Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Matovičov návrh uspel! Vláda schválila sporný 500-eurový bonus pre seniorov

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Vláda má dnes na programe viacero bodov, o ktorých majú rokovať. Podľa ministra zdravotníctva je ešte skoro na to, aby hodnotili aktuálnu pandemickú situáciu, prehodnotia ju zrejme cez víkend. Matovičov bonus 500 eur pre očkovaných dôchodcov vláda schválila bez podpory ministrov SaS.

  • od štvrtka 25. novembra platí na Slovensku núdzový stav a zákaz vychádzania
  • od pondelka 29. novembra platí na pracoviskách OTP režim 
  • podľa IFP sa ekonomická aktivita po prvých dňoch lockdownu spomalila, znížila sa mobilita do obchodov a klesli aj tržby v pohostinstve
  • vláda dnes schválila 500-eurový bonus, ministri SaS hlasovali proti
  • pandemická situácia sa prehodnotí v piatok alebo v sobotu

VIDEO Richard Sulík na margo 500-eurového bonusu

Minister hospodárstva Sulík uviedol, že zavedením bonusu pre seniorov dehonestujeme vakcínu (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 15:45 Matovič opätovne kritizuje SaS za to, že presadzuje ponechanie otvorených škôl. "Kvôli tomu budú dlhšie zatvorené iné prevádzky," povedal Matovič. 

Aktualizované 15:33 Igor Matovič reaguje na kritiku Richarda Sulíka. Podľa neho Sulík nepochopil problematiku, lebo je diametrálny rozdiel v poukazoch, ktoré navrhoval Andrej Danko a tým, čo navrhuje on teraz. Matovič chce s praktickými riešeniami vyplácania poukážok počkať, kým budú definitívne schválené. "Verím, že ich budeme môcť vyplácať od marca," povedal s tým, že celý proces sa bude snažiť čo najviac urýchliť. 

Aktualizované 15:14 Podľa Klusa je reálna šanca, že sa omikron vyskytuje už aj u nás a preto nie je dôvod riešiť sprísnenie na hraniciach.

Podľa Klusa je reálna šanca, že sa omikron vyskytuje už aj u nás, preto nie je dôvod riešiť sprísnenie na hraniciach (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 15:12 Štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus hovorí, že možnosť sprísnenia kontrol na hraniciach riešili. Dôvodom nie je omikron, ale to, že ľudia sa vyhýbajú karanténe. Podľa neho nemá zmysel sprísňovanie podmienok na hraniciach ani štátna karanténa. Poukázal na to, že v Holandsku sa omikron šíril skôr ako v Južnej Afrike.

Aktualizované 15:02 Minister vnútra Roman Mikulec hovorí, že na hraniciach vykonávajú námatkové kontroly. "Momentálne aj požiadavka konzília odborníkov je, aby sme sa sústredili v rámci kontrol najmä na prevádzky a dodržiavanie opatrení na území Slovenskej republiky," skonštatoval Mikulec.

Konzílium odborníkov chce, aby sme sa sústredili najmä na kontroly dodržiavania opatrení, uviedol minister vnútra (Zdroj: Topky/Maarty)

Režim na hraniciach sa riadi schváleným semaforom, zmeny navrhuje minister zdravotníctva, vysvetlil minister. "Keď bude požiadavka na sprísnenie kontrol na hraniciach, tak ich sprísnime," povedal Mikulec. Upozornil však, že pri zmenách na hraniciach je potrebná koordinácia v rámci Európskej únie.

Ministerstvo vnútra dostalo dve prihlášky do výberového konania na policajného prezidenta. V stredu to potvrdil šéf rezortu. Jeho favoritom na funkciu je Štefan Hamran, ktorý v súčasnosti Policajný zbor vedie na základe dočasného poverenia.

Aktualizované 14:57 Situáciu okolo lockdownu prehodnotia v piatok alebo v sobotu

Situácia okolo tzv. lockdownu, ktorý na Slovensku platí od štvrtka (25. 11.), sa bude prehodnocovať v piatok (3. 12.), prípadne v sobotu (4. 12.). V stredu to po rokovaní vlády uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

AKTUÁLNE Matovičov návrh uspel!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Zopakoval tiež, že potrvá niekoľko týždňov, kým budú mať bližšie informácie k omikron variantu nového koronavírusu. Zmysel vidí v aktuálnom nariadení, že po príchode na Slovensko platí povinná karanténa pre všetky osoby, ktoré sa za posledných 14 dní vrátili z krajín južnej Afriky, Izraela, Hongkongu či Seychel.

Aktualizované 14:46 Bonus ako motiváciu Za ľudí podporí. "Budúci pondelok na koaličnej rade budeme presviedčať partnerov, aby boli pravidlá motivačné pre očkovaných," povedala Remišová.

Strana Za ľudí bonus pre seniorov podporí, Remišová uviedla, že očkovaní by mali byť v prípade opatrení zvýhodnení (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 14:39 Podľa Veroniky Remišovej je vo verejnom záujme, aby sa čo najviac ľudí v rizikovej vekovej kategórii dalo zaočkovať. "My v prvom rade navrhujeme pozitívnu motiváciu, čo sa týka opatrení, aby ľudia, ktorí boli zaočkovaní, boli zvýhodnení," povedala.

Aktualizované 14:33 Minister hospodárstva Richard Sulík uviedol, že 500-eurový bonus nepodporili z niekoľkých dôvodov. "Prvý a hlavný dôvod je, že takýmto krokom dehonestujeme a devalvujeme samotnú vakcínu. Ľudia by sa mali očkovať preto, lebo chcú prežiť, lebo nechcú skončiť v nemocnici, lebo nechcú zomrieť. Plne chápem, že časť ľudí to tak nevidí a majú strach z vakcíny. Pokiaľ im ten strach nedokážeme zobrať alebo im pomôcť prekonať odpor, tak v slobodnej spoločnosti takéto niečo musíme rešpektovať. Potom sa môžeme baviť o rôznych kompenzáciách a náhradách," povedal na úvod. 

AKTUÁLNE Matovičov návrh uspel!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 14:31 Finančnú odmenu vo výške 500 eur pre obyvateľov starších ako 60 rokov za očkovanie označil minister školstva za rozpočtovo nezodpovednú a populistickú. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády. "My by sme takýmto spôsobom nemali platiť za zdravie, mali by sme motivovať iným spôsobom," povedal. Myslí si, že to nie je správny krok, pretože do budúcna, keď bude potrebné motivovať ľudí, napríklad aj na štvrtú dávku, tak znovu budú musieť na to vynakladať finančné prostriedky. "Príde mi to naozaj nerozumné," uviedol.

Aktualizované 14:27 Regionálne úrady zavreli už výučbu v 11 okresoch. Gröhling očakáva, že v najbližších dňoch pribudne päť až sedem ďalších okresov. "Uvidíme, na akom čísle skončíme," povedal minister.

Regionálne úrady zavreli už výučbu v 11 okresoch, Gröhling očakáva, že v najbližších dňoch pribudnú ďalšie (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 14:10 Minister obrany Jaroslav Naď považuje 500-eurový bonus za dobrý nástroj

"Motivujete tú najohrozenejšiu skupinu ľudí, aby sa očkovali a zároveň podporujete tie oblasti spoločnosti, ktoré najviac trpia pandémiou," povedal Naď. V súvislosti s variantom omikron uviedol, že by bol prekvapený, keby nebol na Slovensku. Podľa neho je zbytočné rozširovať zoznam rizikových krajín. 

Minister obrany Jaroslav Naď považuje 500-eurový bonus za dobrý nástroj (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 13:45 V školách sa prezenčne vzdeláva 80 percent žiakov

Aktuálne sa v školách prezenčne vzdeláva 80 percent žiakov, dištančným spôsobom 20 percent školákov. V stredu o tom informoval po rokovaní vlády minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Ako poznamenal, momentálne regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) prerušili výučbu v školách v 11 okresoch, pribudnúť má päť až sedem ďalších.  

AKTUÁLNE Matovičov návrh uspel!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 13:08 matovič na sociálnej sieti Facebook uviedol, že ministri SaS nakoniec hlasovali proti. "Proti hlasovali jedine ministri SaS. Bohužiaľ, v parlamente sa proti pomoci dôchodcom a najviac dotknutým podnikateľom zrejme postaví aj celá opozícia... a návrh tým pádom neprejde. Uvidíme, pre koho je život dôchodcu cennejší ako trápnučké politikárčenie," napísal. 

AKTUÁLNE Matovičov návrh uspel!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/Igor Matovič)

Aktualizované 12:59 Vláda dnes na rokovaní schválila návrh ministra financií Igora Matoviča zaviesť 500-eurový poukaz pre seniorov nad 60 rokov ako odmenu za očkovanie proti COVIDU. "Ako nástroj motivácie na podporu očkovania osôb nad 60 rokov, ktoré v súvislosti s ochorením COVID-19 patria medzi rizikové skupiny, sa navrhuje poskytnúť im očkovací poukaz vo výške 500 Eur. Tento poukaz budú môcť dať aj inej fyzickej osobe, napr. na svojim deťom alebo vnúčatám," píše sa v materiáli. 

Aktualizované 10:46 Zoznam krajín, pri ktorých je pre omikron povinná karanténa, prestáva mať zmysel, dodal Klus. "Slovensko je v tejto situácii závislé od okolitých štátov. Na ich letiská prichádzajú občania z tzv. tretích krajín," podotkol. Treba podľa neho predísť zatváraniu hraníc, pretože to je škodlivé pre občanov aj jednotný trh Európskej únie.

Klus hovorí, že by sa malo vrátiť k trekovaniu mobilných telefónov ľudí, ktorí vracajú z problematických krajín. Efektívna by mohla byť aplikácia eKaranténa, rezort diplomacie má tiež aplikáciu Svetobežka. "Pravda je taká, že absolútne minimum občanov tieto aplikácie využíva," skonštatoval.

Aktualizované 10:45 Úplnému zatvoreniu hraníc treba predísť

Slovensko by malo prediskutovať sprísnenie kontrol na hraniciach a ich ochranu, uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. Tvrdí, že treba predísť úplnému zatvoreniu hraníc. Aj keď je omikron potvrdený minimálne v desiatich krajinách Európskej únie, nie je podľa Klusa dôvod na paniku. "Je dobré byť pripravený, lepšie ako byť prekvapený. Keďže je to v schengenskom priestore, naše šance realizovať akékoľvek zásadné zmeny sú dosť obmedzené," povedal štátny tajomník.

Aktualizované 10:20 Na ďalšie otázky minister financií reagoval podráždene. Novinári sa podľa neho na každý návrh pozerajú negatívne a vopred ho odsudzujú na neúspech. "Tak nerobme nič. Spravte si anketu, máte veštecké gule, zjavne viete, ako to bude," reagoval Matovič na margo toho, ako efektívne bude prijatie bonusu. "Strana SaS vyhodnotila, že to takto riešiť nechce, keď to tak vyhodnotíte vy a opozícia, som s tým zmierený," dodal.

Minister financií Matovič uviedol, že je lepšie investovať do očkovania seniorov teraz, než potom investovať miliardy do ich liečby (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 10:12 Matovič k 500-eurovému bonusu

Minister financií sa pred rokovaním vlády vyjadril na adresu 500-eurových poukazov emotívne, dnes ich predloží na vláde. Podľa neho je na ich schválenie hlasov dosť. "Dlhé mesiace sa nerobí nič pre zaočkovanosť najrizikovejšej skupiny ľudí. Vyhodnotili sme, že je lepšie teraz investovať do očkovania seniorov než potom investovať miliardy do ich liečby," povedal. SaS podľa neho návrh vetovať nebude, lebo pochopili, že to nemá zmysel. 

AKTUÁLNE Matovičov návrh uspel!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 10:08 Gröhling kritizuje plošné zatváranie škôl

Gröhling uviedol, že ho mrzí, že sa zatvárajú školy plošne. Upozornil na prípady, kedy hygienici zatvorili aj školy, kde nebol nikto nakazený. "Sme unikát, keď vyzývame na zatvorené školy," dodal. "Keď máme 70-percentnú pozitivitu, tak poďme riešiť dospelých. Ja stále hovorím, poďme riešiť problém. To však nie je zatvorenie škôl. Poďme riešiť očkovanie," povedal Gröhling. "Ja budem obhajovať každé jedno dieťa, aby mohlo chodiť do školy," dodal. O situácii písal aj na sociálnej sieti. 

Minister školstva Gröhling kritizuje plošné zatváranie škôl, upozornil, že hygienici zatvorili aj školy, kde nebol nikto nakazený (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 10:05 Minister školstva ocenil aktivitu bardejovských študentov, ktorí zorganizovali očkovanie. "Cieľom nie je, aby sme nechodili do školy. To pandémiu nevyrieši, cieľom je, aby sme sa dali zaočkovať," uviedol Branislav Gröhling. "Príde mi veľmi zvláštne, keď študenti vyzývajú na to, že nemajú chodiť do školy," hovorí o plánovanom prosteste študentov minister školstva. 

AKTUÁLNE Matovičov návrh uspel!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 9:59 "Je to krátka doba na to, aby sme urobili nejaké závery a niečo hodnotili. Musím vidieť trendy. V nemocniciach je o niečo menej ľudí, ale musíme vidieť trendy," uviedol na adresu možného uvoľňovania opatrení Lengvarský. Vláda by mala zhodnotiť situáciu po 10 dňoch.

Minister zdravotníctva je za akýkoľvek spôsob podpory očkovanie, na zhodnotenie pandemickej situácie je priskoro (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 9:58 Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v súvislosti s Matovičovým návrhom 500-eurového bonusu povedal, že on je za akýkoľvek spôsob, ktorý by mohol pomôcť ľuďom k očkovaniu.

Aktualizované 9:53 Oddnes (1. decembra) sa končí pandemická PN a kvôli variantu omikron sa zavádza aj povinná karanténa pre všetkých, ktorí prichádzajú z najviac postihhnutých krajín.

AKTUÁLNE Matovičov návrh uspel!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Vláda prerokuje viacero bodov

Ministerstvo dopravy by mohlo tvoriť schémy štátnej pomoci a pomoci "de minimis" pre subjekty podnikajúce v cestovnom ruchu do 31. decembra 2022. Rezort dopravy predkladá kabinetu aj návrh novely zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve. K obidvom právnym úpravám vláda navrhuje, aby ich parlament prerokovala v skrátenom legislatívnom konaní.

Limit verejných výdavkov schválený NR SR by sa mal premietnuť už do procesu zostavovania rozpočtu verejnej správy pre rok 2023 a následne aj do jeho úprav. Vyplýva to z návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách, ktorý kabinetu predkladá ministerstvo financií. Právna norma nadväzuje na novelu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorá už dlhšie čaká na schválenie v parlamente.

Ministerstvo školstva chce skvalitniť prideľovanie normatívnych finančných príspevkov zriaďovateľom škôl a školských zariadení určených na financovanie osobných nákladov a prevádzkových nákladov. Docieliť to chce prostredníctvom návrhu nariadenia vlády, ktorým sa ustanovujú podrobnosti rozpisu finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu pre školy a školské zariadenia. Materiál by mala v stredu schváliť vláda.

Viac o téme: VládaOčkovanieBonus500 eurIgor MatovičKoronavírusVladimír LengvarskýRichrad Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu