Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Američania uvalili sankcie na slovenskú spoločnosť! Firma predáva počítačové vybavenie a softvér Rusom

(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Spojené štáty v stredu uvalili nové sankcie na stovky osôb a právnických subjektov, ktoré súvisia hlavne s ruskou vojnou proti Ukrajine. Namierené sú proti obchádzaniu predchádzajúcich západných sankcií, pričom takéhoto konania sa mala dopustiť aj slovenská firma.

archívne video

Štefanec v Európskom parlamente o obchádzani sankcií EÚ uvalených na Rusko (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Terčom najnovších sankcií aj slovenská spoločnosť Carovilli Trading s.r.o.. Podľa ministerstva financií USA táto firma nakupuje počítačové vybavenie a softvér a prepredáva ich spoločnostiam v Rusku. "Počas iba niekoľkých mesiacov v roku 2023 Carovilli poslala vyše 350 dodávok elektroniky, vrátane elektronických modulov, tlačených obvodov a mikroprocesorov" ruskej spoločnosti Compliga, ktorá je dodávateľom IT produktov a zariadení a elektroniky, uvádza americké ministerstvo financií.

Nové sankcie uvalili na stovky subjektov

"Ministerstvo financií sústavne varovalo, že spoločnosti budú čeliť významným dôsledkom za poskytovanie materiálnej podpory ruskej vojne a USA ich (sankcie) dnes uvaľujú na takmer 300 cieľov," uviedla vo vyhlásení šéfka rezortu Janet Yellenová.

Sankcie vyhlásené ministerstvom financií sa vzťahujú aj na 20 firiem so sídlom v Číne a v Hongkongu a taktiež zahŕňajú takmer 60 subjektov v Rusku, Azerbajdžane, Belgicku, Turecku či Spojených arabských emirátoch, ktoré sú vinné z toho, že Moskve umožňujú "získavať zúfalo potrebnú technológiu a vybavenie zo zahraničia".

Nové sankcie boli uvalené tiež na tri osoby v súvislosti so smrťou ruského opozičného vodcu Alexeja Navaľného, oznámilo americké ministerstvo zahraničia. Takmer 200 sankcionovaných subjektov uvádza ministerstvo financií, zatiaľ čo ministerstvo zahraničia ich označilo viac ako 80, píše Reuters.

Sankcie sú ďalej namierené napríklad proti spoločnostiam spojeným s ruským projektom na ťažbu zemného plynu a výrobu skvapalneného zemného plynu LNG 2 v Arktíde. Uvalené boli tiež na ruskú leteckú spoločnosť Pobeda, čo je nízkonákladová divízia Aeroflotu, uviedol Reuters s odvolaním sa na údaje z webu amerického ministerstva financií.

Viac o téme: USASankcieCarovilli Trading
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu