Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na Slovensku zavládla panika: Boj o JODID DRASELNÝ! Prišli prvé varovania, VEĽKÁ výzva pre ľudí, jesť by ste ho nemali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič, Topky.sk)

BRATISLAVA - Slováci zareagovali na správu, že ruský prezident Vladimir Putin nariadil vojenskému veleniu uviesť jadrové sily do stavu špeciálnej pohotovosti svojsky – vykúpili jódové tablety. Práve tie sú často vnímané ako „prvá pomoc“ v prípade jadrových havárií. Ministerstvo zdravotníctva aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv však bijú na poplach. Jodid draselný totiž nie je cukrík a je potrebné vedieť, ako a kedy ho užiť.

Jodid draselný je liek, ktorý sa užíva v prípadoch jadrovej havárie alebo havárie jadrového reaktora a za normálnych okolností ho dostanete kúpiť v lekárni alebo si ho viete objednať cez internet. V pravidelných intervaloch ho dostávajú tiež obyvatelia žijúci v blízkosti našich dvoch jadrových elektrární v Jaslovských Bohuniciach a Mochovciach.

Mnohé lekárne však aktuálne hlásia, že ho u nich momentálne nekúpite. Podobne je to aj na internete, kde bolo jodid draselný ťažké zohnať už koncom minulého týždňa.

Na Slovensku zavládla panika:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky.sk/VK)

Užiť tabletky treba, až keď príde k najhoršiemu

Čo však jodid draselný je a prečo sa má užiť v prípade úniku radiácie? Treba povedať, že rozhodne nejde o všeliek proti radioaktívnemu žiareniu, ale rozhodne môže pomôcť. Na stránke Očami farmácie vysvetlili, že pri výbuchu jadrovej bomby alebo jadrového reaktora sa do ovzdušia uvoľňuje viacero rádioaktívnych prvkov. Medzi ne patrí cézium 137, stroncium 90 a jód 131. „Kým cézium a stroncium sa pohybujú po celom tele, jód sa sústredí hlavne v štítnej žľaze, kde sa zapája do tvorby hormónov. Tablety jodidu draselné sa používajú na ochranu pred tým, aby štítna žľaza vychytávala rádioaktávny jód 131. Keď užijeme jodid draselný, tieto miesta na štítnej žľaze sa plne obsadia bezpečným nerádioaktívnym jódom,“ uviedli.

Na Slovensku zavládla panika:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky.sk/VK)

Tablety jodidu draselného tak znižujú riziko vzniku rakoviny štítnej žľazy, ktoré. Ako upozornili, je vyššie u malých detí. „Nárast tohto typu rakoviny bol pozorovaný po havárii v Černobyle,“ poukázali.

Použitie tabliet má však zmysel až v momente, keď už dôjde k najhoršiemu. „Užívať ich preventívne je nebezpečné,“ upozornili.

Jódovými tabletami si viete ublížiť

Pred nesprávnym užívaním jodidu draselného varuje aj rezort zdravotníctva. „Ľuďom v tejto chvíli jednoznačne neodporúčame sa danými tabletkami predzásobovať. Dlhodobé užívanie jódovej profylaxie môže spôsobiť ohrozenie srdcovo-cievneho systému a poškodenie štítnej žľazy,“ povedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Neuvážené užívanie jódu neodporúča ani Štátny ústav pre kontrolu liečiv. „Pri dlhodobom, prípadne nadmernom, užívaní jódu hrozia zdravotné riziká – napríklad vznik ochorení štítnej žľazy (struma, hypo- alebo hypertyreóza), či ohrozenie srdcovo-cievneho systému,“ uviedli.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA)

ŠÚKL zároveň upozorňuje, že vytváranie neuvážených zásob liekov v domácich lekárničkách môže viesť k výpadkom daných liekov na trhu. „Následkom takejto situácie budú mať pacienti, ktorí lieky naozaj potrebujú, znemožnený prístup k liečbe,“ upozornili.

„Na Slovensku je registrovaných viacero liekov s obsahom jódu v rôznych formách. Napríklad vo forme tabliet či roztoku. Jódové tablety slúžia ako prevencia vstrebávania rádioaktívneho jódu do organizmu a sú určené na použitie v prípade radiačnej havárie alebo počas vyšetrenia v nukleárnej medicíne, ich užívanie v iných prípadoch nepredstavuje pre človeka žiadny benefit,“ uviedli s tým, že ich užívanie môže v dlhodobom horizonte viesť k depresii, nervozite, impotencii či nespavosti.

Na Slovensku zavládla panika:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky, Pixabay)

Ľudia nemajú panikáriť

K tomu, aby ľudia nepodliehali panike, vyzýva aj ministerstvo vnútra. Ľudí upokojuje, že v prípade, ak by hrozilo riziko, štát v predstihu zabezpečí všetky potrebné kroky na ochranu obyvateľstva. „Použitie jódovej profylaxie patrí medzi ochranné opatrenia v núdzovej situácii, ak nastala radiačná udalosť a došlo k úniku rádionuklidov do životného prostredia. Jódová profylaxia, teda jodid draselný sa užíva na ochranu pred naviazaním rádioaktívneho jódu na štítnu žľazu. Jodid draselný sa naviaže na štítnu žľazu, nasýti ju nerádioaktívnym jódom. Ak nastane vnútorná kontaminácia rádioaktívnym jódom a osoba užila jodid draselný, tak organizmus vylúči rádioaktívny jód telesnými tekutinami (močom) a nedôjde k poškodeniu štítnej žľazy,“ vysvetlili.

Trosky, zničené budovy a množstvo práce: Šokujúce zábery po bombardovaní Charkova! (Zdroj: FB / ДСНС України)

Úrad verejného zdravotníctva zasa informoval, že radiačná situácia na území Slovenskej republiky je aktuálne štandardná a zatiaľ neboli zaznamenané žiadne odchýlky od bežne meraných hodnôt. "Na akékoľvek zmeny a prítomnosť umelých rádionuklidov v ovzduší sme pripravení promptne reagovať. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky sústavne sleduje radiačnú situáciu na našom území a o zmenách a ďalšom postupe bude verejnosť bezodkladne informovať," uviedli.

Viac o téme: TabletyJódJadrová haváriaJodid draselnýVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu