Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNE Padli ďalší ministri: SaS pozastavila účasť v koalícii! Vzdáme sa rezortu, ale Matovič musí odísť

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok Zobraziť galériu (10)
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Včera odstúpili ďalší dvaja ministri, čo nepotešilo prezidentku Zuzanu Čaputovú. Premiér Igor Matovič napriek jej výzve stále mlčí a neodstúpil. Koaličné rokovania pokračujú, no koniec je stále v nedohľadne. Šéfka Za ľudí čaká do pondelka, šéf hnutia Sme rodina do konca budúceho týždňa. Na ťahu je premiér.


VLÁDNA KRÍZA Deň D: Ultimátum vypršalo, Gröhling aj Korčok podajú demisiu! Táto agónia sa musí skončiť


VIDEO SaS pozastavila účasť v koalícii

Sulík oznámil, že SaS pozastavuje účasť v koalícii: Sme ochotní vzdať sa rezortu, ale Matovič musí odísť (Zdroj: Topky/Maarty)

Dnešný ONLINE sa skončil. Ďakujeme, že ste ho sledovali s nami. S novinkami sa vám prihlásime zajtra. 

15:25 Poslanec z klubu Za ľudí nebude podporovať prípadnú trojkoalíciu. "Pokračovanie v trojkoalícii bez SaS a potvrdenie dezinterpretácie krízy zo strany Igora Matoviča a OĽaNO by bolo neodpustiteľnou zradou partnera aj princípov morálky, ktorá musí platiť aj v politike," myslí si Benčík. 

MIMORIADNE Padli ďalší ministri:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Ján Benčík - Za ľudí)

15:05 Na tvrdenia OĽaNO reaguje Sulíkova SaS. "Tri vládne strany OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí, majú spolu minimálne 80 poslancov. Tým pádom môžu vládnuť s dostatočnou rezervou. Vládu sme teda nepovalili a ani to nie je na základe jednoduchých počtov možné. Po požiadavke Igora Matoviča, podal Richard Sulík demisiu, čím sa stotožnil s tvrdením OĽaNO, že uprednostniť vlastnú stoličku pred budúcnosťou krajiny je poľutovaniahodné. Očakávame, že to isté spraví teraz aj Igor Matovič a podá demisiu tak, ako sľúbil. Tým sa otvorí cesta k plodným rokovaniam o rekonštrukcii vlády," píšu v najnovšom stanovisku liberáli.

13:17 Podaním demisie ministra školstva Gröhlinga končí vo funkcii podpredsedu parlamentu za SaS Milan Laurenčík. Laurenčík bol náhradníkom v parlamente za neuplatňovaný poslanecký mandát Gröhlinga.

13:10 Hnutie OĽaNO v stanovisku uviedol, že Sulík povalil ďalšiu demokratickú vládu. Minister obrany Jaroslav Naď uviedol, že kríza sa musí vyriešiť do začiatku schôdze. Podávanie demisií považuje za teatrálne a post premiéra Matoviča vo vláde je stále nejasný. 

12:27 Šéfku Za ľudí mrzí krok SaS

"Igor Matovič a Richard Sulík idú spraviť obrovskú chybu svojho politického pôsobenia. Rozbiť túto vládu," uviedla na sociálnej sieti. "Prioritou strany Za ľudí vždy bolo pokračovanie štvorkoalície a zmena na poste predsedu vlády. Pozastavenie koaličnej zmluvy SaS nás preto veľmi mrzí," napísala. Sulík uviedol, že ak by vznikla trojkoalícia bez SaS a Za ľudí by s tým súhlasili, "bol by to trošku podraz". 

MIMORIADNE Padli ďalší ministri:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

11:48 Matovič musí odísť

Sulík reaguje aj na to, že by Matovič zostal vo vláde ako vicepremiér pre boj s korupciou. Keď žiadali jeho demisiu, tak bolo všetkým jasné, že ide o jeho odchod z vlády. "Zažívame krízu, ktorá nemá obdoby," hovorí Sulík. "Považujem za čistý papalášizmus, ak zriadime s nemalými nákladmi úplne novú funkciu len preto, lebo niekoho potrebujeme upratať," hovorí Sulík. "Slovensko potrebuje riešiť iné veci ako teplé miesto pre Igora Matoviča," dodal. 

MIMORIADNE Padli ďalší ministri:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:42 "Kríza rovná sa Igor Matovič," povedal Sulík, že kríza vznikla kvôli premiérovi. "Aj keď som si občas povedal svoj názor, premiér obchádzal vládu," uviedol. Matovič podľa neho riadi krajinu zle. 

11:38 Sulík je ochotný vzdať sa ministerstva hospodárstva

Sulík hovorí, že nepôjdu do trojkoalície, kde by nebolo Za ľudí. Podľa nich má zmysel len štvorkoalícia. Šéf liberálov povedal, že sa vzdá ministerstva, ak Matovič odíde z vlády. 

11:32 Sulík pripomenul, že koniec Matoviča je nielen požiadavka SaS ale aj Za ľudí a a prezidentky. SaS bude v rokovaniach pokračovať, až keď Matovič podá demisiu. "Pôvodcom tejto krízy je premiér s jeho útočnou, agresívnou politikou a nezvládnutým riadením pandémie," uviedol. 

11:30 SaS pozastavila účasť v koalícii

"Sme opäť v bode nula. Preto dnešným dňom pozastavujeme našu účasť v koalícii a to tak dlho, kým Igor Matovič nepodá demisiu tak, ako sľúbil, že ju podá," povedal Sulík. 

MIMORIADNE Padli ďalší ministri:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:25 Gröhling poďakoval všetkým za spoluprácu. "Slovensko potrebuje vedenie krajiny, ktoré je pokojné a rozvážne," povedal už exminister školstva. Podľa neho by mala vláda spájať a nie rozdeľovať.

11:09 "Odchádzate od rozrobenej práce, čo vôbec nie je ľahké rozhodnutie. Svoje demisie podávate nielen ako vyjadrenie individuálneho rozhodnutia, ale aj ako prejav stanoviska politickej strany, ktorá vás do vlády nominovala, a ktorá už dnešným dňom nemá v kabinete zastúpenie. Vaše rozhodnutie však plne rešpektujem a želám vám veľa úspechov v ďalšom pôsobení," uviedla prezidentka. 

VIDEO Ivan Korčok poďakoval kolegom a rozlúčil sa

Šéf diplomacie Korčok uviedol, že v zahraničí sme kvôli domácim sporom na tenkom ľade (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:08 Čaputová poďakovala obom za úsilie a námahu, ktorú pri vedení rezortu vynaložili. 

11:03 Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu Branislava Gröhlinga a Ivana Korčoka. Rezort školstva povedie Eduard Heger a rezort diplomacie Jaroslav Naď. 

 

Branislav Gröhling a Ivan Korčok podávajú demisie do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej (Zdroj: Topky/Maarty)

10:23 Korčok nekomentoval čo myslel pod tým, že SaS odchádza z vlády, teda či myslel ministrov, alebo naznačil trojkoalíciu. "K tomu bude mať zrejme ešte dnes tlačovku šéf SaS Richard Sulík," uviedol. Či sa vráti ako šéf diplomacie, ak dôjde k rekonštrukcii, nie je jasné. "Predbiehame udalosti. Slovensko nemá odpoveď, ako chce vláda vládnuť. Zaoberáme sa sami sebou. Ľudia nečakajú na to, aby sme im odkázali, že sa chceme vrátiť. Veď sme ani neodišli ešte," povedal.

MIMORIADNE Padli ďalší ministri:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:16 Korčok kritizuje politickú "nekultúru" na Slovensku

"Veľmi mi vadí úpadok politickej kultúry na Slovensku," povedal Kročok s tým, že to nie je dôvod jeho odchodu, no vadí mu, že sa tu etablovala nekultúra. "Nie je to vina tejto vlády, ale neprispela k zlepšeniu," povedal Korčok.

10:10 V zahraničí sme sa dostali na tenký ľad

"V zahraničnej politike sme sa dostali na tenky ľad, lebo máme domáce spory," povedal Korčok. Silný minister podľa neho vysvetľuje naše zahranično-politické rozhodnutia. "Je zlé, ak minister zahraničia musí riešiť to, čo sa deje u nás doma. Apelujem preto na to, aby sme sa dostali z tenkého ľadu," uviedol Korčok.

MIMORIADNE Padli ďalší ministri:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:07 SaS odchádza z vlády

Jeho pôsobenie vo funkcii nie je možné, pretože SaS ochádza z vlády. "Nechcem funkciu ministra zahraničia oslabiť. Aj naďalej prebieha politický proces a rokovania o rekonštrukcii vlády," uviedol Korčok.

10:05 Korčok ďakuje a lúči sa

Šéf diplomacie poďakoval prezidentke za dôveru a úzku spoluprácu. "Rovnako moja vďaka patrí šéfovi parlamentu Kollárovi, premiérovi Matovičovi a kolegom z vlády," uviedol.

9:45 Dnes podajú demisiu ďalší dvaja ministri za SaS. 

9:40 Premiér Igor Matovič situáciu nekomentoval a stále mlčí, včera sa na vláde vyhol aj novinárom. 

9:35 Prezidentka Čaputová včera uviedla, že z vlády odchádzajú najlepší ministri a situácia ju neteší. Zdôraznila, že je najvyšší čas pohnúť sa dopredu a vyriešiť vládnu krízu.

Ďalšie dve demisie

Ako prvý včera počas rokovania vlády zišiel k novinárom Branislav Gröhling a oznámil, že odstúpi z postu ministra školstva a na vláde sa včera rozlúčil. Ďakuje všetkým učiteľom či rodičom za možnosť a dôveru, ktorú mu dali. "Podávam demisiu na funkciu ministra školstva. Oboznámil som s tým aj pani prezidentku," povedal Gröhling. Šéf diplomacie Ivan Korčok bol včera v Bruseli a s kolegami sa rozlúčil odkazom. O demisii písomne informoval premiéra Matoviča. 

Minister školstva Branislav Gröhling podal demisiu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Korčok chcel prispieť k ukončeniu vládnej krízy. "Slovensko súrne potrebuje zrekonštruovanú a stabilnú vládu, ktorá sa naplno sustredí na zvládnutie pandémie a riešenie problémov našej krajiny," uviedol na sociálnej sieti. 

Sporným bodom rokovaní je ministerstvo, ktoré chce OĽaNO od SaS späť

Sporným bodom je to, či bude Sulík vo vláde, ale aj ministerstvo, ktoré si nárokuje SaS a ktoré žiada OĽaNO späť. Minister obrany Jaroslav Naď povedal, že je to o vyjednávaní. "Verím tomu, že keď je snaha dohodnúť, tak sa dohodnúť môžeme," uviedol. Vrátenie rezortu bola jednou z podmienok OĽaNO z hľadiska dobrých vzťahov. "Dobré vzťahy, žiaľ, skončili, žiadajú hlavu nášho premiéra, tak v tom prípade chceme náš rezort naspäť," uviedol na margo svojich vyjadrení v diskusii. 

Naď hovorí, že sú pripravení dovládnuť aj v trojkoalícii: SaS chcela hlavu premiéra, my chceme ministerstvo (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Naď pripustil aj dovládnutie v trojkoalícii. Tvrdí, že Matovič odstúpi, keď sa na tom koalícia dohodne. "Koaliční lídri rokujú, som presvedčený, že táto vláda sa udrží, či už v trojkoalícii alebo štvorkoalícii," povedal. "Jasne sme povedali, že premiér odstúpi, keď sa koalícia dohodne," uviedol. Remišová tvrdí, že rokovania o štvorkoalícii budú pokračovať aj po tom, čo ministri za SaS podali demisiu. "Rokovania nestroskotali, stále pokračujú. Verím, že prekonajú svoje egá a nakoniec sa dohodnú," dodala šéfka Za ľudí. 

Štvorkoalícia stojí a padá na Sulíkovi a Matovičovi

Remišová uviedla, že Za ľudí urobilo všetko, čo mohlo a chcú štvorkoalíciu. "Ja to beriem tak, že štvorkoalícia je v rukách pána premiéra a Richarda Sulíka. Boli by sme najradšej, keby sa štvorkoalícia zrealizovala," uviedla. "Verím, že ustúpia zo svojich pozícii a nebude to hra eg," povedala s tým, že verí, že sa dohodnú. "Stojí to na dohode Richarda Sulíka a Igora Matoviča, na tom stojí a padá štvorkoalícia," uviedla Remišová. "Ja sa za to hanbím, že to tak dlho trvá," povedala. 

Viac o téme: Igor MatovičIvan KorčokBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu