Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

DRAMATICKÁ situácia na hraniciach s Ukrajinou: Rozsiahle kolóny! Colníci čakajú na inštrukcie, zo záberov mrazí

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: TASR / AP)

KYJEV/BRATISLAVA - Po tom, ako Rusko v noci zo stredy na štvrtok zaútočilo na Ukrajinu, sa mnohí našich východní susedia rozhodli opustiť svoju krajinu. Na slovensko-ukrajinských hraničných priechodoch sa už tvoria rozsiahle kolóny, v ktorých čakajú desaťitísíce Ukrajincov smerujúcich ku nám.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. Putin ukrajinských vojakov vyzval, aby zložili zbrane a vrátili sa domov. Ruský prezident takisto varoval ďalšie krajiny, že akýkoľvek pokus o zasahovanie do krokov Ruska bude viesť k následkom. 

Archívne VIDEO Ruský útok na ukrajinské mesto Čuhujiv, budovy sú po ostreľovaní úplne zničené

Ruský útok na ukrajinské mesto Čuhujiv, budovy sú po ostreľovaní úplne zničené (Zdroj: profimedia.sk)

Ruské pozemné sily začali vo štvrtok vstupovať na územie Ukrajiny, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinskú pohraničnú stráž. Podľa nej ruské pozemné sily prešli na Ukrajinu z viacerých smerov. Ruské tanky a iná ťažká technika prekročili hranicu v niekoľkých severných regiónoch a na juhu z ukrajinského polostrova Krym, ktorý však Moskva anektovala v roku 2014. Moskva medzitým oznámila zatvorenie lodnej dopravy v Azovskom mori medzi Ukrajinou a Ruskom.


MIMORIADNY ONLINE Rusko napadlo Ukrajinu: Raketové útoky zasiahli aj mestá pri hraniciach so Slovenskom

MIMORIADNE zasadnutie Bezpečnostnej rady: Naď potvrdil útok na Ukrajinu! Je to vojnový akt a hrubá agresia

RUSKÁ INVÁZIA Ukrajina uzatvorila vzdušný priestor: Civilné lietadlá sa vracajú naspäť!


DRAMATICKÁ situácia na hraniciach
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR / AP)

Pre vojnu sa mnohí Ukrajinci rozhodli opustiť svoje domy a vybrali sa do bezpečia. Aktuálne mnohí z nich smerujú na Slovensko. Avšak, na slovensko-ukrajinských hraniciach sa od rána tvoria rozsiahle kolóny. Na sociálnych sieťach sa objavujú videá z Užhorodu, kde vidieť obrovskú kolónu áut čakajúcich na hranicicach.

DRAMATICKÁ situácia na hraniciach
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR / AP)

Momentálne čakacie lehoty na hraničnom priechode Vyšné Nemecké sú 8 hodín a na hraničnom priechode Ubľa 360 minút. Nevylučujeme, že doba čakania na týchto hraničných priechodoch sa môže predĺžiť. Úrad hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru a Finančná správa situáciu monitorujú a robia všetko preto, aby bola plynulá premávka zabezpečená čo najskôr. Podľa TV Markíza nateraz nie je isté, ako budú colníci postupovať a čakajú na ďalšie inštrukcie. Podľa polície sa však Bezpečnostná rada Slovenska, ktorá zasadá už od skorého rána, zaoberá aj situáciou na východných hraniciach. "Sme pripravení v prípade zvýšeného prílevu ľudí z Ukrajiny na Slovensku posilniť výkon kontroly a výkon služby na slovensko-ukrajinskej hranici a zvýšiť počet hraničných priechodov o takzvané hotspoty. Tu budú príslušníkom Policajného zboru pomáhať aj vojaci, aby sme mohli registrovať prichádzajúcich ľudí a usmernili ich," uviedlo ministerstvo vnútra. 
 

Obrovské kolóny sa tvoria aj z hlavného mesta Kyjev, odkiaľ utekajú vystrašení obyvatelia. Smerom na západ sa rovnako tvoria obrovské kolóny. Nápor je aj na čerpacie stanice. 

DRAMATICKÁ situácia na hraniciach
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR / AP)
DRAMATICKÁ situácia na hraniciach
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR / AP)

Na situáciu na Ukrajine už zareagovala Železničná spoločnosť Slovensko, ktorá zastavuje všetky osobné vlaky v smere na Ukrajinu až do odvolania. Dôvodom je mimoriadna udalosť konfliktu na ukrajinskom území. Informovali o tom na sociálnej sieti. Lety pre cestujúcich na linke Bratislava – Kyjev sú pozastavené, informuje bratislavské letisko. Upozorňuje, že Ukrajina uzavrela svoj vzdušný priestor. Z Bratislavy lieta do Kyjeva írsky Ryanair a maďarský Wizz Air. 

Podľa ministerstva vnútra sú v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine v prevádzke všetky hraničné priechody na hranici s Ukrajinou, okrem železničného hraničného priechodu Čierna nad Tisou-Čop. "Tu bola zastavená osobná doprava. Vstup bude umožnený všetkým osobám, ktoré utekajú pred týmto vojnovým konfliktom. Vstup na územie Slovenskej republiky bude umožnený po individuálnom posúdení aj osobám, ktoré nebudú mať platný cestovný doklad (biometrický pas). Hraničná polícia vynaloží maximálne úsilie na elimináciu prípadných hraničných kolón nasadením svojich personálnych a technických zdrojov," ozrejmili.

Ako následne dodali, policajný zbor robí všetko pre to, aby zabezpečili zvyčajný chod na hraničných priechodoch s Ukrajinou, pričom pohyb na hraniciach sa údajne ničím nelíši od bežných dní koncom týždňa. 

 

AKTUÁLNE Z HRANIČNÝCH PRIECHODOV S UKRAJINOU Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky v súvislosti s vypuknutím...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Thursday, February 24, 2022

Slovenská akademická informačná agentúra odporúčila všetkým občanom Slovenska, ktorí sa momentálne nachádzajú "na študijnom, výskumnom alebo prednáškovom pobyte v zahraničí (aktuálne najmä na Ukrajine a v Ruskej federácii, ale nielen tam), aby sa vo vlastnom záujme čo najskôr zaregistrovali na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, aby mohli byť v prípade nevyhnutnosti kontaktovaní zodpovednými orgánmi a mohla im byť v prípade potreby poskytnutá pomoc zo strany zastupiteľských orgánov". 

 

❗️ Dôležitá informácia pre študentov na území Ukrajiny a Ruskej federácie ❗️ Venujte pozornosť tomuto odporúčaniu 👇

Posted by Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR on Thursday, February 24, 2022

Ministerstvo školstva informovalo, že na území Ukrajiny sa do dnešného dňa nachádzalo 6 slovenských učiteľov, z toho 5 na základných školách a jeden je vysokoškolský lektor. "Dvaja sa už nachádzali na Slovensku, tri učiteľky pred malou chvíľou prešli hranicami na Slovensko a jeden učiteľ svoj pobyt na Ukrajine ešte zvažuje. Krízový štáb ministerstva školstva v spolupráci s krízovým štábom Ministerstva zahraničných vecí situáciu na Ukrajine dlhodobo monitoruje a vyhodnocuje. Vzhľadom na vystupňovanie konfliktu na Ukrajine sa 3 slovenské učiteľky, ktoré sa nachádzali v Užhorode, vrátili dnes na Slovensko," ozrejmili. 

 

Na Ukrajine celkovo pôsobí 6 slovenských učiteľov (5 učiteľov na základných školách a 1 vysokoškolský lektor), dvaja sa...

Posted by Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR on Thursday, February 24, 2022

Mesto Nitra na sociálnej sieti informovalo, že v prípade potreby je pripravené pomôcť Ukrajincom utekajúcim pred konfliktom, a to zabezpečením ubytovania, či prípadne ďalšou materiálnou podporou či duchovnou pomocou. "Nikto nedokáže nahradiť stratený domov, no ak bude treba, pokúsime sa v Nitre obetiam vojny poskytnúť priateľské útočisko. Ako symbolický prejav podpory sme sa rozhodli pred mestským úradom v Nitre vztýčiť zástavu Ukrajinskej republiky. Mier Ukrajine!" napísali zástupcovia mesta. 

Do stredoeurópskych krajín susediacich s Ukrajinou začali vo štvrtok prichádzať prvé stovky Ukrajincov utekajúcich zo svojej vlasti v dôsledku ruskej invázie. Informuje o tom agentúra Reuters s tým, že stredoeurópsky región sa pripravuje na prílev ďalších, zriaďuje prijímacie centrá a k hraniciam vysiela vojakov, ktorí tam majú utečencom poskytovať pomoc. Denník The Guardian uvádza, že z Ukrajiny už cestujú preč tisíce ľudí a ďalšie desaťtisíce sa na odchod pripravujú. Kolóny ukrajinských áut smerujúce na západ zachytávajú aj videozáznamy a fotografie na sociálnych sieťach. Narastá aj počet ľudí putujúcich pešo k južným a západným hraniciam Ukrajiny, uvádza The Guardian.

Viac o téme: KolónyRuskoUkrajinaVojna na UkrajineKolóny na hraniciach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu