž už tretí deň prebieha vojna. Tá však aktuálne prebieha aj v online priestore, keď sa ľudia rozdelili do dvoch táborov – na tých, ktorí kroky Ruska odsudzujú a tých, ktorí ich podporujú. Hybridná vojna však už postavila na nohy kompententných. V Česku upozorňujú, že si mnohí zahrávajú s poriadnym problémom!

Situácia na Ukrajine rozdelila ľudí na dva tábory. Kým jedni konanie Ruska odsudzujú a hovoria o násilnom a neospravedlniteľnom čine, druhí konanie ruského prezidenta Vladimira Putina obhajujú a hovoria, že na vine je Ukrajina. Rovnako je to aj so štátmi – kým väčšina hovorí o ruskej agresii a hovorí o obrovskom probléme, niektoré štáty sa postavili za Rusko.

VIDEO Na Slovensku platí MIMORIADNA situácia, SR rokuje aj o ukončení prevádzky ruských stíhačiek

Na Slovensku platí MIMORIADNA situácia, SR rokuje aj o ukončení prevádzky ruských stíhačiek (Zdroj: Topky/Maarty)

Hybridná vojna, ktorá sa z bojiska presunula aj do online priestoru, však robí mnohým vrásky na  čele. V Česku už tvrdo zakročili voči dezinformačným webom a správca českej domény sa osem z nich rozhodol zablokovať. Tie podľa správcov domény, ale aj bezpečnostných zložiek ohrozovali národnú bezpečnosť. "Agresia Ruskej federácie voči Ukrajine je dlhodobo sprevádzaná dezinformačnou kampaňou v celom rade internetových médií, ktoré využívajú českú národnú doménu. Keďže sa tieto informácie cielene nezakladajú na pravde a preukázateľne podnecujú k šíreniu vykonštruovaných fám, oznámení a nestability v spoločnosti, rozhodli sme sa po konzultáciách s najvyššími predstaviteľmi štátu tieto výrazné dezinformačné internetové médiá zablokovať," uviedol výkonný riaditeľ združenia CZ.NIC Ondřej Filip.

Dnes zrejme dôjde k pozastaveniu letov nad Ukrajinou
Zobraziť galériu (4)
Dnes zrejme dôjde k pozastaveniu letov nad Ukrajinou  (Zdroj: TASR/AP)

Podľa českých médií sú zablokované konšpiračné weby Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz. Tento krok je reakciou na vojenský útok armády Ruskej federácie proti Ukrajine a dezinformačnú kampaň, ktorá inváziu sprevádza, spresnil správca českej internetovej domény.

V českých krokoch sme sa rozhodli ísť aj na Slovensku. Parlament totiž v piatok krátko pred polnocou schválil zákon, ktorý reaguje na situáciu na Ukrajine. Nová legislatíva, okrem iného, zavádza nový inštitút "blokovania", ktorým sa má zamedziť šíreniu škodlivého obsahu na internete. Prináša to úprava zákona o kybernetickej bezpečnosti. Inštitút "blokovania" má platiť do konca júna 2022, rozhodovať o ňom má Národný bezpečnostný úrad. Predkladatelia upozorňujú na rast sofistikovanosti útokov. "Škodlivým obsahom sa rozumie programový prostriedok alebo údaj, ktorý zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident. Škodlivou aktivitou sa rozumie akákoľvek činnosť, ktorá zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident, podvodnú činnosť, odcudzenie osobných údajov alebo citlivých údajov, závažné dezinformácie a iné formy hybridných hrozieb," uvádza sa v zákone.

Vojna na Ukrajine
Zobraziť galériu (4)
Vojna na Ukrajine  (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky))

Trestný čin, aj väzenie

Avšak, v Česku upozorňujú aj na ďalšie skutočnosti. Tí, ktorí verejne vyjadria podporu vedeniu Ruska vo vojne na Ukrajine, si koledujú o poriadny problém. V aktuálnej situácii sa totiž môžu dopustiť trestného činu, za ktorý im hrozí aj väzenie. A aj keď sa mnohí ohrádzajú na slobodu prejavu, v tomto prípade zrejme nepochodia. „Sloboda prejavu je v ústavnoprávnej rovine zakotvená v článku 17 Listiny základných práv a slobôd. Každý má právo vyjadrovať svoje spôsobom, ktorý považuje za vhodný. Ale aj sloboda prejavu má v demokratickom právnom štáte svoje limity,“ upozornil najvyšší štátny zástupca Českej republiky Igor Stříž.

Inými slovami – ak by niektorý z občanov verejne, napríklad na demonštráciách či na internete vyjadril súhlas s krokmi Ruska voči Ukrajine, mohol by sa za určitých podmienok dopustiť trestného činu schvaľovania trestného činu, popierania, spochybňovania, schvaľovania a ospravedlňovania genocídy. Za takýto trestný čin v prvom prípade hrozí väzenie až na rok, v druhom prípade až na tri roky.

Verejná podpora Ruska vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Česká polícia na Twitteri upozornila, že obdobné prejavy na internete či na verejnom priestore (napríklad na demonštráciách) dôkladne analyzovať. „Najvyššie štátne zastupiteľstvo apeluje na všetky osoby, aby v tejto ťažkej dobe neskĺzli k verejným prejavom, ktoré by prekračovali stanovené ústavné a zákonné obmedzenia,“ uzavrel Stříž.

Na podporovanie Ruska vo vojne upozorňuje aj slovenská polícia. "Polícia upozorňuje občanov, podľa §417 Trestného zákona, kto za krízovej situácie v úmysle narušiť mier akýmkoľvek spôsobom podnecuje k vojne, vojnu propaguje alebo inak podporuje vojnovú propagandu, potrestá sa odňatím slobody na desať až dvadsaťpäť rokov alebo trestom odňatia slobody na doživotie. NAKA PPZ sa v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine bude primerane zaoberať vyhľadávaním takejto trestnej činnosti na internete. V prípade, že takéto konanie zistí, nekompromisne a rázne voči takýmto osobám zakročí. A to aj za použitia špeciálnych jednotiek PZ," upozornili.

 

KOMU HROZÍ DOŽIVOTIE Polícia upozorňuje občanov, podľa §417 Trestného zákona, kto za krízovej situácie v úmysle narušiť...

Posted by Mladí proti fašizmu on Saturday, February 26, 2022

 

Viac o téme: RuskoUkrajinaDezinformácieHybridná vojnaVojna na UkrajineVojna s hoaxamiNajvyššie štátne zastupiteľstvo ČR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu