Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VLÁDNA KRÍZA Ďalší konflikt? Matovič nemusí byť jediný problém: SaS sa bráni, Remišová nás podrazila

Ministri odchádzajú po rokovaní vlády Zobraziť galériu (7)
Ministri odchádzajú po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Zdá sa, že Richard Sulík už stratil trpezlivosť a dodržal to, čo sľúbil. Ultimátum vypršalo, všetci ministri za SaS podali demisiu a Sulík pozastavil účasť v koalícii. Hnutie OĽaNO obvinilo liberálov, že povalili ďalšiu vládu a čoraz viac sa hovorí o trojkoalícii. Tú však nakoniec vylúčila najmenšia strana Za ľudí.


MIMORIADNE Padli ďalší ministri: SaS pozastavila účasť v koalícii! Vzdáme sa rezortu, ale Matovič musí odísť


VIDEO Heger dúfa, že krízu vyriešia už cez víkend

Heger k vládnej kríze: Rozhodnúť majú víkendové koaličné rokovania (Zdroj: Topky/Maarty)

Dnešný ONLINE sa skončil. Ďakujeme, že ste ho sledovali s nami. S novinkami sa vám prihlásime zajtra.

16:30 Nejasnosti okolo listu poslancov OĽaNO

Slovenská národná strana vyjadrila presvedčenie, že list poslaneckého klubu OĽaNO, v ktorom údajne 15 poslanci zvažujú odchod z koalície, ak Matovič nebude premiérom, je verejným podvodom Igora Matoviča a napísal ho on sám. "Ani šéf poslaneckého klubu, pán Šipoš, ani ďalší poslanci z OĽaNO o tom nevedeli," píše sa v stanovisku SNS.

Pravosť listu však potvrdil pre TA3 poslanec OĽaNO Ján Herák, ktorý hovorí, že v hnutí panuje napätie. "Z listu je evidentne zrejmé, že je to iniciatíva poslancov z klubu OĽaNO. Je to ale veľmi interná záležitosť, ktorú sme ešte ani neprediskutovali v rámci nášho klubu..." Dodal, že plne stojí za premiérom Igorom Matovičom. Vydieraní na jeho adresu je viac než dosť. Podľa Heráka by bolo teraz absolútne nevhodné, aby Matovič podal demisiu počas pandémie.

Ján Herák
Zobraziť galériu (7)
Ján Herák  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:06 Rozpadne sa klub OĽaNO?

V prípade, že Igor Matovič nebude premiérom, viacerí poslanci jeho hnutia OĽaNO zvažujú odchod z poslaneckého klubu hnutia. Informuje o tom TA3. Matovičových poslancov, ktorí zvažujú tento krok, môže byť okolo 15.

13:06 Remišová nepovedala, či by za nového premiéra prijali Hegera. Označila ho však za konsenzuálneho človeka, ktorý vnáša do rokovaní pokoj a rozvahu. Práve to podľa nej Slovensko v tejto situácii potrebuje.

Remišová v súvislosti s rokovaniami v koalícii pripomenula, že OĽaNO už vyjadrilo vôľu rokovať ďalej o štvorkoalícii a čakajú pozvánku k spoločnému rokovaciemu stolu. Zdôraznila, že strana Za ľudí sa nenechá od SaS do ničoho tlačiť. "Akékoľvek slová o zrade neprimerane škodia ďalšej spolupráci," reagovala na vyjadrenia Sulíka, že SaS by Za ľudí nikdy nezradila tým, že by ich nechala mimo koalície.

12:55 Ak nebude mať nový premiér podporu v parlamente, hrozia viaceré scenáre

Remišová skonštatovala, že pri demisii premiéra už bude musieť byť známy jeho náhradník aj tím v novej vláde. Upozornila, že bude musieť získať podporu v parlamente, a ak rokovania stroskotajú, hrozia viaceré scenáre. Napríklad menšinová vláda Sme rodina a OĽaNO. Na vyslovenie nedôvery premiérovi v parlamente by podľa nej aj v takomto prípade boli potrebné hlasy ĽSNS.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar,)

"Nikdy som s fašistami nehlasovala a takýto krok by som považovala za legitimizáciu fašistov tým, že by sme im dávali do rúk moc a urobili z nich jazýček na váhach," podotkla. Podobne by to podľa nej bolo aj pri úradníckej vláde. "Ak ide všetkým o záujem Slovenska a záujem krajiny, mali by si uvedomiť urgenciu tejto situácie a sadnúť si naspäť za rokovací stôl," podčiarkla.

12:52 Dodala, že strana Za ľudí svoje ďalšie kroky oznámi v pondelok. Naďalej preferuje štvorkoalíciu, odmieta predčasné voľby.

12:50 Cieľom rokovaní o riešení koaličnej krízy je ukončiť ich tak, aby bolo známe, kto povedie novú vládu, aký tím v nej bude, uviedla na tlačovke Remišová. Premiér Matovič podľa nej demisiu podá, keď bude toto vyriešené. Dodala, že rokovania aktuálne stoja na sporoch Matoviča a šéfa SaS Richarda Sulíka o miesta vo vláde. Deklarovala, že Za ľudí sú pripravení byť mediátorom v tomto spore.

12:41 Remišová nás podrazila

"My v SaS-ke vnímame, že nás Veronika Remišová podrazila," povedal diskusnej relácii TA3 bratislavský župan za SaS Juraj Droba. "Možno to neurobila úmyselne, boli nejaké dohody a Veronika potom pripustila trojkoalíciu a nechala SaS-ku visieť vo vzduchu." Jej kroky vnimali ako neférové a nekorektné voči SaS.

VLÁDNA KRÍZA Ďalší konflikt?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

12:03 Vytúžený cieľ do konca víkendu?

"Na to, aby prebehla dohoda, je potrebné si povedať, kto je schopný a ochotný čo pustiť, potom nastaviť novú zostavu a tú priniesť pani prezidentke," skonštatoval. Chce k tomu pristúpiť dôstojne. "Do konca víkendu by bol ten vytúžený cieľ," uviedol v súvislosti s koaličnými rokovaniami.

12:02 Demisie oslabujú chod štátu

Podávaním demisií sa podľa Hegera oslabuje chod štátu. Aby mohlo dôjsť k dohode, treba podľa neho urobiť ústupky a priniesť novú "zostavu" prezidentke Čaputovej. "Nepovažujem za múdre postupne teraz dávať demisie, pretože tým oslabujeme chod štátu," odpovedal Heger na otázku, či je možné že premiér Matovič podá demisiu. Nepokladá za múdre, aby bol jeden minister "trojministrom".

11:57 Korčoka mrzí, že odchádza

Korčoka mrzí, že diplomaciu mohol viesť iba rok. "Taká je politika. Každý kto bol u mňa v kancelárii, videl, že na mojom stole sa papiere nikdy nekopili. Kolegovia hovorili, že môj stôl vždy vyzerá ako keby som bol na odchode. Stalo sa," napísal na sociálnej sieti. 

VLÁDNA KRÍZA Ďalší konflikt?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Ivan Korčok)

11:15 Heger dúfa, že koaličnú krízu vyriešia do konca víkendu, cez víkend majú prebiehať kľúčové rokovania. Nikomu podľa jeho slov nezabuchli dvere. Podľa neho sa treba v koalícii dohodnúť a novú zostavu vlády priniesť prezidentke Čaputovej.

VIDEO Sulík pozastavil účasť SaS v koalícii, kríza rovná sa Igor Matovič, uviedol Sulík

SaS nie je dočasne súčasťou koalície, za krízu môže podľa Sulíka premiér Matovič (Zdroj: Topky/Maarty)

11:00 Heger nevylúčil, že bude novým premiérom. "Ak budem postavený pred túto otázku, postavím sa jej čelom," povedal v relácii Na hrane TV Joj.

10:45 Momentálne chýba vo vláde šesť ministrov. Minister dopravy Andrej Doležal dočasne vedie rezort práce a rezort hospodárstva, minister financií Eduard Heger dočasne vedie takisto tri rezorty - okrem svojho aj rezort zdravotníctva a rezort školstva. Minister obrany Jaroslav Naď prevzdal rezort diplomacie a ministerka investícií Veronika Remišová dočasne vedie rezort spravodlivosti.

VLÁDNA KRÍZA Ďalší konflikt?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Topky/Vlado Anjel)

10:30 Eduard Heger uviedol, že najprv sa musia dohodnúť na rekonštrukcii a na menách nových šéfov jednotlivých ministerstiev, tak sa môžeme baviť o demisii premiéra Matoviča, ktorú podľa neho fakticky podal v nedeľu. Či bude novým premiérom, to neobjasnil. 

10:15 Napriek tomu, že sa čoraz viac skloňuje trojkoalícia, o ktorej hovorí najmä OĽaNO, Sulíka by takýto krok zo strany Za ľudí mrzel a považoval by ho za zradu, no Remišová uviedla, že aj naďalej trvajú na štvorkoalícii. Situácia sa musí vyriešiť do pondelka, inak nemá zmysel ostať v rozpadávajúcej sa vláde.

9:45 Podľa Remišovej štvorkoalícia stojí a padá na šéfovi SaS Richardovi Sulíkovi a premiérovi Igorovi Matovičovi.

SaS pozastavila účasť v koalícii

Richard Sulík včera po demisiách všetkých ministrov za SaS oznámil, že pozastavujú účasť v koalícii. "Sme opäť v bode nula. Preto dnešným dňom pozastavujeme našu účasť v koalícii a to tak dlho, kým Igor Matovič nepodá demisiu tak, ako sľúbil, že ju podá," povedal Sulík. Šéf liberálov uviedol, že je ochotný vzdať sa ministerstva hospodárstva v prospech OĽaNO, ale len v tom prípade, ak Matovič odíde z vlády úplne. 

VIDEO Nikto nechce návrat mafie, uviedol Heger

Nikto nechce, aby sa vrátila mafia: Heger hovorí, že teraz ide o najkľúčovejšie rozhodnutia (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kríza = Igor Matovič

SaS nesúhlasí s tým, aby sa presunul na novovytvorený post vicepremiéra pre boj s korupciou. Hnutie OĽaNO pár minút pred vyhlásením Sulíka poslalo stanovisko, v ktorom uviedli, že so sklamaním konštatujú, že Sulík sa rozhodol "povaliť ďalšiu demokratickú vládu. "Uprednostniť vlastnú ministerskú stoličku pred budúcnosťou krajiny je poľutovaniahodné. Teraz je na zodpovednosti nás, zostávajúcich koaličných strán, aby sme spoločnými silami snahe rozbiť vládu zabránili, tento útok ustáli, našli dohodu a vyviedli krajinu z politickej krízy," uviedlo hnutie v stanovisku. 

"Kríza rovná sa Igor Matovič," povedal Sulík, že kríza vznikla práve kvôli premiérovi. "Aj keď som si občas povedal svoj názor, premiér obchádzal vládu," uviedol. Matovič podľa neho riadi krajinu zle. 

Za ľudí trojkoalíciu odmieta

Sulík uviedol, že ak by vznikla trojkoalícia bez SaS, zo strany Za ľudí by to považoval "tak trošku za zradu", keď práve oni boli iniciátormi toho, že niečo v koalícii nefunguje. Za ľudí neskôr rokovalo v rámci predsedníctva, na ktoré prišiel minister financií (zdravotníctva aj školstva) Eduard Heger aj minister životného prostredia Ján Budaj. K situácii sa však bližšie vyjadriť nechceli. Strana Za ľudí odmietla, žeby bola súčasťou trojkoalície a aj naďalej chcú, aby vládla dovládla v pôvodnom zložení. 

Remišová po stretnutí s predstaviteľmi OĽaNO uviedla, že obe strany chcú ďalej rokovať o štvorkoalícii, o možnosti trojkoalície sa nerozprávali. Do pondelka chce Za ľudí situáciu vyriešiť. Ak sa to nestane, nemá podľa Remišovej zmysel ostávať v rozpadávajúcej sa vláde. Dodala, že SaS si zabuchla dvere, no pozvanie rokovať pre stranu Richarda Sulíka stále platí. Každá strana musí podľa nej ustúpiť. Vyzvala SaS, aby sa nesnažili zabuchnúť otvorené dvere. "Potrebujeme si spolu sadnúť a v pokoji sa dohodnúť," dodala šéfka Za ľudí. Poslanecký klub je podľa šéfky Jany Žitňanskej jednotný, chce rokovať o štvorkoalícii.

Viac o téme: Vládna krízaRichard SulíkVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu