Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNE Prezidentka vymenovala novú vládu: VIDEO Jedno ministerstvo je stále v hre

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes oficiálne vymenuje novú vládu. Nie však celú. Zdá sa, že jedinou prekážkou je budúci minister práce. Prezidentka sa s ním stretla včera, no vymenovanie prebehne bez neho.

Igor Matovič podal demisiu v utorok a novým premiérom sa stal Eduard Heger. Ten sa ešte v ten istý deň stretol s prezidentkou a predložil jej zoznam (staro)nových mien. Vládu však zatiaľ prezidentka vymenuje bez ministra práce, ktorým sa mal stať Jozef Hlinka, prezidentka sa s ním stretla včera. 


Je to oficiálne! Igor Matovič podal DEMISIU a prosí o odpustenie: Premiérom sa stal Eduard Heger


VIDEO Prejav prezidentky Čaputovej

Silný ODKAZ prezidentky Čaputovej: Nezhody z minulosti musí nahradiť spolupráca (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

VIDEO Prejav nového premiéra Eduarda Hegera

Nový premiér Eduard Heger verí, že bude viesť stabilnú vládu, v ktorej bude súdržnosť a dôvera (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Aktualizované 13:19 Premiér Eduard Heger symbolicky uvítal nového ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. 

MIMORIADNE Prezidentka vymenovala novú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Vladimír Lengvarský
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 13:15 Vymenovanie vlády Eduarda Hegera nie je koncom sebareflexie, ale práve jej začiatok, vyhlásil minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Vládna koalícia si do ďalšieho pôsobenia podľa ministra berie so sebou bremeno v podobe naštrbenej dôvery občanov z predchádzajúceho obdobia. "Dôveru nezískame späť automaticky dnešným dňom, ale len tak, že budeme vládnuť inak ako doteraz a robiť to, čo zlepší život na Slovensku," skonštatoval Korčok. 

Aktualizované 11:40 Meno ministra práce bude známe do týždňa

Sme rodina naďalej prehodnocuje nomináciu na post ministra práce, ktorý zatiaľ ani po rekonštrukcii vlády obsadený nie je. Exminister práce Milan Krajniak si myslí, že budúci týždeň by už mohli mať meno nominanta, nateraz nechcel žiadne konkrétnosti povedať. Dodal, že budúci týždeň zasadne zrejme aj ich predsedníctvo a klub.

VIDEO Slovensko má novú vládu

Toto sú (staro)noví ministri vo vláde Eduarda Hegera (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Hovoriť o menách je predčasné, my sa ešte poradíme. Pravdepodobne v utorok (6. 4.) budeme mať naše predsedníctvo a klub, kde sa dohodneme na ďalšom postupe," povedal. Pripustil aj možnosť, že by si hnutie Sme rodina vymenilo jedno ministerstvo s inou koaličnou stranou. Všetko však závisí od dohody. Krajniak nevie o výhradách prezidentky voči ich poslancovi Jozefovi Hlinkovi, o ktorom sa hovorilo ako o možnom ministrovi.

Aktualizované 11:31 Prečítajte si celý prejav prezidentky Čaputovej. 

Aktualizované 10:52 Vládny kabinet má podľa nového premiéra odhodlanie a túžbu spraviť zo Slovenska krajinu, kde budú všetci radi žiť. "Táto cesta začala takto pred rokom a my sme sa odvtedy veľa naučili a aj sme sa veľa poučili z chýb," deklaroval Heger s tým, že očista a obnova krajiny pokračuje.

MIMORIADNE Prezidentka vymenovala novú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Slovensko je podľa predsedu vlády krajina, ktorá v histórii zažila, že má na to byť úspešnou. "Toto je náš cieľ. Dostali sme od občanov SR silný mandát. Máme k tomu aj silný plán, a to nielen programové vyhlásenie vlády, ale aj plán obnovy, ktorý je cestovnou mapou k tomu, aby sme zo Slovenska takúto krajinu spravili," skonštatoval.

VIDEO Vymenovanie vlády

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú vládu, minister práce zatiaľ chýba (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Aktualizované 10:42 Musíte obnoviť Slovensko i dôveru občanov

Dôležitou vlastnosťou pre budúce obdobie je empatia a kľúčovým slovom, ktoré bude podľa prezidentky sprevádzať mandát nového premiéra je obnova. "Obnova Slovenska po pandémii a obnova dôvery občanov. Veľmi vám, a všetkým občanom želám, aby ste zvládli svoje  zodpovednosti a najbližšie tri roky viedli republiku tak, ako to od vás ústava vyžaduje a verejnosť očakáva," dodal. 

Aktualizované 10:33 Najväčšia ťarcha je na vás, pán premiér

"To, že sa vám po štyroch týždňoch rokovaní podarilo uzavrieť dohodu, je len začiatkom cesty. Skutočným naplnením úspechu vašej štvordohody bude to, ak táto vláda bude pokračovať v krokoch, ktoré pomôžu krajine a jej občanom," skonštatovala prezidentka. 

MIMORIADNE Prezidentka vymenovala novú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Staronových členov vlády vyzvala, aby boli obrazy nezhôd z minulosti postupne prekryté novým obrazom spolupráce, rešpektu a pokoja. "V tomto smere verejnosť veľa očakáva predovšetkým od vás, vážený pán premiér. Nepochybujem, že aj vy sám ste si toho vedomý. Sám najlepšie viete, že právomoci premiéra a jeho zodpovednosť sú neprenosné a teda, že najväčšia ťarcha je na vás," povedala. 

Aktualizované 10:30 Vládu podporilo 91 poslancov. "K zmenám na vládnych postoch, vrátane toho najdôležitejšieho, dnes dochádza na základe politickej dohody štyroch koaličných strán. Dohodu na podpore vlády Eduarda Hegera svojím podpisom potvrdilo 91 poslancov Národnej rady Slovenskej republiky a v tejto situácii som nevidela priestor pre iný postoj, ktorý by stál proti dohode ústavnej väčšiny poslancov," povedala prezidentka. 

MIMORIADNE Prezidentka vymenovala novú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Aktualizované 10:22 Prezidentka vystúpila s prejavom po vymenovaní vlády. "Pri rovnakej príležitosti a v takmer rovnakej zostave sme tu stáli pred rokom. Bol to rok dôležitých skúseností. Nebudem sa však vracať do minulosti, mali sme pomerne otvorený vzťah a moje postoje ste pri mnohých príležitostiach už počuli," povedala na úvod. 

Sme rodina prehodnocuje svoju nomináciu

Hnutie Sme rodina ešte prehodnocuje svoju personálnu nomináciu na post šéfa ministerstva práce. K rekonštrukcii kabinetu dochádza po vládnej kríze, ktorú vyvolal nákup vakcíny Sputnik V. Napätie bolo v koalícii dlhodobo.

Matovič sa rozlúčil a žiadal o odpustenie

Igor Matovič sa po demisii rozlúčil s funkciou premiéra v utorok krátkou rečou a v stredu aj príhovorom. Zhodnotil v ňom, že Slovensko počas jeho pôsobenia prežilo najťažší rok od druhej svetovej vojny. Zároveň vyjadril presvedčenie, že "sme za vrcholom a bude už len a len lepšie".

Matovič sa posledným videom rozlúčil s postom premiéra, Slovákov prosí o šírenie dobra (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

Občanov poprosil Matovič "o prežívanie dennodennej radosti a dobra" a ich rozdávanie. "Lebo len tak sa vieme z toho ťažkého obdobia dostať," povedal vo videu. Skonštatoval, že uplynulé obdobie nebolo ľahké pre občanov ani pre neho. Zdôraznil, že celý čas mal len jediný cieľ - "chrániť životy a zdravie".

Hegerov kabinet

Heger pôsobil v Matovičovej vláde na poste ministra financií, jeho miesto by mal zaujať bývalý premiér. Ďalšie zmeny majú nastať na postoch ministra zdravotníctva, kde by mal Mareka Krajčího vystriedať Vladimír Lengvarský. Nástupca odídeného ministra práce Milana Krajniaka zatiaľ nie je známy, hovorilo sa o poslancovi Jozefovi Hlinkovi.

MIMORIADNE Prezidentka vymenovala novú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel, Maarty, SITA/Alexandra Čunderlíková)

Ostatné miesta vo vládnom kabinete by mali byť obsadené rovnako.

Ministerstvo vnútra - Roman Mikulec (OĽaNO)
Ministerstvo obrany - Jaroslav Naď (OĽaNO)
Ministerstvo pôdohospodárstva - Ján Mičovský (OĽaNO)
Ministerstvo životného prostredia - Ján Budaj
Ministerstvo kultúry - Natália Milanová (všetci OĽANO)

Ministerstvo dopravy a výstavby - Andrej Doležal (nominant Sme rodina)
Podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie - Štefan Holý (Sme rodina)

Ministerstvo školstva - Branislav Gröhling (SaS)
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí - Ivan Korčok (nominant SaS)
Ministerstvo hospodárstva (a vicepremiér) - Richard Sulík (SaS)

Ministerstvo spravodlivosti - Mária Kolíková (Za ľudí)
Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (a vicepremiérka) - Veronika Remišová (Za ľudí), ktorá bude zároveň vicepremiérkou vlády.

Viac o téme: Zuzana ČaputováEduard HegerVymenovanie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu