Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Iniciatíva Veda pomáha odsúdila PROTESTY pred domami odborníkov: Je to hanebné! Rozhodnutia sú na politikoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Iniciatíva slovenských vedcov a odborníkov Veda pomáha - COVID-19 odsúdila protesty proti vedcom, lekárom a odborníkom v mieste ich bydliska a verbálne vyhrážky voči nim. Informoval o tom Richard Kollár.

Platforma označila tieto prejavy ako "agresívne". Takéto správanie považuje za "hanebný útok na ľudí, ktorí si v dnešnej situácii zaslúžia vďaku a úctu".

VIDEO Nová vyhláška platí od pondelka, režim je takmer rovnaký, v praxi sa ku COVID semaforu nevrátime

Nová vyhláška platí od pondelka, režim je takmer rovnaký, v praxi sa ku COVID semaforu nevrátime (Zdroj: Topky, ÚVZ SR)


Protesty pred domami odborníkov: Tvrdý odkaz polície! TOTO tolerovať nebudeme, agresívne ataky sú neprípustné


Zastrašovanie odsudzujeme

Podľa iniciatívy môže takéto správanie viesť k stupňovaniu napätia v spoločnosti. "Odsudzujeme akékoľvek formy zastrašovania a prejavy násilia smerujúce k vedcom a odborníkom a vyzývame políciu a ďalšie kompetentné orgány verejnej moci, aby neadekvátne prejavy hrubosti potlačili už v zárodkoch, lebo nečinnosť môže viesť k ešte agresívnejším prejavom," uviedol Kollár.

Iniciatíva Veda pomáha odsúdila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk)

Taktiež pripomenul, že vedci a odborníci na Slovensku majú len poradnú rolu a akékoľvek rozhodnutia či nariadenia sú v rukách politikov.

Protesty pred domami odborníkov

Protesty pred domami popredných lekárov a vedcov, ktorí podporujú očkovanie, vyvolali rôzne názory. Na odporcov očkovania sa z viacerých strán valila vlna kritiky. K celej situácii sa už vyjadrila aj polícia. Odporcovia vakcinácie mali potýčky so susedmi, ktorým takýto štýl komunikácie prekážal. Spôsob, ktorý sa rozhodli využiť, však kritizovali viaceré inštitúcie a politici. 

Na políciu sa mala obrátiť napríklad pediatrička Elena Prokopová či infektológ Vladimír Krčméry. Pre odporcov očkovania majú jasnú správu – takéto konanie tolerovať nebudú. „Silu dezinformácií nemožno podceňovať. Skupina tzv. "antivaxerov" síce nie je veľká, ale o to hlučnejšia. Na jednej strane chápeme únavu niektorých občanov z pandémie ako takej, čelíme jej však všetci spolu. Nielen Slovensko, ale aj ostatné európske štáty majú, alebo postupne zavádzajú opatrenia v boji proti delta variantu, ktorý sa nebezpečne šíri v susedných krajinách. V tejto situácii sú agresívne ataky na odborníkov a lekárov absolútne neprípustné,“ upozornili policajti.

Minulý týždeň čakala viacerých slovenských lekárov a vedcov nepríjemná návšteva. Za to, že podporujú vakcíny proti koronavírusu, sa pod oknami ich domovov zhromaždili odporcovia očkovania. Tam ich chceli svojimi výhradami konfrontovať a točiť si to na video. Ale nepochodili. Vladimír Krčméry, Elena Prokopová a Pavol Jarčuška im totiž alebo neotvorili, alebo neboli doma.

Viac o téme: ProtestyVedciKoronavírusRichard Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu