Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prezidentka ocenila prácu vedcov: Sme posadnutí potrebou mať názor, žiada sa mi povedať prepáčte!

Prezidentka Zuzana Čaputová sa poďakovala vedcom a vyzdvihla ich prácu aj počas pandémie Zobraziť galériu (7)
Prezidentka Zuzana Čaputová sa poďakovala vedcom a vyzdvihla ich prácu aj počas pandémie (Zdroj: Reprofoto Facebook/ESET Science Awards)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa poďakovala vedcom a vyzdvihla ich prácu aj počas pandémie. Ospravedlnila sa im za útoky, ktorým v poslednom období čelili. Hlava štátu verí, že za tým poväčšine nie je nenávisť, ale len strach z neznámeho a frustrácia.

Uviedla to počas sobotňajšieho odovzdávania ocenení ESET Science Award. Zároveň zablahoželala všetkým laureátom ocenenia. "Za vedeckou prácou sú vždy konkrétni ľudia – vedkyne a vedci, ktorí nám dali vakcíny, umožnili pochopiť, ako sa čo najúčinnejšie chrániť, ale pomáhali aj zvládnuť naše strachy, prekonať obavy, či prísť s novými riešeniami nielen v oblasti medicíny, digitalizácie a zelených technológií, ale aj v mnohých ďalších oblastiach základného či aplikovaného výskumu," uviedla prezidentka a poďakovala sa vedcom, študentom vedy i všetkým, ktorí vytvárajú priaznivé prostredie pre vedu a jej fungovanie.

Prezidentka ocenila prácu vedcov:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto Facebook/ESET Science Awards)

Poukázala aj na "nežiadúce javy" v súčasnosti, ako je spochybňovanie vedeckého poznania, či klesajúca pokora a úcta k vzdelanosti. "Čím menšia znalosť v danej oblasti, o to väčšia odvaha ku kritike. Sme posadnutí potrebou mať názor, a to aj vtedy, ak mu nepredchádza poznanie," skonštatovala.

Prezidentka ocenila prácu vedcov:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto Facebook/ESET Science Awards)

Skonštatovala, že miesto obhajovania zvolených postupov, musia vedci opakovane vysvetľovať základné vedecké fakty a znalosti, hoci je to často podľa jej slov márna snaha. "Veľmi si preto vážim, že svoju pomocnú ruku nesťahujete, ani keď niektorí ľudia iracionálne a bolestivo útočia na vás či vašich blízkych. Verím, že pri väčšine je to skôr strach z neznámeho a frustrácia, než skutočná nenávisť, ktorá ich ženie k činom – často vo virtuálnom priestore – ktoré však ubližujú rovnako reálne, ako tie naživo. Žiada sa mi povedať: prepáčte," prihovorila sa vedcom.

Zároveň apelovala na častejšie nastavovanie zrkadla spoločnosti tým, s akou úctou, uznaním, hovoríme o špičkovej vedeckej práci. "Musíme odolať pokušeniu zľahčovať, prekrúcať či dezinterpretovať výsledky vedeckej práce len preto, že vyvracajú naše dojmy či predpoklady. Ale vedu a vás, vedeckú komunitu, musíme aj aktívne brániť, ak útoky prekračujú únosnú mieru," zdôraznila.

Prezidentka ocenila prácu vedcov:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto Facebook/ESET Science Awards)

Vedu označila za jeden z fundamentov, na ktorom stojí dnešný svet. Prioritou by preto podľa nej malo byť rozvíjať slobodné a tvorivé akademické, ekonomické aj spoločenské prostredie, ktoré bude atraktívne pre domáce aj medzinárodné vedecké kapacity, žičlivé vzdelaniu, intelektualizmu, teoretickému aj aplikovanému výskumu a udržateľným technológiám. "Všetci chceme, aby Slovensko bolo úspešné, vynaliezavé, odolné a sebavedomé. Táto dôležitá cena je bez pochýb jedným z dobrých spôsobov, ako sa k tomuto spoločnému cieľu posunúť opäť o niečo bližšie," povedala.

Reforma vednej politiky je kľúčová, tvrdí premiér

Reforma vednej a inovačnej politiky je kľúčová pre úspešnú budúcnosť krajiny. Jej cieľom nebude určovať, kto má čo skúmať, ale dať vedcom priestor na pýtanie sa základných vedeckých otázok o fungovaní sveta. Vďaka špičkovým vedcom máme šancu Slovensko po rokoch stagnácie a pandémie dostať do formy. Skonštatoval to premiér Eduard Heger (OĽANO) na sobotňajšom odovzdávaní ocenení ESET Science Award. Vyhlásil tiež, že na našich vedcov je hrdý.

Prezidentka ocenila prácu vedcov:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto Facebook/ESET Science Awards)

"Úlohou mojej vlády je dostať Slovensko do formy a aj v náročnom období zlepšovať kvalitu života pre všetkých občanov. Reforma vednej politiky je kľúčová pre úspešnú budúcnosť celej krajiny. Verím, že v tejto snahe uspejeme," uviedol premiér a pozval vedcov k spolupráci.

Prezidentka ocenila prácu vedcov:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto Facebook/ESET Science Awards)

Zdôraznil, že Slovensko má okrem bohatého kultúrneho dedičstva aj špičkové osobnosti v oblasti vedy. Práve to označil za nevyhnutné pre úspech v 21. storočí. "Vďaka vám máme šancu Slovensko dostať po rokoch stagnácie a najväčšej pandémie za posledných sto rokov opäť do formy," adresoval vedcom.

Kľúčovým princípom reformy vednej a inovačnej politiky bude podľa jeho slov spolupráca. Priznal, že vníma istú opodstatnenú skepsu voči úlohe politikov a úradníkov pri podpore vedy a výskumu. Preto deklaroval, že cieľom reformy nie je určovať, kto má čo skúmať. "Chceme našim vedcom, od najmenších bádateľov v materských školách až po dnešných laureátov, vytvárať priestor na pýtanie sa zásadných vedeckých otázok o fungovaní vesmíru a sveta, ale aj o našom mieste v ňom," prisľúbil.

Prezidentka ocenila prácu vedcov:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto Facebook/ESET Science Awards)

Práve s tým sa podľa neho spája ďalší cieľ reformy - dať vedcom prostriedky na hľadanie odpovedí. "A to bez zbytočných byrokratických cvičení a zväzujúcich podmienok," dodal s tým, že podpora špičkovej vedy a výskumu je jedným so základných pilierov plánu obnovy a odolnosti.

Viac o téme: OceneniePrácaPrezidentkaVedciZuzana ČaputováEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu