Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ako vznikol KORONAVÍRUS? Vyšetrovanie stagnuje: Vznikli dva tábory! Číne hrozí medzinárodná izolácia

Americké rozviedkové agentúry stále nemajú jasno o pôvode pandémie. Zobraziť galériu (4)
Americké rozviedkové agentúry stále nemajú jasno o pôvode pandémie. (Zdroj: SITA/AP/Li Xueren/Xinhua, Susan Walsh, Getty Images)

WASHINHTON - Americké rozviedkové agentúry stále nemajú jasno o pôvode pandémie. Na základe posledných spravodajských správ vysokí predstavitelia americkej administratívy považujú domnienku, že koronavírus unikol z laboratória v čínskom Wu-chane, za rovnako pravdepodobnú, ako hypotézu prenosu prírodnej nákazy zo zvieraťa na človeka, uviedla stanica CNN.

Americký prezident Joe Biden si vyžiadal od rozviedok na konci mája doplňujúcu správu o začiatku pandémii. Dostať by ju mal do 90 dní. Podľa CNN je medzi Demokratmi badateľná zmena postoja. Ešte pred rokom domnienky, že koronavírus unikol nedopatrením z laboratória vo Wu-chane, verejne bagatelizovali.

Vznikli dva tábory, dôkazov je málo

Od konca mája, kedy Biden zažiadal spravodajské služby o doplňujúcu správu, sa zmenilo veľmi málo. Komunita rozviedok je stále rozdelená medzi zástancov tézy o úniku z laboratória a podporovateľov domnienky, že pandémia začala medzidruhovým prenosom zo zvieraťa na človeka. Rozviedky doteraz získali príliš málo poznatkov pre to, aby mohlo prevážiť jedno z tvrdení.

Ako vznikol KORONAVÍRUS? Vyšetrovanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

Väčšina vedcov sa domnieva, že koronavírus sa vyvinul u netopierov, ale ako sa preniesol na človeka, či to bolo prostredníctvom nejakého ďalšieho zvieraťa, alebo nejakým iným spôsobom, zatiaľ nie je jasné. Americká administratíva prostredníctvom diplomatických kanálov tlačí na Čínu, aby umožnila medzinárodnej vyšetrovacej komisii prístup ku všetkým údajom, ktorými disponuje.

Číne hrozí medzinárodná izolácia

Bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan uviedol, že Číne hrozí medzinárodná izolácia, ak neposkytne potrebné dôkazy. Podľa zdrojov CNN Sullivan a ďalší vysokí predstavitelia administratívy považujú tézu o laboratórnom pôvode koronavírusu za rovnako vierohodnú ako tú o prírodnom pôvode.

Ako vznikol KORONAVÍRUS? Vyšetrovanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Ng Han Guan)

Chýba prístup k dátam

Čína ale odmieta, že by s medzinárodným spoločenstvom nespolupracovala. Poukazuje pri tom na misiu pod záštitou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá krajinu navštívila na začiatku roka. Misia však uviedla, že pôvod epidémie sa jej nepodarilo nájsť okrem iného kvôli tomu, že nemala prístup ku všetkým potrebným dátam.

Peking tiež tvrdí, že Washington sa snaží otázku pôvodu epidémie politizovať. K transparentnosti vyzval Čínu tento týždeň aj šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podľa neho bolo predčasné vylúčiť možnú spojitosť medzi pandémiou COVIDU a únikom vírusu z laboratória.

Viac o téme: PandémiaPôvodVedciUSAKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu