Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zábery, z ktorých sa tisnú slzy do očí: Na hraniciach s Ukrajinou vidieť zúfalstvo dospelých, aj detský plač

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: FB / Polícia Slovenskej republiky)

UBĽA - Štvrtok 24. februára 2022 sa do dejín zapíše ako deň, kedy začala vojna medzi Ukrajinou a Ruskom. Rusko totiž v noci zo stredy na štvrtok zaútočilo na našich východných susedov. Agresívny akt odsúdila väčšina predstaviteľov sveta a okolité krajiny sa chystajú na prílev utečencov. Policajti však zverejnili zábery, ako to v noci vyzeralo na hraničnom priechode v Ubli. Zo záberov doslova mrazí.

Ukrajina, a vlastne celý svet, sa vo štvrtok zobudil do vojny, ktorú začalo Rusko. Bombardovanie, streľba či iné druhy agresie počuť prakticky po celej krajine. Pre obyvateľov Ukrajiny to znamenalo jediné - snažiť sa dostať do bezpečia smerom na západ, čo však znamenalo, že museli opustiť svoje domovy. Na slovensko-ukrajinských hraniciach sa vytvorili rozsiahle kolóny. Podľa Finančnej správy boli popoludní čakacie doby na hraničných priechodoch 6 až 8 hodín pre osobnú dopravu, v prípade peších to bolo zhruba hodinu a pol.

VIDEO Zábery skazy z ukrajinského Kyjeva po nočnom ruskom bombardovaní

Ministerstvo vnútra deklarovalo, že vstup na územie Slovenska bude umožnený "všetkým osobám, ktoré utekajú pred týmto vojnovým konfliktom. Vstup na územie Slovenskej republiky bude umožnený po individuálnom posúdení aj osobám, ktoré nebudú mať platný cestovný doklad (biometrický pas). Hraničná polícia vynaloží maximálne úsilie na elimináciu prípadných hraničných kolón nasadením svojich personálnych a technických zdrojov". 


DRAMATICKÁ situácia na hraniciach s Ukrajinou: Rozsiahle kolóny! Colníci čakajú na inštrukcie, zo záberov mrazí

Ostrá reakcia NATO! Aliancia pošle vojakov aj na Slovensko: V pláne je hlavne česká armáda


Na hranice vláda vyčlenila do 1500 vojakov, ktorí budú denne pomáhať kontrolovať a chrániť štátnu hranicu v súvislosti s bezpečnostnou situáciou na Ukrajine. Opatrenie má platiť do 31. decembra 2022. "Príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky budú podľa potreby a aktuálneho vývoja situácie nasadzovaní do hliadok spoločne s príslušníkmi Policajného zboru na hraničných priechodoch na vonkajšej hranici s Ukrajinou, vykonávať hraničný dozor na tzv. zelenej hranici s Ukrajinou a plniť ďalšie úlohy najmä v súvislosti s možným príchodom veľkého počtu utečencov na územie Slovenska," spresnili ministerstvá obrany a vnútra SR v predloženom materiáli.

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov utiekli utiekli od rána do susedných krajín, a to prevažne do Moldavska a Rumunska zisíce Ukrajincov. Zároveň odhadol, že v prvý deň ruskej invázie na Ukrajine opustilo svoje domovy celkovo až približne 100 000 Ukrajincov, píše agentúra Reuters. 

Ukrajinská metropola Kyjev dnes ráno vyhlásila letecký poplach.
Zobraziť galériu (6)
Ukrajinská metropola Kyjev dnes ráno vyhlásila letecký poplach.  (Zdroj: Facebook/Kristina Berdynskykh)

Príbehy, z ktorých mrazí

Policajti vo štvrtok večer informovali o tom, ako to vyzerá na hraniciach. Ako uviedli, medzi tými, ktorí utekajú pred vojnou, je aj slobodná žena s mesačným bábätkom, ktorú colníci prichýlili na colnici v Ubli. "Toto je následok slovanskej vzájomnosti Vladimira Putina. Mamička bola vybavená prednostne a počas kontroly dokladov ju prichýlili policajti v stanovišti. Ďalej pomôže Červený kríž," uviedli policajti na sociálnej sieti. Ako dodali, cez hranice prechádzajú celé rodiny s deťmi. Problémom však je, že na Ukrajine je vyhlásené stanné právo, čo znamená, že muži od 18 do 60 rokov nesmú z dôvodu mobilizácie opustiť krajinu. Ženy a deti, či starší muži nateraz môžu. Dekrét o mobilizácii podpísal prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok v noci. 

VIDEO Zábery, z ktorých sa tisnú slzy do očí: Na Slovensko mieria celé rodiny, aj slobodné matky s deťmi!

Zábery, z ktorých sa tisnú slzy do očí: Na Slovensko mieria celé rodiny, aj slobodné matky s deťmi! (Zdroj: FB / Polícia Slovenskej republiky)

"Situácia na východnej hranici s Ukrajinou je pokojná, neevidujeme v súčasnosti ani žiadne čakacie doby. Ukrajina vyhlásila mobilizáciu, preto sa k nám nedostávajú muži vo veku 18-60 rokov. Na ukrajinskej strane nie sú žiadne rozsiahle kolóny. Poprosíme všetkých nešíriť neoverené informácie a paniku. O skutočnom stave na hraniciach, nech bude akýkoľvek, vás budeme pravidelne informovať," uviedli policajti. 

Následne zverejnili aj fotografiu asi dvojročného dievčatka, ktoré stojí vedľa kufra. Ide o dieťa, ktoré trávilo istý čas u svojich starých rodičov na Ukrajine a po vypuknutí vojny si poň prišla mama. Následne sa spoločne vybrali za otcom, žijú totiž v inej krajine, ale počítajú s tým, že čoskoro budú musieť za hranice ujsť aj starí rodičia malého dievčatka.

 

DIEVČATKO VOJNY: ŤAŽKO SA HĽADAJÚ SLOVÁ PRI TÝCHTO FOTOGRAFIÁCH... Po celú uplynulú noc prúdili na územie Slovenskej...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Friday, February 25, 2022

Ako muži zákona uviedli, po celú uplynulú noc prúdili na územie Slovenskej republiky stovky obyvateľov Ukrajiny, ale aj občanov iných krajín, aby si zachránili holý život. "Všetci prichádzajúci sa správali pokorne a disciplinovane, zo strany polície nebol zaznamenaný žiadny incident. Prítomní policajti si mohli vypočuť srdcevrúce príbehy tých, ktorí môžu prísť o všetko. Slzy, strach, neistota, zúfalosť... To sme mohli vidieť v tvárach Ukrajincov. Za sebou zanechali svoje domovy a rodiny. Nemohli cestovať všetci," upozornili.

Niektorí Ukrajinci mali kam po príchode na Slovensko ísť, iní nie. Tým podal pomocnú ruku Červený kríž. A kým niektoré deti zvládali situáciu viac-menej dobre, iné horšie a mnohé deti boli vo viditeľnom strese a šoku. Najväčším nepriateľom bola zima. "Už len takýto útek na nich zanechá stopy do konca života. Slovenskú republiku priebiehajúci konflikt zatiaľ priamo vojensky nezasiahol. Najbližšia forma, ako sa k nám zatiaľ vojna priblížila, má podobu úteku Ukrajincov. Je to zhmotnená podoba, následok vojny pred našimi očami. Závan hrôz, ktoré väčšina z nás nezažila," uzavreli.

Ukrajinský hasič prechádza medzi fragmentmi zostreleného lietadla v Kyjeve
Zobraziť galériu (6)
Ukrajinský hasič prechádza medzi fragmentmi zostreleného lietadla v Kyjeve  (Zdroj: SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak)

Situácia na hraniciach

Hraničný priechod Vyšné Nemecké otvorili aj pre peších, Veľké Slemence po novom fungujú nepretržite. Potvrdila to hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Sobrance Agnesa Kopernická s tým, že cestujúcich vybavujú priebežne. Na hraničnom priechode Ubľa sú čakacie doby na vstupe na Slovensko aktuálne šesť hodín. „Vzhľadom na situáciu je hraničný priechod Vyšné Nemecké otvorený aj pre peších, ktorých vybavujeme. Hraničný priechod Veľké Slemence, ktorý je určený len pre peších, je od piatka až do odvolania v prevádzke nonstop,“ povedala.

 

BLESKOVÁ SPRÁVA Situácia na východnej hranici s Ukrajinou je pokojná, neevidujeme v súčasnosti ani žiadne čakacie doby....

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Thursday, February 24, 2022

Misterstvo vnútra informovalo, že vybavovací proces prebieha plynule a na slovensko-ukrajinských hraniciach sú aj čakacie doby. Tie sa v súčasnosti v Ubli pohybujú od 4 do 6 hodín. "Pretrváva skutočnosť, že od 10.00 hod. až doposiaľ je zaznamenaný intenzívny prechod peších cestujúcich na vstupe, hlavne deti s rodičmi a mladí ľudia," upozornil rezort. Na hraniciach vo Vyšnom Nemeckom púšťa ukrajinská strana k vybaveniu len starších občanov a ženy s deťmi, a to priebežne v malých skupinách. "Na slovenskej strane po vybavení osôb za HP nevznikajú žiadne kritické situácie spojené so zhromažďovaním týchto osôb. Na SVK strane momentálne čaká na vybavenie iba 6-7 áut a ďalší 1 autobus s cestujúcimi pred závorou," uviedlo ministerstvo. Na hraničnom priechode Veľké Slemence aktuálne čaká zhruba 80 ľudí na vybavenie. 

Na ukrajinskej strane pred hraničným priechodom v obci Veľké Slemence v okrese Michalovce aktuálne čaká 500 až 600 ľudí, ktorí unikajú pred ruskou agresiou na Ukrajine. Pre TASR to v piatok uviedol starosta obce Ľudovít Tóth. "Cez hraničný priechod v piatok prešlo možno 1000 alebo 2000 ľudí," odhadol starosta. Situáciu označil za vážnu, no podľa jeho slov ľudia prechádzajúci slovensko-ukrajinskou hranicou zatiaľ nepotrebujú pomoc samosprávy. Na prichádzajúcich čakajú v obci príbuzní a známi z rôznych krajín, podľa Tótha napríklad z Poľska, Maďarska či Anglicka.

Zábery, z ktorých sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Zoya Shu)

Návšteva ministra Naďa

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) navštívi v piatok hraničný priechod Vyšné Nemecké, cez ktorý prechádzajú vojnoví utečenci z Ukrajiny. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Slovensko-ukrajinské hranice, priechod Vyšné Nemecké, navštívi aj premiér Eduard Heger (OĽANO). "Na mieste sú nasadení príslušníci Ozbrojených síl SR na plnenie asistenčných úloh v prospech Policajného zboru s cieľom urýchlenia procesov potrebných na prechod cez hranicu," uviedla Kovaľ Kakaščíková. Na hranice s Ukrajinou vycestuje aj premiér Eduard Heger, a to na hraničný priechod Vyšné Nemecké. 

Rozhodnutie vlády

Vláda schválila na svojom piatkovom rokovaní 13 miliónov eur na opatrenia v prípade prílevu veľkého množstva ľudí z vojnou zasiahnutej Ukrajiny. Vyčlenené peniaze na jednotlivé opatrenia majú zabezpečiť pripravenosť rezortu vnútra na možný enormný nápor na azylový systém Slovenska v súvislosti s vývojom situácie na Ukrajine. "Taktiež zabezpečiť infraštruktúru Policajného zboru, rozšírenie kapacít azylových zariadení Migračného úradu Ministerstva vnútra SR či zvýšiť kapacity núdzového ubytovania," píše sa v materiáli, o ktorom rokoval vládny kabinet. Mimoriadnu situáciu bude možné vyhlásiť aj v prípade hromadného prílevu cudzincov. Legislatívny návrh obsahuje v tejto súvislosti novelizácie zákona o civilnej ochrane, tiež zákona o azyle i kybernetickej bezpečnosti.

Slovensko poskytne Ukrajine na urýchlenú humanitárnu pomoc jeden milión eur. Finančná pomoc súvisiaca so situáciou na Ukrajine a dôsledkami ruskej vojenskej agresie má prispieť k stabilizácii bezpečnostnej a humanitárnej situácie a zároveň k minimalizácii dôsledkov ozbrojeného konfliktu na civilné obyvateľstvo Ukrajiny. Príspevok bude distribuovaný prostredníctvom príspevkov do medzinárodných organizácií a nástrojov rozvojovej spolupráce. 

Aj v Poľsku

Približne 29.000 ľudí prišlo za posledných 24 hodín do Poľska z Ukrajiny. Tisíce z nich sami seba označujú za vojnových utečencov. Povedal to v piatok hovorca poľských bezpečnostných služieb Stanislaw Zaryn. TASR správu prevzala z agentúry PAP. "Približne polovica z tohto počtu sú ľudia, ktorí tvrdia, že utekajú pred vojnou a malo by sa s nimi preto zaobchádzať ako s vojnovými utečencami," povedal Zaryn pre rozhlasovú stanicu Radio Plus. Hovorca dodal, že Poľsko sa pripravuje na príchod veľkej vlny utečencov. Približný počet očakávaných osôb však neposkytol.

Občania Ukrajiny oddychujú na železničnej stanici, ktorá sa zmenila na ubytovacie stredisko v poľskom meste Przemyšl, nachádzajúce sa 12 km od hraníc s Ukrajinou
Zobraziť galériu (6)
Občania Ukrajiny oddychujú na železničnej stanici, ktorá sa zmenila na ubytovacie stredisko v poľskom meste Przemyšl, nachádzajúce sa 12 km od hraníc s Ukrajinou  (Zdroj: TASR / AP)

Viac o téme: UtečenciUkrajinaVojna na UkrajineRodiny s deťmiUtekajúci Ukrajinci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu